8 Yıl aradan sonra bu facia yüreklerimizi dağladı. 301+41 Şehit madenciye selam olsun..

Takvimler 2014 yılını aylar ise 13 Mayıs’ı saatlerde 14:00’ü gösterdiğinde tüm dünyayı yasa boğacak Soma Maden Faciası ile sarsıldı tüm dünya.

Facianın meydana geldiği Eynez maden olacağında 301 madencinin hayatına maal olan o faciayı dün gibi hatırlıyorum.

Tabiki şehit madenci ailelerinin verdikleri hukuk mücadelesinde yakınen takip etmiş sonuçları kocaman bir hüsran ile sonuçlanmış davayı da.

Soma 301 şehit madenci yakını metlerce madenin altından evlatlarını, eşlerini ve sevdiklerinin cansız bedenlerini göz yaşları arasında toprağa verdikten sonra aylar süren hukuk mücadelesinin sonunda traji komik bir o kadar da Hukuk Fakülte öğrencilerine doktora tezi olabilecek kararlara imza atılması şehit madenci ailelerini ikinci kez yıktığını dün gibi hatırlıyorum.

Sonuç itibariyle verilen karar da “Hey madenciler ne işiniz vardı orada” denilircesine facianın tek suçlularıymış gibi gösterildiği ülkemizde ne yazık ki benzer bir Maden Faciası Bartın Amasra’da devlet tarafından işletilen maden olacağında yaşandı.

Soma Maden Faciasında yaşamlarını yitiren 301 madenci ile bir çok yönde benzeşen hayat hikayeleri vardı onlarında. Hatta Amasra Maden faciasında yaşamlarını metlerce yerin altında bırakan madenciler tıpkı Soma’daki gibi ‘grizu patlaması’ ‘Trafo patlaması’ teşhisi konuluverdi 41 madencinin yaşamanı yitirdiği Faciaya…

Soma Maden faciasında ne denli acı ve üzüntü içerisinde olduğum o günleri bugün içinde yeniden yaşadım. Sadece şahsım değil tabiî ki tüm ulusça ve tüm dünya ülkeleri aynı acıyı ve olayın şokunu ikinci kez yaşadı.

Soma Maden Faciasında hayatlarını kaybeden şehit madenci yakınlarının yaşadığı hukuksal mücadele bu kez de Amasra şehit madenci yakınları için start alacak. Hükümetin benzer vurdum duymazlığı, hukuk tanımazlığı yine gözler önünde bir tiyatro gibi sahnelenecek. Amasra’daki şehit madenci yakınlarının acılarının dindirilmesi için devletin dışında hayırsever STK’lar devreye girecek onlara ev, çocuklarına burs vefat eden madenci eşlerine maaşlar bağlanacak. Madenden sağ olarak çıkanlar Soma’daki faciadan sağ kurtulan madenciler gibi işsiz kalması gündeme gelecek. Çağdaş Hukukçular iş başına gelecek hak hukuk mücadelesin de yolları kesilecek beklide Soma mağdurlarını savunan avukatlar gibi bahaneler üretilerek cezaevi yolu görünecek.

Temennim geçmişten ders alınarak tüm yaşanmış bu olumsuzluklar Amasra’daki şehit madenci yakınları için gündeme gelmesin.

Olayın soruşturmasını üstlenmiş olan idealist Cumhuriyet Savcılarımızın hazırlayacakları iddianame şehit madenci yakınlarının yüreklerine su serpmesini temenni ediyorum.Tabiki bu davayı üstlenecek olan yürekli hakimlerimize çok iş düşüyor.

Bunu neden söylüyorum Akhisar’da oluşturulan özel mahkeme çatısı altında görev yapan mahkeme heyeti sürpriz bir şekilde birkaç kez değişikliğe uğradı da ondan. Yargılama sürecinde görev alan O hakim ve heyet görevden el çektirilerek başka illere atandı.

Şuan için acımız ve acılar tazeliğini koruyor,Şehit madenciler peş peşe göz yaşları arasında toprağa veriliyor. Geri de gözü yaşlı dul eşler,öksüz,yetim evlatlar, anne ve babalar var.

Amasra’daki Maden Faciasında umut verici olaylarda yaşanmadı mı elbette yaşandı. Madende sağ olarak çıkan madenciler ailelerine umut oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin tüm bakanları, Ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Geleck Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı içinde bulunduğu sağlığı dolayısıyla sosyal medya üzerinden Madenci faciasıyla ilgili paylaşımlarda bulundu. Bölgenin milletvekilleri duyarlılık gösterdi. Tüm dünya ülkelerinin devlet başkanları, büyükelçiler Maden şehitleri ile ilgili baş sağlığı mesajları yayımladılar..

En azından Soma Faciasında dönemin Başbakanı Erdoğan Özel Kalem Müdürünün yüzlerce kişinin gözleri önünden Maden işçisini tekmele olayı Amasra Faciası sonrasında yaşanmadı. İşte bunlar iyi yönleri…

Son söz olarak hastanelerde tedavileri süren madencilerimize şifalar diliyorum. Soruşturmanın ve dava sürecinin Soma Maden faciası davasına benzememesini temenni ediyorum. Orada 301 dul eş, yüzlerce öksüz evladın yargılamanın sonunda bir kez daha üzüldüler ve yıkıldılar. Amasra şehit madenci yakınları hukuk mücadelesinde yüreklerine ferahlatacak adil yargı kararlarıyla yüzleri gülmesi temennisiyle… Öncelikle 301 şehit madencinin ve Amasra maden faciasında şehit olan 41 madencimizin mekanları cennet olsun. Saygılarımla…….