CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisini toplumla buluşturma adaletin tesisi, demokrasinin tam anlamıyla tabanda hissedilebilmesi için 15 Haziran 2017 tarihinde başlatıp İstanbul’da noktaladığı tarihi yürüyüş CHP’ye pozitif etkisi yarattığı gibi bugünlere gelmesinde büyük etken olduğu unutulmamalı. Partili Cumhurbaşkanı Ak Parti Genel Başkanı ve kurmaylarınca sulandırılmış olmasına aldırış etmeyen CHP genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 2023 ‘de yapılması öngörülen genel seçimlerin öne çekilmesi için bu kez de il il dolaşmaya başladı. 

İşte tam da bu bağlamda Manisa’yı Şubat ayında ajandasına alan Kılıçdaroğlu, Pandeminin verdiği sıkıntı dolayısıyla bu buluşma 12 Mart 2021’de geçekleşebildi.  

Peki o gün neler oldu derseniz aslında dönüp 8 Haziran 2018’de geldiği o sürece bakmak gerekir. O tarihte bırakın STK’ları Muhtarları  CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yanında görünmeyi adının bile anılmasından korkar durumda idi. Merkezi hükümetin hem STK’lar hemde muhtarlar üzerinde yarattığı korku imparatorluğu ve baskıların üzerinden tamda üç yıl gibi uzunca bir zaman geçti. Peki ne deyişti de Cuma günü Kılıçdaroğlu ile aynı masada kahvaltı edebilecek, ülkenin sorunlarını konuşabilecek, hatta yan yana görüntü vermekten çekinilmeyen bir süreç yaşansın. 

Bir defa şunu söyleyeyim ki CHP ‘nin tüm teşkilatları gece gündüz hiç durmadı, STK lar başta olmak üzere toplum tüm katmanları ile temasa geçip onların dertleri ile dertlenilen yolu bıkmadan usanmadan izledi. 

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Milletvekilleri Vehbi Bakırlıoğlu,Bekir Başevirgen, iki dönemdir partisinin başında olan İl Başkanı Semih Balaban, henüz bu dönem iş başına gelen eğitimci Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, hukukçu kimliği olan Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak ile 17 İlçe başkanının gerek soru önergeleri ile gerek se vatandaşı birebir dinlemesinde olumlu etken oldu. 

Tabi, ki merkezi hükümetin ‘Cumhur’ ittifakının yaşanan Pandemi nedeniyle ekonomik darboğazı ve krizi iyi yönlendirememiş olması CHP’nin işini kolaylaştırdığı gibi vatandaşla daha çabuk buluşmasının önünü açtı. 

Gelelim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2018’den sonra yaptığı ikinci ziyaretine bu kez STK başkanları, Muhtarlar, Çiftçiler ve esnaflar kendiliğinden cazibe merkezi ile buluştu. Kimsenin onları zorlamadığı kanaatindeyim. Bu kitleleri zorlayan bir tek unsur vardı oda hükümet tarafından ‘Yok sayılmak görmemezlikten gelinmek’. Büyük Saruhan Otelindeki STK buluşmasına MTSO Başkanı Mehmet Yılmaz, Meclis Başkanı ve Kenan Evren Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Ümit Türek, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Gerekir, şehrin kanaat önderleri arasında gösterilen Türkiye’de MHP’nin tek Büyükşehir belediye Başkanlığı olan Cengiz Ergün’ün akıl danıştığı DYP’den dönemin Manisa Belediye Başkanlığı yapmış olan Zafer Ünal, yine sağ patentli demokratlar ‘Korkmadan’ geldiklerini gördüm. 

Bu neye delalet diyecekseniz ‘Bıçak kemiğe dayandığının’ bir göstergesi olarak yorumluyorum.  

Muhtarlar buluşmasına geldiğimde ise basına kapalı olur düşüncesini taşıyordum ki hiç öyle olmadığını gördüm. Tüm basının önünde muhtarlar sorunlarını bir bir CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na adeta haykırdı. 

Gelelim asrın buluşmasına biraz zor olduğunu tahmin ediyorum. Ancak buluşma daveti CHP Grup Başkanı Özel’den gitti. Dünya ülkelerinin yatırım yapmak için yarış haline girdiği ve 6. Bölgenin açıldığı Manisa Organize Sanayi Bölgesi yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sait Türek CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu ve ekibini OSB Yönetim binasından ağırladı. İçeride ne konuşulduğunu bilemeyiz aslında öğrenmek o kadar da zor olmasa gerek ti. Ancak öncesinde ve sonrasında dışarı yansıyan ‘Pozitif’ hava bunun en büyük olumlu kanıtı. 

CHP’li İsmail Kırdar’dan sonra yeniden Sosyal Demokrat bir belediye Başkanını göreve getiren Turgutlulular Başkan Çetin Akın’ın kısa sürede hizmetlerini yerine getirdiğini açılışılar zinciri ile buluştu Kılıçdaroğlu. 

İki dönemdir Ak Partinin oy deposu olan Ahmet İlçesinde esnafla buluşmak ilk bakışta bakıldığında negatif sonuçları beraberinde getirecek gibi görünebilir di. Ancak Kılıçdaroğlu’nun barışçıl ve özgürlükçü yaklaşımı esnafların sorunlarını en ince ayrıntısına kadar samimiyetle ve içtenlikle aktarması ülkedeki ekonomik sorunun ne denli yaralar açtığını gözler önüne serdiğini gözlemledim. 

Tabii ki halen korkuların ve endişelerin yaşandığını unutmamak gerek. Salihli ilçesinde muhtarların buluşması ilçe yönetimine gelen ‘Basına kapalı’ olsun isteği doğrultusunda gerçekleşti. Salihli ilçesi iki dönemdir MHP’li Belediye Başkanın yönetiminde olmuş olması olarak görüyorum. Öyle veya bu şekilde muhtarların Kılıçdaroğlu ile buluşmasını engellememiş olması da iyi bir gelişme olarak yansıdı. 

CHP teşkilatı veya kurmayları köylerin kalkınmasında ve kooperatifçiliğin önemli isimleri arasında yer alan KÖY-KOOP başkanı Nuretin Dingaz’ı, Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala’yı da davet etmiş olsa idi. Onlarında bir katkı yapmalarını beklerdim. 

Burada yarım asra yakın süreç sonra Alaşehir’de CHP’li Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin ve Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın’ın 2 yıldır yaptıkları hizmetlerin katkısı Kılıçdaroğlu’nun STK ve Muhtarlarla buluşmasına yansıdı. 

İYİ Parti İl Başkanı Hasan Eryılmaz ve tüm ekibiyle birlikte Kılıçdaroğlu’nu gezisi boyunca yalnız bırakmamış olması da Millet İttifakının sağlam adımlarla yoluna devam ettiğini gösteriyor gibi. 

Genel seçimlerin 2023 öncesinde olur mu bilinmez ancak Millet ittifakı cephesi olumsuz ekonominin biran önce ortadan kalkması, adaletin tesis edilmesi için erken seçimin kaçınılmaz olduğunu halka anlatmaya devam ediyor. 

2018 ile 2021 tarihinin arasında çok şeyler değişti ve gelişti sanırım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi “At alanı Üsküdar’ı geçti’ sözleri yerinin yerini  Atalarımızın dediği gibi  “O köprünün altında çok sular aktı” sözünün de unutulmaması gereğini unutmamak gerekir. 

Akhisar’da üç dönem AK Parti Belediyesinin bayrağını dalgalandıran şimdilerde Ak Parti İl Başkanlığı görevini resmen devralan Salih Hızlı ve ekibi CHP Manisa İl Örgütünün bu hızına nasıl yetişir veya nasıl bir siyasi hamleler yapar gerçekten merakla bekliyorum. Ak Parti il yönetimine katılan genç beyinler var onlar Manisalılar üzerinde sinerji oluşturabilir mi hep birlikte göreceğiz. Şunu söylemekte sakınca görmüyorum 2023’e kadar zorlu bir süreç geçeceği muhakkak. Başka bir bakışla Ak Partinin 6 milletvekili birde MHP’nin grup başkan vekili Erkan Akçay’ı da ilave edersek 7 milletvekili ile toplu hücum toplu defans yapacak mı hep birlikte izleyeceğiz. Maç 90 dakika. Uzatmaları, VAR’ı da unutmamak gerekir.

Sağlıkla kalın, saygılarımla.