Bundan tam 101 yıl önce küçük bir geminin Karadeniz'in hırçın dalgaları ile boğuşarak başlayan yolculuğudur, O günden günümüze kadar uzanan büyük yolculuğun sembolüdür 19 Mayıs.
Türk milletinin her yüz yılda  bir bağrından kopan yeni liderinin doğduğu tarihtir.
“Esme rüzgâr esme, halim perişan
Mustafa Kemal'im güvertede.
Ben Karadeniz'de dalgalarla boğuşan
Küçük köhne bir tekne.
Baştan ayağa dek iman dolu
Bu hasretlik daha ne kadar uzar?
Uçmak isterdim Samsun'a doğru.
Bakışlarım kararır, gözlerim dolar...”
diye haykıran dizelerdir şairin dediği gibi 19 Mayıs.
Bu zorlu yolculukta hırçın dalgalarla çarpışan, içinde  tarihi boyunca hür yaşamış büyük bir milletin inanç hırs ve azmi dolu olan vapurun adı da  Bandırma’dır.          Metehan’ın, Alpaslan'ın, Fatih'in emaneti olan Büyük Türk milletinin istikbali yüklüdür ve böyle ağır bir yükü taşıyandır. 
19 Mayıs 1919'da Atatürk ve kurmaylarını İstanbul'dan Samsun'a getiren ve Cumhuriyet yolunda en büyük görevlerden birini yaparak adını ölümsüzleştiren vapurdur.
İstanbul'dan çıktığında içi umut doludur, bir milletin yeniden doğuş meşalesinin ateşi vardır güvertesinde. Yükü ağır mı ağırdır  koca bir ulusun kaderini taşımaktadır çünkü. 
Mustafa Kemal genç bir general  olarak buradan Kurtuluş hareketini başlatan olacaktır. Resmi  görevi Samsun ve çevresinde başkaldıran bazı çeteleri  saf dışı etmek olan bir ordu müfettişliğidir.
Tarihi boyunca hep bağımsız yaşamaya alışmış Türk milleti bu mücadeleyi de inanç ve azmi sayesinde başarılı bir şekilde sonuçlandıracaktır. Bu başarının sonucunda  tarihi boyunca kurduğu devletlerin en sonuncusu olan genç Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulacaktır.
19 Mayıs , itilaf devletlerinin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olarak kabul edilir. Atatürk ,bugünü Türk gençliğine bayram olarak hediye etmiştir. Çünkü  ''Bütün ümidim gençliktir.” demektedir . İlk kez 1926'da “Gazi Günü “ adı altında Samsun'da kutlanmıştır. 24 Mayıs 1935'te “Atatürk Günü “ olarak resmiyet kazanır ve Fenerbahçe stadında kutlanan bu ilk bayram Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaraylı sporcular tarafından adeta bir şölene dönüştürülmüştür. 1938'de kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı “adını almıştır ve en son yapılan değişiklikle  “19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı “ olarak adlandırılmış olup bugüne dek bayram olarak kutlanmıştır. 
Büyük Önder Atatürk ,bu genç Cumhuriyeti emanet ettiği gençliğe :”Ey Türk Gençliği !Birinci vazifen ; Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini ilelebet müdafaa ve muhafaza etmektir” diyerek onlara büyük bir sorumluluk yüklemiştir.     
Damarlarındaki asıl kanın farkında olan Türk gençliği  de Ata’sını  ve tüm Türk büyüklerini yanıltmayarak 2019, 2023, 2071 hedefiyle emin adımlarla bu günlere kadar vazifesini yapmıştır. Aynı azimle tüm hedeflere ulaşana dek vazifesini yapmaya devam edecektir.
Birbirini seven, sayan, iyi eğitim almış ,teknolojiyi kullanabilen, bilimin gösterdiği yolda milli ve manevi değerlerine bağlı gençler ülkemizi hedeflenen geleceğe taşıyacaklardır. Elbetteki bu da en başta eğitimle olacaktır...
“Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim  ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin  aydınlığına onlarla kavuşacaksınız.” diyerek sadece gençlere değil tüm yetkililere, ebeveynlere ve öğretmenlere de sorumluluk yüklemiştir ATATÜRK. Bizler de eğitime daha fazla önem vererek bu sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. 
Yine şu tarihi sözleriyle belirlenen hedeflere kimlerle ulaşılacağını açıklamıştır.
Öğretmenler!
Yeni nesli, Cumhuriyet’in özverili öğretmen ve eğitmenleri, sizler yetiştireceksiniz; yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin yeteneğiniz ve özveriniz derecesiyle uygun olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu kalite ve yetenekte yetiştirmek sizin elinizdedir. Sizlerin, seçkin görevinizin yerine getirilmesine büyük özveriyle varlığınızı vereceğinize hiç şüphe etmem.
Unutmayalım ki bugün  eğer  bir vatanımız varsa, ay yıldızlı şanlı bayrağımız hür olarak topraklarımız üzerinde dalgalanıyorsa  bize bu vatanı emanet edenlere borçluyuz. Bu vesile ile tarihimize altın harflerle adları yazılan diğer Türk büyükleriyle, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk  başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nda ve tüm zamanlarda vatan uğrunda canlarını veren aziz  şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyor, hepsini rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun.  Tüm gençlerimize ise bu emanete sahip çıkmalarını gösterilen hedefe ulaşmak için canla başla çalışmalarını , “Vatanını   en çok seven görevini en iyi yapandır.” ilkesini unutmamalarını hatırlatmak isterim. Zora düştüklerinde ihtiyaç duydukları kudretin damarlarındaki asil kanda mevcut olduğunu belirterek sözlerimi tamamlıyorum.
Ey Türk Gençliği !  19 Mayıs Atatürk’ ü Anma Gençlik  ve Spor Bayramı’nız kutlu olsun. 
Sağlıkla kalın, sağlıcakla kalın...