Sabuncubeli yüzyılın en değerli projelerinden biri. Çünkü Sabuncubeli Tüneli hayat kurtaran bir projedir.
Manisalılar ve İzmirliler hatta bu yolu kullanan birçok sürücü çok iyi bilir ki Sabuncubeli rampaları Türkiye’de geçişi en çileli noktalardan biridir. Bu rampaları çıkmak ayrı bir dert inmek ise apayrı bir dertti. Özellikle TIR, kamyon ve otobüsler için çok tehlikeli virajların bulunduğu bir bölgeydi. Halen de öyle. Ama bir farkla. Artık tünel var. Yol da kalacak ama tüneli kullanan araç sürücüleri ecel terleri dökmeyecek. Çünkü Sabuncubeli’ndeki yüzde 9,5 olan eğim, tüneller sayesinde yüzde 1,5'a inerken, 14 viraj da ortadan kalkmış oldu.
Tünel sadece yolu kısaltmak için yapılmadı. Asıl hedef zaten bu değildi. Tünelle birlikte virajlar ortadan kalktı, dolayısıyla olası trafik kazaları en aza indirilmiş oldu. En azından hedef bu.
Sabuncubeli rampalarından dolayı özellikle ağır tonajlı araçlarda zaman zaman fren patlama olayları yaşandı. Ve hatırlarsanız çok sayıda trafik kazası meydana geldi ve maalesef onlarca insanımız hayatını kaybetti, belki yüzlerce insan yaralandı.
İşte bu yüzden Sabuncubeli Tüneli Projesi yüzyılın bu bölge için yüzyılın en değerli birkaç projesinden biridir bence.
Bu yatırımda ortaya irade koyan AK Parti hükümeti her türlü takdiri hak ediyor. 
Tek sıkıntı ücretli olup olmayacağı konusuydu.
Bu konuda maalesef Hükümet kanadından net bir açıklama yapılmadığı için bugüne kadar çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Hatta yap-işlet-devret modeli ile inşaata başlandığı için doğal olarak tünelin ücretli olacağı biliniyordu. Çünkü temel atılırken de bu şekilde bilgi verilmişti.
Tünelin ücretli olacağı öngörülüyordu. Başbakan Binali Yıldırım’dan gelen ‘ücretsiz olacak’ açıklaması adeta müjde oldu.
Ve mantıklı olanı da buydu.
Bazen bir baraj yaparsınız o bölgenin iklimini değiştirirsiniz. Bazen bir üst geçit yaparsınız iki mahalleyi bir birbirine bağlarsınız, hayatlar değişir.   
Tünel de öyle…
Manisa ve İzmir’i hem coğrafi olarak bağlayacak hem de ticari, sosyal ve kültürel alışverişi hızlandıracak. İzmir ve Manisa Karabağlar ile Bornova gibi olacak. Belki de mesafe olarak olmasa da süre olarak yol transit olacağı için daha yakın.
Bu durumda İzmir’den Manisa’ya, Manisa’dan İzmir’e geçişler çok daha kolay olacak. Ve artık iki şehrin gelişimi birlikte planlanmak zorunda.
11 Haziran itibariyle Manisa ile İzmir biraz daha yakınlaşmış olacak. Tünelin açıldığı gün Manisa ile İzmir resmen birleşmiş olacak. Bu projede emeği olan herkesten Allah razı olsun.
2011 yılının Eylül ayında başlanan projenin
11 Haziran 2018 tarihinde açılışı gerçekleştirilecek. Tünel içinde kurulacak olan 10 bin kişilik dev iftar sofrası da törene ayrı bir anlam kazandıracak.
Hepimize hayırlı uğurlu olsun…