B12 vitaminini sizler de duymuşsunuzdur mutlaka. Belki de sadece bir harf ve yanında bir sayı gibi önemsememiş de olabilirsiniz.
Ancak eksikliği olan hastalarımız öneminin farkında olduğunu düşünüyorum. Bir de tedavisini görüp; tedavi  öncesi ve sonrası arasındaki farkı gören kişiler daha da ciddiye alıyorlardır.
B12 vitamini suda eriyen bir vitamin türüdür. Ancak diğer B vitaminlerinden farklı olarak depo edilebilir. Vücut içi gerekli miktarı kullanılır ve fazlası vücuttan atılır. Özellikle hayvansal dokularda bulunur. Bu yüzden vejetaryen (tamamen bitkisel) beslenen kişilerde zaman zaman B12 vitamini içeren kompleks haplar kullanmaları gerekebilir. Mühim bir nokta da şudur: B12 vitaminini biz üretemeyiz. Onu mutlaka dışarıdan almalıyız. Yaş ilerledikçe vitamin B12 eksikliğinin görülme sıklığı artmaktadır.
Araştırmalar 65 yaşın üstündeki kişilerin yaklaşık yüzde 40'ında vitamin B12 eksikliği olduğunu göstermektedir. Bu yaşlarda görülen bazı zihinsel bozukluklar ve depresyonun bu nedenle oluşabileceği düşünülmektedir
B12 vitamini kansızlık olarak bilinen anemiyi önlemek için gereklidir, alyuvar üretiminde folik asitin(B9) düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur. Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir. Özellikle sinir hücrelerinin büyümesi ve folik asit ile bileşimi sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesiyle sinir iletilerini kolaylaştırır ve tüm hücrelerin tamirinde önemli rol oynamaktadır.
Protein oluşumunda aminoasitlerin işlevinde rol oynamaktadır. DNA sentezi için gereklidir. Asetilkolin üretimini arttırdığı ve beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü olabileceği düşünülmektedir. Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar.
Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır. Çocuklarda görülen astımların, depresyonun, şeker hastalığına bağlı nöropatilerin, düşük sperm sayısı ve spermlerdeki hareket yetersizliğinin tedavisinde de B12 vitamini kullanılmaktadır
B12 vitamini eksikliğinde en sık karşılaştığımız durum yorgunluk, unutkanlı, elde ayaklarda halk arasında karıncalaşma diye tabir ettiğimiz durumu görüyoruz. Bununla birlikte  yürüme bozukluğu, kronik yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları, bayılmalar, mide bulantısı, kusma, fazla gaz çıkarma baş dönmesi, uyku hali, karaciğer büyümesi, göz bozuklukları, halüsinasyonlar, baş ağrıları, dil enfeksiyonu, huzursuzluk, zor nefes alma, hafıza kaybı, sinirsel bozulmalar, kalp çarpıntısı, kansızlık, kulaklarda çınlama, omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir.
B12 vitamini eksikliği çoğu kez kalın sinir liflerinin miyelin kaybıdır. Bunun bir sonucu olarak birçok insanda dış duyu kaybı fazladır ve şiddetli vakalarda felç olması bile olasıdır.
Peki bu kadar önemliyse hangi besinlerde bulunur sorusunu da hemen cevaplayalım:
Ciğerde, kabuklu deniz canlılarında, sığır etinde, kuzu etinde, balıklarda, yumurtada, peynirde, sütte, yoğurtta bulunur.
Ancak unutmamalıyız ki kandan B12 ölçümü yapılmalı ve eğer ciddi bir eksiklik varsa besinler dışında mutlaka ilaç olarak standardize edilmiş yani saflaştırılmış halde doktorunuzun önerdiği dozda eczacınızın kontrolünde alınmalıdır.
Sizde de yorgunluk, unutkanlık, halsizlik ,ellerde ayaklarda uyuşma var mı?
Sorunun cevabı sizde ‘EVET’ ise B12 testi yaptırmalısınız.
Sağlıklı günler dilerim.
Ecz. Pelin AKKAYA
[email protected]