Türk futbolu, hesabını kitabını bilmeyen yöneticilerin yönettiği kulüplerin batışına, belediye destekli yönetilen proje takımlarının da yükselişine tanık oluyor…
Geçmişte dernekle yönetilen ve bir önceki dönem yöneticilerin yaptıkları harcamalar yüzünden yılların kulüpleri göz göre göre amatöre terk edildi.
Bunun çok sayıda örneklerini verebiliriz.
Maalesef Manisaspor da bu kervanın içerisinde.
Yazıya başlarken, hemen altını çizelim.
Dernekle yönetilen kulüpler şirketleşmeli.
Şirketleşme yapılamıyorsa, kulüpler yasası ile yöneticiler, kendi dönemlerinde yapılan harcamalardan sorumlu tutulmalıdırlar.
Herkesin yaptığı yanına kâr kalıyor.
Olan, tarihi geçmişi olan şehir takımlarımıza oluyor.
Israrla yazıyorum ki hafızalara kazınsın.
Burada birinci suç yöneticilerde.
Futbolu doğru yönetmezsen, yayın gelirini, hak edişlerini, tutarlı yönetmezsen, altyapını hiçe sayarsan, habire maliyetli sözleşmelerle kalitesiz oyuncu transferler yaparsan, sonunda amatörü görürsün.
Siyaset de tam burada devreye giriyor. Siyaset, sportif başarı varsa vardır. Sportif başarı yoksa yoktur. Yok güven problemiymiş, yok paralar nereye gidiyormuş, şeffaf harcamalarmış, bunlar siyaset için hikaye. Onlar için varsa yoksa reklam ve oy vardır. Onlar, takımına tutkuca bağlı olan, siyaseti Manisaspor’dan üstün görmeyen agresif taraftarlar varsa vardır, taraftar, takımına sahip çıkmazsa onlar da çıkmaz.
Herkes, yüksek egoları nedeniyle kendi dünyasında bir kulüp kuruyor. Büyükşehir belediye destekli Osmanlıspor ve Başakşehir gibi kulüplerle başlayan belediye destekli proje takımları furyası, en sonunda Manisa’ya da sıçradı.
Spor Toto 1. Lig’de son iki sırayı alan Manisaspor ile Gaziantepspor dışında belediye desteğini almayan takım yok. Bu iş genel anlamda para işi. Para da Büyükşehir Belediyesi’nde! Sezon başında batacak denilen Balıkesirspor, 30 milyon TL’lik operasyon yapıp, bütün FIFA’lık tehlikelerini çözdü. Şimdi Play-Off için yarışıyor. Erzurumspor, büyükşehir belediye adıyla taraftarlarına full çektiriyor. Ankaragücü de bşb destekli kaliteli takım kurdu. Yani varsa belediye gibi bir gücün, arkana bile bakmadan sorunlarını bir şekilde çözersin.
Manisa’daki AK Parti iradesi, Manisaspor’u Cengiz Ergün’e vermiyor. Bu saatten sonra verse de Ergün almıyor. Manisa Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Murat Baybatur, konsensüs sürecinde kulübe başkan olacak iyi bir aday bulamadı. Bulduğunu da Mergen’e beğendiremedi. Baybatur, konsensüs sürecinde iyi niyetiyle bir şeyler yapmaya çalıştı. Buna eminim. Ama büyükşehir belediye gibi bir güç elinizde yoksa istediklerinizi yapamıyorsunuz. İktidar partisi, Manisaspor’u yeterince sahiplenmedi.
Bir zamanlar “Manisaspor’un pilot takımı olacak” dediğimiz Manisa Büyükşehir Belediyespor, 3. Lig’de en yakın rakibine büyük fark atmış durumda ve muhtemelen seneye 2. Lig’de Manisaspor ile aynı ligde olacak.
Sürekli sorular geliyor. Manisa Büyükşehir Belediyespor, Yeni Manisaspor mu olacak? Manisaspor, bu borç yüküyle nasıl kurtulur? Manisaspor’u bulunduğu konumdan neler kurtarabilir? diye…
Manisaspor’u şu saatte kurtarsa kurtarsa Büyükşehir Belediyesi’nin imkanları kurtarır. Şahıslara bakmayalım. Basiretsiz yöneticilerin yer aldığı dernek kulüplerinin kurtuluşu, büyükşehir belediyeleridir. Bu da o şehrin belediye başkanı kimse kulübün anahtarlarını ona teslim etmekten geçer. Hele hele o başkan, futbolu seven, geçmişte Manisaspor başkanlığı ile tarihi başarılar elde etmiş biri ise hemen teslim edilmeli.
Yönetim olarak boy boy fotoğraf çekilmek yerine, anahtarları Büyükşehir’e teslim edin bakalım, Ergün alıyor mu almıyor mu, bir görelim?
Randevu vermiyorsa siz gidin!
Belediye önüne de bütün basını çağırın.
Haziranda kongre var.
Cengiz Ergün’de iki kulübü de idare edebilecek bir yöneticilik potansiyeli var. Geçmişte olanlar oldu, bence de kongrede önü kesilmeseydi, Manisaspor bu noktalarda olmazdı. Tepkisinde, protestosunda haklı ama bu kadarı yeter başkanım…
İki takımımız da birisi beyaz grupta diğeri kırmızı grupta şampiyonluk için neden yarışmasın?
İki takımımız da seneye Süper Lig için neden yarışmasın?
Kazanan Manisa olmayacak mı?
Büyükşehir Belediyesi’nde böyle bir maddi güç var.
Ergün, “Bana kulübü kongrede vereceklerdi. Artık çok geç. Manisaspor’u bu hale kim getirdiyse o düşünsün” düşüncesinden vazgeçmelidir.
Hiçbir şey için geç değil.
Zaten bu taraftar, konsensüs sürecindeki icraatlarıyla AK Parti’den şuan için umudunu kesti. “Gereken yapılacaktır” deyip de yapamayan Mersinli’ye de Baybatur’a da ilçe belediyelerine de notunu verdi. Şuan da Manisasporluların tek umudu Cengiz Ergün’dür.
Cengiz Ergün’ü Cengiz Ergün yapan Manisaspor’dur. Bu kulübü sevdiğini bize bir kez daha göstermeli. Gördüm, hissettim, son canlı yayında Manisaspor konusu açılınca gözleri doldu. FIFA’lık borçlar küçük miktarda yapılandırıldığı an, kulübün önü açılıyor. Ergün istesin, 1 haftada Manisaspor’un tüm sorunları çözülür.
Gelelim varsayımlarımıza;
Ergün, Manisaspor’a sahip çıkmazsa seneye belki de oynamadan 3. Lig’e düşecek bir Manisaspor olacak. Adı ve rengi değişmesi muhtemelen şirketleşecek olan Manisa Büyükşehir Belediyespor ise 1. Lig’e çıkmak için mücadele edecek.
Ergün, 2. Lig’deki ilk senesinde proje takımını 1. Lig’e çıkarmak zorunda. Eğer çıkaramazsa, büyükşehir belediyedeki iktidar gücünün elden kayıp gitmesi de gerçekleşebilir.
Ergün, 2019 yerel seçiminde aday olur, yeniden kazanırsa Manisaspor’a bakışını değiştirmezse ‘Manisaspor tarih olur’ diye düşünüyorum.
Ama Manisa Büyükşehir Belediyespor da yeni adı Yeni Manisaspor FK, 1965 Manisaspor FK adıyla Süper Lig’de mücadele eder, hatta Avrupa kupalarında bile oynayacak bir potansiyele sahip olur. Hatta UEFA standartlarında 10 numara bir stadımız da olur. Çünkü Ergün bunu yapar.
Şöyle bir varsayımı da öngörebiliriz.
Ergün, 2019’daki yerel seçimde hiçbir partiden aday gösterilmezse, kendi de aday olmazsa, Manisa Büyükşehir Belediyespor’a resmen başkan olur. Anonim Şirketi yapılan kulübün başında olur. Ama eğer kulüp, ikinci ligde oyalanırsa bu Ergün için hiç de iyi olmaz. 2. Lig’in gelirleri bellidir. Eğer Ergün, büyükşehir desteği olmayacağını varsayarsa, 2018-2019 sezonunda 1. Lig hedefini kesinlikle yakalamalı. Aksi takdirde ayağını yorganına göre uzatmazsa, taşıma suyuyla değirmen dönmeyeceği gibi büyük hedeflere de ulaşamaz.
AK Parti, 2019’daki yerel seçimde Ergün’ü aday göstermezse, başka bir adayla büyükşehir belediye iktidarını ele geçirirse, Manisaspor’un amatöre düşmeden 3. Lig’deyken kurtulma şansı olabilir. Sportif Direktör Ufuk Dündar’ın dediğine göre, seneye 2. Lig’de eksi 12 puanı kafada yiyeceğiz, 2019-2020 sezonunda AK Parti’nin kontrolündeki bir büyükşehir belediyesi, Manisaspor’u 3. Lig’den alıp, tekrardan eski günlerine döndürür mü?
Koca çınarı yaşatır mı?
Bizlere Yeni Manisaspor’u sunan Cengiz Ergün’e karşı rövanşı alır mı?
Bunu zaman gösterecek.
Yerel seçim çabucak olsun da biz de Manisaspor-Manisa Büyükşehir Belediyespor için yaptığımız bu varsayımların sonucunu bir an önce görelim!
NOT: İYİ Parti, Manisaspor için bir şeyler yapabileceğinin sinyallerini veriyor ama CHP, Manisa Büyükşehir Belediye iktidarını ele geçirirse, Manisaspor ile ilgili ne yapar, inanın ben de kestiremiyorum.