Develi'den Uzunburun'a uzanan hikayeyi bilmeyen yoktur Manisa'da. O zor çilekeş günleri, yılgın, yıkık ve yorgun bakışları, süpürgeli, çıplak eylemleri, belediyeyi basmaları, köylülerin 'İstemeyiz' çığlıklarını ve daha nicelerini.  Hatta bir başka deyi

Develi'den Uzunburun'a uzanan hikayeyi bilmeyen yoktur Manisa'da. O zor çilekeş günleri, yılgın, yıkık ve yorgun bakışları, süpürgeli, çıplak eylemleri, belediyeyi basmaları, köylülerin 'İstemeyiz' çığlıklarını ve daha nicelerini. 

Hatta bir başka deyişle Asterisk lakaplı Oktay Konyar'lı günleri...
Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Develi köyünden İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne kadar uzanan çöp eylemlerini. 
Yıllarca süren, ardı arkası kesilmeyen bu eylemlerin tek amacı Develi köyüne Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılmasın diyeydi. Dönemin belediyesi her ne kadar 'Çevreci tesis' inşa edeceğiz dese de bir türlü ikna edememişti köylüleri. Ya da köylüler ikna olmak istememişti!  


Oradaki sıkıntı devam ederken Turgut Özal Mahallesi sakinleri atıldı ortaya. Onların dertleri neydi? Vahşi depolama alanının yani çöplüğün mahallelerinden kaldırılması. Bunun için neler mi yapmadılar? Develililer kadar olmasa da 'Oturma eylemleri, siyasileri mahalleye sokmama tehditleri, gaz maskeli eylemler' vesaire... 
Develililer 'Buraya tesis istemem' derken, Turgut Özallılar da 'Mevcut çöplüğü burada istemem' diyordu. 


Develi davası Danıştay'da devam ederken Manisa Belediyesi zamanında Uzunburun köyünü buldu. Başkan Cengiz Ergün "Katı Atık Bertaraf Tesisi Develi Köyüne yapılmayacak" dediğinde hepimiz Uzunburun köyüne bu tesisin yapılacağını anlamıştık aslında!  
Başbakanlık izinleri, ÇED Raporu, 13 ayrı kurumun arazi ile ilgili düşünce ve görüşleri derken tam 2.5 yıl sürdü resmi işlemlerin tamamlanması. 
Ve nihayet ihale sürecinin ardından Manisa İmar ve Gediz'den sonra önündeki en büyük engel olan Katı Atık Bertaraf Tesisi sorunun aşma noktasına geldi.
Sloganlarda her ne kadar '40 Yıllık sorunu çöpe atıyoruz" dense de tesisin yapılmasından sonra gelecek belki de 100 yılımızı da kurtarıyoruz!  
Günlük kapasitesi 650 ton, toplamda 3 milyon Ton kapasiteli Katı Atık Bertaraf Tesisinin temelleri atıldı. Bu tesis Turgutlu, Saruhanlı, Ahmetli, Yunusemre ve Şehzadeler olmak üzere 5 ilçeye hizmet verecek. 
Akıllı tesis olarak bilinen yapıda yok yok! 
Çöpten elde edilecek gübre Manisa Büyükşehir Belediyesinde kullanılacak. Ayrıca metan gazından da enerji elde edilecek. Çevreyle barışık ve kokusuz tesis 2 yıl içinde tamamlanacak ve hizmete girecek. Sağladığı istihdam da cabası. 
Şimdi son söz olarak: Gözün aydın Develi, gözün aydın Turgut Özal ve de gözün aydın Manisa desek tam da yerinde olur. 
Tabi bu projeyi hayata geçireni de unutmamak kaydıyla...
Teşekkürler Cengiz Ergün...