Turgutlu Kaymakamlığı, Turgutlu Belediyesi, Turgutlu Ticaret Borsası ve Turgutlu Yaşam-Der işbirliği ile düzenlenen 1'inci Yerel Tohum Festivali, Turgutlu Belediyesi Orta Park'ta düzenlendi. Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, MHP'li Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Turgutlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Orcan, Turgutlu Yaşam-Der yönetimi, oda başkanları, muhtarlar, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Turgutlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Orcan, 2010 yılında başlayan tohum takas festivallerinin her geçen gün arttığını söyleyerek canlı tohumun yaşatılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin ise bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri etkinliği önümüzdeki yıllarda sürdüreceklerini söyleyerek "Yerel tohumların yok olmasının önüne geçmek, temiz, lezzetli, besleyici tarım ürünleri üreterek çiftçi ve tüketicilerin refahını arttırmak istiyoruz. Hedefimiz tarım kenti Manisamızdan, zengin topraklara sahip Turgutlumuz'da yerel tohumların yok olmasının önüne geçmek. Bu hedef doğrultusunda temiz, lezzetli, besleyici tarım ürünleri üreterek çiftçimizin ve tüketicilerimizin refahını artırmayı istiyoruz. Çünkü günümüzde çocukluğumuzun mis kokan domatesini, biberini yiyemiyoruz. Eski tadı ve kokusu kalmayan tarım ürünlerimiz beraberinde ciddi sağlık problemlerini getiriyor. Gelecek nesilerimize miras bırakacağımız bereketli topraklarımıza yerel tohumun ekilmesi için çalışıyoruz" dedi. Başkan Şirin, 2006 yılında çıkarılan tohumculuk yasası ile yasaklanan ancak uygulanmayan yerel tohum satışını bu etkinlikler ile sürdürerek çiftçileri bilinçlendirmek istediklerini söyledi. Tohumları saklayıp koruyarak sağlıklı sular ve toprakla buluşturmak gerektiğine dikkat çeken Şirin, "Biz yöresel ürünlerimizin önemini çok iyi biliyoruz. Turgutlu'da yerel tohum takasını önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeye devam edeceğiz" dedi.



Kaymakam Uğur Turan da bu tür festivallerde yerel duygunun ön planda olduğunu söyleyerek yerel bağların sivil toplum örgütleriyle daha güçlendiğini dile getirdi.



Konuşmaların ardından çiftçiler birbileri ile tohum takasında bulunurken, Turgutlu Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü şantiyesinde yetişen fidanlar konuklara hediye edildi.


 

Editör: TE Bilişim