Büyükbaş hayvanlarda görülen ŞAP hastalığı nedeniyle Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Mdürülüğü Turgutlu’nun Albayrak , Özyurt, Bozkurt, Yiğitler ve İstasyonaltı mahallelerinde karantina uygulamasına başladı.Halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen ŞAP hastalığının gözle görülmeyen ve çift tırnaklı hayvanlara has bir hastalık olduğu belirtildi. 

Konu ile ilgili yazılı bir basın açıklması yapan Turgutlu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Musa Çallı; ” Şap hastalığı ; Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir; öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. 29 Eylül 2015 tarihinde Van ilinde tespit edilen ve şimdiye kadar ülkemizde görülmeyen A tipi virüsten farklı özellikler taşıyan yeni bir A tipi virüs tespit edilmiş olup, ülkemiz genelinde hızlı bir yayılma eğilimi gösteren şap hastalığı 07.12.2015 tarihinde ilçemizde tespit edilmiştir. İlçemiz Albayrak Mahallesinde büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığından dolayı 07.12.2015 tarihinden itibaren, İlçemiz Albayrak, Özyurt, Bozkurt, Yiğitler ve İstasyonaltı mahallesine bağlı 2.Mıntıka, 4.Mıntıka ve 10.Mıntıkalarda karantina altına alınıp küçükbaş ve büyükbaş hayvan ve hayvan maddelerinin hareketleri yasaklanmıştı.

21.12.2015 tarihinden itibaren İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası komisyonu kararı doğrultusunda ikinci bir emre kadar Manisa ilindeki tüm küçükbaş ve büyükbaş hayvan ve hayvan maddelerinin hareketi yasaklanmıştır. İlçemizde bulunan 2737 büyükbaş hayvancılık işletmesinde 22679 baş büyükbaş hayvan , 255 küçükbaş hayvancılık işletmesinde 16000 küçükbaş hayvan bulunmaktadır. 07.12.2015 tarihinde karantina uygulanmasıyla birlikte ilçe müdürlüğümüzce toplam 15300 büyükbaş hayvana şap aşısı uygulanmış olup aşılama çalışmalarımız devam etmektedir. Hayvan yetiştiricilerinin işletmelerinde olağanüstü biyogüvenlik önlemleri uygulaması hastalığın yayılmaması için büyük önem arzetmektedir. Bu kapsamda işletmelerinden gübre dahil her türlü hayvan ve hayvan maddesini işletmeleri dışına çıkarmaması, işletme içinde ve etrafında düzenli olarak dezenfeksiyon işlemi uygulaması, işletmelerinden çıkarken ve işletmeye girerken kıyafetlerini değiştirmesi ve dezenfeksiyon kurallarına uyması gerekmektedir.Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararlarına uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır" ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim