Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Manisa ve ilçelerinde görev yapan 99 mahalle muhtarı görevi kötüye kullanma suçundan hakim karşısına çıktı. Sabah saatlerinde Turgutlu Adalet Sarayında yapılan duruşmada Usulsüz kredi kullanma suçundan muhtar ve azaların savunmaları alındı.

Muhtarlar Turgutlu Ziraat Bankası’ndan 9 milyon 390 bin 500 TL kredinin alınmasında gerçek dışı bilgilerle, usulsüz şekilde kredi temin edildiği, ÇKS(Çiftçi Kayıt Sistemi) belgesinde yanıltıcı bilgiler oluşturulduğu ve imzaladıkları FORM-C’lerden dolayı hakim karşısına çıktılar.

Manisa merkez, Turgutlu, Salihli, Ahmetli, Kula, Gördes ve İzmir’in Kemalpaşa’ya bağlı bazı mahalle muhtarları görevi kötüye kullanmak şüphesi ile Turgutlu Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşına çıktı.

ÖZEL MAHKEMEYİ İZLEDİ

Muhtarlar mağduriyetlerini anlatmak adına uzun süredir mücadele verirken CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Turgutlu Adliyesine gelerek muhtarlara destek oldu ve mahkemeyi izledi. Özel; "Muhtarlarımız bizlere sıkıntılarını anlattı ve bizde konuyu biliyorduk. Buraya yargılanan muhtarlarımıza destek olma adına geldik. Kamu yönetimi sistemi içerisinde muhtarlara verilen çok sayıda görev var. Sorarsanız muhtarlar bu görevlerin hangilerini yapmak istiyorlar, yada hangilerini yapmak istemiyorlar diye muhtarlar asli görevleri dışında cezai yada hukuki bir süreç oluşturabilecek hiç bir görevi yapmak istemiyor. Ama muhtarın sırtında koca bir küfe var. Kanun çıkaranlar sürekli bu küfeye yeni bir yük koyuyorlar. Muhtarlarda bu yükün altında eziliyorlar, emeklerinin karşılığını alamadığı ve sorumluluk almalarına rağmen kimselere yaranamadıkları bir kamu yöneticisi görevini yürütüyorlar. Ülkede devleti Cumhurbaşkanı, ilde vali temsil ederken mahallelerde ve köylerde muhtarlar temsil ederler. Devletin temsilcisi bu kamu görevlilerine haksızlık yapılıyor. Sorun ÇKS, bu ÇKS belgelerinden kimin kaç dönüm araziyi ektiği, orada nasıl tarımsal faaliyet yaptığına ilişkin bir form dolduruluyor. Bu formun altına muhtar için onay kısmı açılmış, vatandaş formunu çeşitli kamu kuruluşlarında doldurtup, işlemini tamamladıktan sonra muhtarın önüne geliyor ve buraya imzayı at diyor. İmza atılırsa işlemi tamamlanacağı için muhtarı zorluyorlar. Muhtar formdaki bilgilere bakarak ve kendi elinde olmayan, bilmediği, görmediği bir şeye imza atmak zorunda kalıyor. Bu konuyla ilgili danıştıkları kurumlar yıllar önce bunun bir sorumluluk doğurmayacağını yazılı bir şekilde bildirmelerine rağmen muhtarlarımız attıkları imzalardan dolayı, o imza attıkları bazı kişilerin Ziraat Bankasıyla aralarında oluşan kötü niyetli davranışlardan yargılanıyor" dedi.

FİLLER TEPİŞİYOR ÇİMENLER EZİLİYOR

Özel şöyle devam etti; "Bu kötü niyetli kişiler boş  kalmış kağıdın altına ekilen ve dikilen ürünün türünü değiştirme, boş araziyi sera gösterme gibi sonrada yapılan ilavelerle Ziraat Bankası zarara uğradığını iddia ediyor. Bu zararla ilgili ana dava Manisa 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde esas suçlularla görülüyor. Muhtarları tasdik makamından onay makamına çevirenler şimdi bu işlerden hesap soruyorlar. Burada emeğiyle geçinen, tek derdi mahallesine hizmet etmek olan iyi niyetli insanlar bir anda umulmadık ve kabul edilemez bir suçlamayla karşı karşıyalar. Sorunlarını defalarca ilettikleri yetkili mercilerden ve çeşitli siyasi partilerden, yaptıkları girişimlerden sonuç alamamışlar. Bir süredir takip ettiğimiz bir husus, biz bu konuyla ilgili mecliste bir kanun değişikliği talebimiz var ama 1 Kasım sonrasına ertelendi. Bu konuyu gündeme getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz. Görülen davada siyaset üstü bir anlayışla buradayız. Burada her görüşten muhtar var, burada hangi partiden gelen olsa başımızın üzerinde yeri var. Şunun bilinmesini istiyoruz, elinin emeğiyle, gözünün nuruyla, kalbindeki insan sevgisiyle fedakarca kamu görevi yapan bu insanlar eli öpülesi insanlardır. Fillerin tepiştiği yerde çimleri ezmek Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve adalete yakışmaz” dedi.

TAM AZİZ NESİN'LİK HİKAYE

Özel mahkemeye verilen ara sonrası bir açıklama daha yaptı. CHP'li Özgür Özel, "Biz buradayız, keşke bütün partilerden temsilciler olsaydı. Önemli olan bugün haklının yanında olmaktır. Bugün burada alın teriyle çalışan hamallık yapan, koyun otlatan ve bir yandan da muhtarlık yapanları devletin nasıl sorguladığı görünce aa dedim. Aziz Nesin nerelerdesin? Bu dava tam Aziz Nesin’lik bir hikaye. Ama elbette bu düzen böyle gitmez, sürekli garibanlar ve sürekli iyi niyetli insanlar mağdur olmaz. Bu düzen değişecek ve hak yerini bulacak. Haklılarda huzura kavuşacak, bu davanın takipçisiyiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim