Melisa üreticisi Mehmet Akif Bağdelen:  "3 dekarda deneme amaçlı başladığımız üretimi bu yıl 20 dekara çıkaracağız. Talebe yetişmek çok zor" Sağlığa faydaları nedeniyle özellikle kış aylarında çayı yapılarak tüketilen melisa otu, Egeli üreticinin yeni alternatifi oldu."dedi.

Yaptıkları araştırma sonucu melisanın kendileri için bir alternatif olabileceğini gördüklerini söyleyen Bağdelen, özellikle son yıllarda televizyonlardaki sağlıklı yaşam programlarında sıklıkla önerilen melisa otuna talebin çok yüksek olduğunu gördüklerini anlattı."Limon melisa" denilen türün Turgutlu'nun toprak ve iklim yapısına uygun olduğunu görerek tarımına başladıklarını belirten Bağdelen, şu bilgileri verdi: "İlk etapta 3 bin dekarlık bir arazide deneme üretimi yaptık. Fide ve diğer masraflar için 18 bin lira masraf yaptık. Yılda 3 kez hasadı yapılan bu ürünün henüz ilk hasadında 15 bin lira gelir elde ettik. Yani ilk hasatta maliyeti karşıladık. Ürettiğimiz melisayı aktarlar ve kozmetik sanayi firmalarına kilogramı 45-50 liradan satıyoruz. Talebe yetişmekte zorlanıyoruz. "ifadelerine yer verdi.

Ekinezya, reyhan ve sitevya da üretecekÜrünü pazarlamasını yürüten Sedat Kurtulmuşcan ise yaklaşık 20 yıldır baharat sektörü içerisinde olduğunu, bu alandaki bir çok ürünün yüksek getiri sağladığını ifade etti.

 

Editör: TE Bilişim