Çolak;” Sevgili Turgutlular, aynı kaderi paylaştığım değerli esnaf arkadaşlarım ve sesimizi duyurmada bizlere destek olan değerli basın mensupları, Demokratik hakkımızı kullanarak ilçemizde bulunan 33 yerel zincir marketlere Yazılı siyah çelenk gönderip içimizdeki sıkıntıları dile getirip tepkimizi göstermek istedik. Öncelikle yapacağımız eleştiriler konusunda partizanlık yapıp bizlere cevap verecek kişilerin bizim çektiğimiz sıkıntılar hakkında bilgisi olması ve empati yapmasını istiyoruz. Hayatı boyunca hiç KDV ödememiş,  hayatında hiç vergi ve stopaj yüküyle karşılaşmamış, bağ-kur priminden bihaber olan,  yanında hiç işçi çalıştırmayıp SSK primi ödemeyen, damga vergisini duymamış kişiler bizim yaşadığımız sıkıntıları bilemez. Sabah komşusundan borç alıp akşam geri ödeyemeyen kişiler bizi anlayamazlar. Onun için bu konularda gereksiz yorum yapmamalarını temenni ederiz.

Geçtiğimiz aylarda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ne güzel söylemişti;  Sayın Cumhurbaşkanımız;  ‘’KEFENİN CEBİ YOK hiçbirimiz diğer tarafa bir şey götüremiyoruz” kendisine aynen katılıyor ve destekliyoruz. Bizler ülkemizin içinde bulunduğu durumdan dolayı yüreğimize taş basıp aylarca sesimizi çıkarmadık. Ülkemiz terör belası ile uğraşır iken vatanımız olmazsa, bizde olmayız düşüncesiyle (buna en büyük örnek doğu illerindeki esnaflarımızın durumudur) hep sustuk. Ancak ulusal zincirler ve sermaye lobileri güçlerine güç katarak ilerlemeye ve yeni mağazalar açıp küçük esnafımızı yok etmeye devam ettiler. Bundan şehrimiz de nasibini aldı. Son aylarda mantar gibi hızlı bir şekilde yayılmaya devam ettiler. Ulusal zincirlerin Turgutlu’muza zararı günlük 250 bin TL ye ulaştı. Hükümetimiz istediğimiz şekilde gerekli düzenlemeyi yapmadığı gibi yerel yönetimlerde ulusal zincirlerin açılmasını engelleyici hiçbir önlem almamıştır. Sakarya’nın ve Denizli’nin bazı ilçelerinde ulusal zincirlerin açılmasına ruhsat verilmeyeceği ile ilgili belediye meclis kararları alınmıştır.

Yerel yönetimde hükümetle farklı görüşte olsalar da sermaye lobilerine karşısında kol kola girmişlerdir. Buradan Turgutlu Belediye Başkanımız Sayın Turgay ŞİRİN Başkanımıza seslenmek istiyorum; göreve geldiğiniz güne kadar şehrimizde 15 tane ulusal zincir bulunmakta idi. Görevde bulunduğunuz 2 yıllık gibi kısa bir süre içerisinde bu sayıya 18 adet daha eklenerek 33 taneye yükselmiştir. Şehrimizde bu kadar bulunan ulusal zincirlerin hem bizleri hem de Turgutlu’muzun Şehr-i Emin’i olan sizleri sıkıntıya sokmaktadır. Çünkü siz Turgutlu esnafının Belediye Başkanısınız.
Gelin birlikte bir araştırma yaparak ulusal zincirlerin şehrimize kimler tarafından sokulmak istendiğini ve bu işlerden kimlerin rant elde ettiğini bulalım ve esnaflarımızı bu dertten kurtaralım. Esnaflarımız adına sizden ricamız;  imar emrinizde, geriye dönük bu ulusal zincirlerin yerlerinin kimlere ait olduğu, kimlere devredildiğini ve kimlerin rant elde ettiğini bulalım ve yenilerinin açılmasına engel olup şehrimizi bu gereğinden çok ulusal zincir belasından kurtaralım. Şehr-i Emin olarak ta size de bu yakışır.  Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi DÜNYA 5’ten büyük demişti. Ülkemizdeki  2 milyona yakın esnafımız 10 bine yakın ulusal zincirden daha önemlidir. Şehrimizde yaşayan 5000 esnafımızda 3-5 kişinin elde edeceği ranttan daha değerlidir.

Küçük esnaf ekonominin barometresidir. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza da seslenmek istiyorum. Esnaf Sanatkarlar Odalarını da kapatın. Elinde hiçbir yetkisi olmayan fikirleri sadece tavsiye niteliğinde öteye geçmeyen, işlevini yitirmiş varlığı belli olmayan odaları da  esnafların üzerinde kambur olmaktan kurtarın. Bu kadar ulusal zincir mağazaları açılırken esnaf odalarının onayı olmayacaksa ne önemi var, odaların esnafın üzerinde kamburdan başka bir işe yaramayacaksa, hiçbir yaraya merhem olamayacaksa odaları kapatın. Önce bizden Turgutlu Bakkallar Odasından başlayın. Gelin esnaflarımızın üzerinden bu yükleri kaldıralım. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooparatiflerini de kapatalım. Devletin verdiği paraya %4 yönetim gideri kesintisi uygulayıp 100 bin TL kredi kullanan esnafımızdan 4 bin TL’yi bulan kesinti uygulanmaktadır.

Halk bankası aracılığıyla verilen kredileri Kefalet Kooparatiflerine tanıdığınız üst limitlere kadar Halk Bankasından indirimli bir şekilde esnaflarımızın yararlanmasını sağlayınız ve 4 bin TL’ ye yakın ekstra masraftan kurtarınız.Bu ulusal zincirler sadece bakkal esnafımızı değil manav, şarküteri, kasap, züccaciye, tuhafiye, kırtasiye, elektrikçi vb. birçok meslek dalını yakından ilgilendirmekte ve olumsuz etkilemektedir. Bir an önce gerekli önlemler alınmazsa küçük esnaflarımız; kalaycı, bakırcı, saraç, semerci gibi kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına girecektir. Son olarak ta değerli üyelerimize bulunduğumuz makam gereği her platformda sizlerin haklarını savunmaya özen gösterdik. Sapla samanı ayıramayan kişilerle ters düştük.
Ancak yine de bulunduğum makamın üzerimize yüklediği sorumluluk tan dolayı hiçbir zaman taviz vermeden sorunlarımızı dile getirmeye ve haklı mücadelemizden geri adım atmadan yolumuza devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.



 

 
Editör: TE Bilişim