Manisa’da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Atatürk Olimpik Yüzme Havuzu haftanın 6 günü engelli bireylerin sosyalleşmesi ve toplumda hak ettikleri konumu almaları amacıyla otistik ve zihinsel engelli öğrencilere tahsis edildi.

Engelli öğrenciler için terapi olan ve onları hayata bağlayan yüzme kursları, engelli bireylerin ailelerini de mutlu ediyor. Uzman antrenörler nezaretinde ücretsiz yüzme eğitimi almaya başlayan engelli çocukların havuzda geçirdikleri zaman dilimindeki mutlulukları görülmeye değer. Havuzda arkadaşlarıyla şakalaşan, antrenörlerinden öğrendikleri yüzme tekniklerini uygulayan otizmli ve zihinsel engelli öğrencilerin hayli neşeli be keyifli oldukları gözleniyor.

ALKIŞLANACAK HİZMET
Manisa Otizm Derneği Başkanı Saadet Şeranoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman’ın engelli bireylerin spor yapması üzerine Muğla Üniversitesi’nde ihtisas yaptığını belirterek, böylesine bir müdüre sahip olmanın kendileri için şans olduğunu söyledi.

Duman’ın engelli çocukların en çok neye ihtiyaç duyabileceği konusunda oldukça tecrübeli olduğunu kaydeden Şeranoğlu, şöyle konuştu: “Müdürümüz bizim için bir artı değer oldu. Kendisinin engellilerin ne istediğinin farkında olması işte bu çocuklarımızın jimnastik yüzme gibi sporlara yönlendirilmesini sağladı. Bizde sivil toplum Kuruluşları olarak ve engelli birey anneleri olarak kurum müdürlerine gidip rica minnet etmeden gösterilen bu duyarlılık sayesinde güzel bir hizmete kavuşmuş olduk. Dr. Savaş Duman, bizim üzerimizdeki birçok yükü aldı. Engelli aileleri de bu hizmet sayesinde derin bir nefes alma fırsatı buldu ve rahatladı. Bu kursların düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Engelli bireylerin en büyük sorunlarından birisi de enerjilerini atamamalarıdır. Aileler, engelli çocuklarının enerjilerini atabilecekleri aktiviteleri bulmakta ve onlara kayıt yaptırmakta zorlanıyorlar. Bu Manisa’nın sıcaklarında düşünebiliyor musunuz? Çocuk enerjisini boşaltamıyor evin içinde sıkıntılara neden oluyor ve buda aileye yansıyor. Bu havuz etkinliği ve yüzme kursları çocuklarının enerjilerini doğru şekilde boşatması konusunda bizler için çok güzel bir yardım oldu diye konuştu.

MANİSA İÇİN BİR İLK
Engelli çocukların havuzda çok mutlu olduğunu, havuza gelmek için adeta can attıklarını belirten veliler, çocukların eğitimi için bu özel kursların devamını temenni ettiler. Engelli çocukların Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Duman’ı tanıdığını, görünce mutlu olduğunu da dile getiren veliler, “Biz bu yüzme kurslarını geçen yıldan beri bekliyorduk. Kurslar öncelikle bedensel engelliler için açılmıştı. Şimdi isteğimizi yerine getiren İl Müdürümüz var Allah ondan razı olsun. Bizim çocuklarımızı da düşünerek böyle bir hizmeti hayata geçirenlere çok teşekkür ediyoruz. Manisa için bir ilk oldu. Çocuklarımızın sevinçlerini görmek isteyenler onlar havuzdayken buraya gelsin ve gözlerine baksın” şeklinde konuştular.

Yaz sonuna kadar sürecek kurslardan kriterlere uyan tüm engelli öğrencilerin ücretsiz yararlanabileceği bildirildi. 

“TAM KAPASİTEYLE ÇALIŞIYORUZ”
Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Savaş Duman ise yaz okullarının başlamasıyla birlikte engelli bireylerin sportif faaliyetlerine yönelik eğitimler verdiklerini belirterek,  “Yaz okullarımızın başlamasıyla birlikte engelli kardeşlerimizin de aileleriyle birlikte evde oturmamaları, normal insanlar gibi evlerinden çıkararak sportif faaliyetlerde bulunabilmeleri için bir program gerçekleştirdik.  Özel sporcular diye tabir etiğimiz zihinsel engelli kardeşlerimizi ve otistik gençlerimizi faaliyetlerden faydalandırmak istedik.  Yüzme, branş olarak çocukların fiziki gelişimlerinde, sosyal gelişimlerinde kişisel gelişimlerinde önemli bir role sahip. Çocuklarımızdan en fazla yüzme branşından talep alıyoruz. Kapalı ve açık havuzlarımızı tüm Manisalılara hizmet veriyor.  Yaz okullarımızda yaklaşık 500’e yakın sporcuya hizmet vererek,  şuanda yüzme branşını gerçekleştiriyoruz. Tam kapasiteyle çalışıyoruz. Şuanda yaklaşık zihinsel ve otistik olmak üzere 30’ya yakın kardeşimiz oradan faydalanıyor. Bunlar ilgili eğitmenlerimiz eşliğinde eğitim alıyorlar. Kendim de bizzat ziyaretlerim oldu. Ziyaretlerimde onların o güler güzlerini ve teşekkürlerini , ‘Allah razı olsun’ demelerini gördükçe bu benim şevkimi ve motivasyonumu bir kat daha artırdı ve doğru bir yolda ilerlediğimizin farkındalığı bende oluştu” dedi.

“EMPATİ KURABİLMEK İÇİN BU NİYETLE YOLA ÇIKTIK”
Herkesin birer engelli adayı olduğunu kaydeden Duman, konuşmasına şöyle devam etti:”İnsanlar, doğuştan veya sonradan engelli olabiliyor. Önemli olan onları anlayabilmek onları hissedebilmek empati kurabilmek.  Biz bu niyetle yola çıktık. Niyet hayırsa akıbet hayır olur. Manisalılar her şeyin en iyisine layıklar. Manisa bu hizmetti hak ediyor. İnşallah bizde bu doğrultuda bu başarıda ilerlemeye devam edeceğiz.  Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak spora hizmet eden bir kurum olarak her daim yanlarında olacağız.”

Editör: TE Bilişim