Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yaptığı açıklamada, 2016 yılı tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin bilgi verdi.
Faruk Çelik, ödemeler kapsamında çiğ süt desteği için 200 milyon lira, tarım sigortaları desteği için 110 milyon lira, kırsal kalkınma desteği için 100 milyon lira, genç çiftçilere proje desteği için 50 milyon lira, büyükbaş hayvan besi desteği için 30 milyon lira, tarım danışmanlığı desteği için 30 milyon lira, süt tozu desteği için 45 milyon lira, hububat fark desteği için 20 milyon lira, buzağı desteği için 15 milyon lira, çay budama masrafı desteği için 11 milyon lira, sertifikalı tohum ve fidan kullanım desteği için 13,5 milyon lira, sertifikalı tohum üretim desteği için 5 milyon lira, hastalıktan ari işletme ve hayvan hastalıkları tazminatı desteği için 10 milyon lira olmak üzere toplam 639,5 milyon liralık hibe desteğinin yarın saat 18.00 itibarıyla üretici hesaplarına aktarılacağını kaydetti.
Bu ödemelerle beraber yılın 10 ayında çiftçilere toplam 10 milyar 219 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacağını bildiren Çelik, "Böylelikle 2016 için üreticilerimize vermeyi planladığımız toplam 11 milyar 644 milyon liralık tarımsal hibe desteğinin yüzde 88’lik kısmını ödemiş olacağız." ifadesini kullandı.

RUSYA ÇİFTÇİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki dönemde Rusyaya beklenenin üzerinde bir tarımsal ihracat gerçekleştirmeyi umduklarını belirterek, domates üreticilerinin de yüzünü güldürecek kararlar alacaklarını bildirdi.
Çelik, Türkiye ile Rusya arasındaki krizin tarım sektörüne etkisi ve krizin aşılmasının ardından yaşanan gelişmelere yönelik AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Rusya ile krizin dolaylı olarak Türk tarımını da etkilediğine işaret eden Çelik, Rusyanın Türkiyeden aldığı ürünleri, başka piyasalardan temin etmesinin kolay olmadığını söyledi. Çelik, ürünlerin bir şekilde Rusyaya başka kanallardan taşındığını belirterek, "Ama bizim çiftçimiz bundan mutlu olmadı. Çünkü daha düşük fiyata satmak durumunda kaldı. Rus tüketicisi de memnun olmadı; bazı ürünleri daha pahalı tüketmek zorunda kaldı. Böyle bir tatsız dönem yaşandı. " dedi.
Çelik, Rusyanın şimdi beş ürünle ilgili uyguladığı ambargoyu kaldırdığını belirterek, şu anda bunlarla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi. Faruk Çelik, çalışma esaslarına göre, firma ile bölgesel anlamda bildirim yapıldığını, Rusyanın da o çerçevede alımları gerçekleştirdiğini ifade etti.

"RUS BAKAN İLE GÖRÜŞECEĞİZ"

Özellikle narenciye üreticilerinin beklediği olumlu sürecin şimdi başladığını bildiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Umuyorum kısa zaman içerisinde domates üreticilerinin de yüzünü güldürecek kararları önümüzdeki süreç içinde alırız. Rusya ile tarımdaki ticaret hacmimiz bizim aleyhimizdedir. Biz daha çok ürün ithal ediyoruz. Ama biz bu süreçte Türkiye olarak, kesinlikle Rus çiftçisini de rahatsız edici bir şey içine girmeyeceğimizi söyledik. Bunları da dikkate aldığınızda önümüzdeki dönem içerisinde beklenenin üzerinde bir tarımsal ihracatı Rusyaya gerçekleştirmeyi umuyoruz. Görüşmeler o istikamette.
Kasımda Soçide bir fuara davet edildik. Orada Rusya Tarım Bakanı ile bir araya geleceğiz, son değerlendirmelerimizi yapıp, bu konuda atılması gereken adımlar varsa... Onların bazı talepleri olabilir, bizim taleplerimiz var. O talepleri çakıştırıp, buluşturup yolumuza devam edeceğiz. Umarım Soçideki görüşmede olumlu sonuç alırız."
Editör: TE Bilişim