Manisaspor’da söz verilmesine rağmen profesyonel imzası bir türlü attırılmadığı gündem konusu haline gelen Manisaspor U19 Takımı Kaptanı Batuhan Erdi Sünter’i en iyi bilen antrenörlerden biri olan Manisaspor altyapı eski genel koordinatörü Hilmi Bozkurt, Batuhan’ın sadece Manisaspor’a değil Türk futboluna kazandırılmış bir değer olduğunu söyledi.  Mustafa Tatlı’nın sorularına içtenlikle yanıt veren deneyimli teknik adam, Batuhan ile ilgili yaşanan süreci anlattı. Lafı daha fazla uzatmadan sizi bu etkili röportaj ile baş başa bırakıyoruz.

“17 MAÇIN 15’İNDE MAKSİMUM OYUNA ETKİ ETTİ”

“Manisaspor’a geçen sezon U17 Teknik sorumlusu olarak başlamıştım. U19 Teknik sorumlusu olan kardeşimiz Tansu Yanık’ın a takım teknik direktörü yardımcısı olmasıyla U19 takımının başına geçtim. Batuhan o dönem bizde 7. haftadan ilk yarıya kadar sol bek oynadı. Performansından çok memnun kaldım. Çünkü futbolun hücum felsefesini çok seven bir hocayım, bu demek değildir ki savunma yapmayacağız. Bu teknik kapasitesini daha başka mevkilerde kullanabileceğimizi düşündük ve devre arasında 5 oyuncumuzu U21’e verince Batuhan’a da forvet arkasında oynama fırsatı doğdu. İkinci yarı 17 maçın 17’sinde oynadı ve bu maçlarda 14 ve 15 tanesinde maksimum oyuna etki eden oyuncuydu. Gol pası ve final pasları, oyunun temposunu ayarlamak, oyun zekasını ve futbol görüşünü çok beğeniyorum.“

“BİRÇOK MAÇIMIZDAN SONRA ÖZEL TEBRİKLER ALDIK”

“Altınordu maçından sonra milli takımlar bölge antrenörü Özer Yurteri özellikle gelip tebrik etti. Bir Giresunspor maçımız var. 7-8 tane al da at dercesine paslar atmasıyla Giresunspor A takım oyuncuları hayran kaldı. Bir orta saha oyuncusunda olması gereken çok özellikler Batuhan’da var. Bu oyuncuya ‘koşmayan futbolcu’ tanımlaması var. Dayanıklılık testlerimizde Manisaspor U19 Takımı’nın en iyi 2-3 oyuncusundan biriydi. Bütün veriler elimizde mevcut. Dayanıklılığı iyi olmayan bir futbolcu bu testlerde başarılı olamaz. Çoğu futbolcuda olmayan meziyetler Batuhan’da var. Olmadık anlarda çıkıp attığı pasla golü bulup maçı kazanabiliyorsunuz. Sıkışılan anlarda fauller alarak takımı rahatlatıyordu. Savunma özelliği de iyi. Çünkü sol bekte iyi işler yaptı. Takım olarak iyi işler yapmıştık ve 17 maçın 13’ünde mağlup olmamıştık.”

“FARKLI BİR RAPOR İNSANLIĞA VE DOĞAYA AYKIRI OLURDU”

“Yukarıya rapor verirken “Batuhan Erdi Sünter Türk futboluna kazandırılmış bir değerdir” dedim. Kendisine çok güveniyorum. Böyle bir orta sahayı bırakın Manisaspor’u Türk futbolu kazanmıştır dedim. Farklı bir rapor verirseniz hem insanlığa hem de doğaya aykırı bir durum olur. Birçok genç yeteneğimizin de profesyonel olmasını raporlandırdım. Bu raporları yönetime ve Taner hocaya sunduk. Bir haftalık A Takım çalışmalarında Batuhan ve birkaç gencin yetersiz olduğu söylendi. Batuhan ile ilgili özellikle sorduğumda Taner hoca, “Koşmuyor, basmıyor, yetersiz gördüm” dedi. “Çevrenizi kullanın bir yerlerde gitsinler oynasınlar, kontrolünü yapalım, bir sene sonra yine bakarız” dedi. Tamam dedik. “

“MENEMEN OLAYININ DETAYLARI…”

“Taner hoca Menemen Belediyespor’da çalışmış olabilir. Bende çalıştım. Tahir Şahin başkanıma “iyi bir sporcumuz var, görmenizi isterim” dedim. “Transferimiz bitti ama sen dedin diye bu çocuğa bakacağız” dedi. 12 günlük ikinci kampın tümünde Menemen’deydi. 3 günde gönderildi cümleleri var. Bu çocuk bizim çocuğumuz. Kusur ararsak kimse kusursuz değil. İçerdeki futbolcu kardeşlerimizde bu çocuğun çok yetenekli olduğunu bizzat bana söyledi. Ama ne olduysa Menemen olmadı. Burada bir tezat var. Farzedelim ki Menemen kulübü Batuhan’ı beğenmedi. Bunun kamuoyuna beğenilmediğini, kötülüğünü mü deşifre edeceğiz? Eğer kusur ararsak Manisaspor’da süre almamış arkadaşların A Takım kampında ne aradığını sormamız gerekir. Bunda kusur arıyorsak hiç oynamamış arkadaşları biz nasıl A takıma aldık? Biz Manisaspor’u seviyoruz. Kuruma asla bir lafımız yok. Abdullah başkanın ve yönetimin de bu konuda teknik heyetle çatışmaya gireceğini sanmıyorum. Tercihleri teknik heyet yapar. Manisaspor altyapısında hizmet veren bir çocuğumuz için müjde verir gibi kötü şeklinde söylemler yakışmıyor. Çok kötü denilen bir oyuncu şu anda U19 Takımı’nın kaptanlığını yapıyor.  Önce şans vermek gerekir. Amaç üzüm yemek olmalı, bağcıyı dövmek olmamalı.”

“BARCELONA FUTBOLU BİLMİYOR DEMEK Kİ”

“Barcelona takımına bütün dünya saygı duyuyor. Bu takımın büyük çoğunluğu altyapıdan oluşuyor. Yanlışı Barcelona yapıyor demek ki. Bir mail atalım da altyapı çalışmalarını iptal etmeleri gerektiğini belirtip yanlışlığı belirtelim. Ağızlarımız açık futbollarını izliyoruz, almadıkları kupa yok. Bu oyuncular bu futbolu altyapıda öğreniyor ve gelişmiş en olgun halini A takımda oynuyor. 25 kişilik kadrosunun 15’i altyapıdan. Burada bir tezat var. Balkanlar var. Üç sene orada eğitim gördüm, seminerlere davet edildim. Bu seminerlerde nasıl başarılı olduklarını anlatıyorlar ve hepsinde de altyapı var. Endüstri futbolun öncüleri ısrarla altyapı diyor. O zaman onlar yanlış yapıyor biz doğru yapıyoruz. Bir futbolcu çıksa belki 20 milyon euro edecek. Manisaspor’un en büyük sinerjisinin sebebi altyapısından çıkardığı oyunculardır. Manisaspor camiası nasıl olacak? Ailelerimiz olmazsa çevremiz gelmezse nasıl bir camia olunacak? Bizi temsil edecekler diye yukarıya rapor veriyoruz. Biz maaşımızı alalım mantığı batırır bizleri.”

“ALPER METE’Yİ PİŞİRİP ÖYLE SUNMALIYDIK”

“Bir diğer altyapı değerimiz Alper Mete, yetenekli, çalışkan, agresif ve tempolu bir oyuncu. Bir süre daha U19 Takımı’nda kalıp daha hazır bir şekilde A takıma alınması yönünde rapor sundum. A takım kampı görmeliydi tabi. Pişirmemiz gerektiğinin altını çizdim ancak Taner hoca bunu yanlış anladı bana “sen öyle yazmışsın ama ben onu keşfettim” dedi. Bir süre daha bizde çalışmasını ve onu daha hazır sunmamız gerektiğini anlatmıştım. İki yaş büyüklerine karşı 25 maç oynattığım bir oyuncuya nasıl kötü diyebilirim?”

“TANER HOCA KADAR BİLGİLİ DEĞİLİM!”

“Yapı olarak ben Taner hoca kadar bilgili olduğumu söyleyemem. Siyasi bilgim yok, siyasi bir şeyi eleştiremem, sanayici değilim sanayicilerle ilgili bir şey diyemem, yerel yöneticileri eleştiremem, siyasi bilgim yok, gazetecileri de eleştiremem, onları eleştirmem için en az onlar kadar bilgili olmam gerekir. Buna taraftarı da dahil edebiliriz. Ben onun yerinde olsam her türlü saha sonucunda mesleki konularla ilgili teknik donanımla ilgili kafa yorardım. Kendimi geliştirmeye bakardım. “

“METİN EVLİVAN BİZE TAM DESTEK VERDİ”

“O dönem birlikte çalıştığımız yöneticimiz Metin Evlivan içimizdeki bir yönetici gibi bizden kendini ayırmayan biriydi. Kendisi futbola aşık. Bir şeyler yaptığı zaman çok mutlu olan bir arkadaşımız. Keşke her kulüpte onun gibi insanlar olsa. ‘Ne gerekiyorsa yapın’ derdi. Bu güveni verirdi. Manisaspor’a tamamen gönüllü hizmet vermeye çalışan bir arkadaşımızdı. Çok güzel bir ekip yaptık. Birbirimizi tamamlayan bir grup olmuştuk. Metin Evlivan, altyapının mağdur kalmaması için elindeki imkanları maksimum kullanmıştır. Yıprandığı için istifa etti.”

“ŞAMPİYON OLMAMAK İÇİN ÇOK HATA YAPMAK LAZIM”

“Manisaspor camiası PTT 1. Lig’i hak ediyor. Bu kadroda bir üst lige çıkar. Bundaki en büyük dayanağım, oynadığımız grupta kaç tane son 10 yılda PTT 1. Lig ve Süper Lig görmüş takım var. Manisaspor kendi ayağına sıkmadığı sürece şampiyon olur. Bu kadro vizyonunda var. Futbolcularımız çok özverili. Hiçbir zaman dışarıya kötü anlamda bir imaj sergilemediler. İnegölspor veya Keçiörengücü’ne “ptt ligini oynayın” deseniz nasıl oynayacaklar? Tatmamışlar o ligi. Bir sürü takım var, zorla 3. Lig’den ite kaka bu lige gelmiş. Bu işi sindirmiş iki kulüp var. Birincisi Manisaspor, ikincisi Ankaragücü. Başarısız olmak için çok hata yapmak lazım. Manisaspor’un çıkmaması çok büyük emekler ister. Hükmen yenilmek gibi maça çıkmamak gibi. Biz kavgadan ziyade eski günlerimize nasıl döneriz onun hesabını yapalım. Üzülüyoruz ama doğru düşüncelerimizde ısrar etmeliyiz. Bu yüzden uçurtmalar rüzgara karşı koyduğu için yükselir.  Taner hocam şampiyonluğu başarsın ondan Allah razı olsun diyeceğim. Başarırsa kendi kariyerinde bir sayfa açar ama Manisaspor kulübü sınıf atlar. Biz bunları Manisaspor kulübünün iyiliği için konuşuyoruz.”

Editör: TE Bilişim