2. ve 3. Lig kulüplerinin futbol altyapısına büyük şok. Türkiye Futbol Federasyonu 5 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda aldığı kararla bu kulüplerin gelişimlerine adeta 'Dur'dedi. Karara göre, 2. ve 3. Lig takımlarının 14, 15,16,17 ve 19 yaş grupları gelişim ligi ve elit ligde mücadele edemeyecekler. Karar, bulundukları ilde düzenlenecek olan yerel ligde çok çok farklı skorlarla bitecek heyecansız maçlar oynamaya mahkum edilen 2. ve 3. Lig takımlarının altyapılarında soğuk duş etkisi yarattı. Karardan Manisa Büyükşehir Belediyespor Kulübü'nün de aralarında bulunduğu Altay, Bucaspor, Aydınspor 1923, 1461 Trabzon, Turgutluspor, Muğlaspor, Fethiyespor, Karşıyaka, Sakaryaspor, Sarıyer gibi kulüpler de etkilendi. Resmi internet sitesinde, 'Misyonunu; Eğitim ve tesisleşme hamlelerinde çağdaş hedefler ile buluşmak, uluslararası düzeyde rekabet edecek altyapıyı oluşturmak, topluma spor kültürünü benimsetmek, futbol ekonomisini büyüten güçlü finansal yapıya sahip bir organizasyon olmak.' Vizyonunu ise; 'Çağdaş ve kurumsal bir yapıda futbola yaygınlık kazandırmak, ülke genelinde katılımı arttırmak, uluslararası organizasyonlarda sürekli var olmak' diye belirten TFF, gelişim liginde almış olduğu bu kararla tüm bu ifadelere ters düştü. Altyapısına tesisleşme adına yatırım yapan, bünyesinde birçok oyuncu ve antrenör barındıran bu kulüplere 'GELİŞME' diyen TFF'nin niçin böyle bir karar aldığı, bu kararı almakla neyi amaçladığını sorguladıklarını ifade eden Manisa Büyükşehir Belediyespor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Nalbantlar konuyla ilgili açıklamasında, "Yerel liglerde az sayıda karşılaşma oynayan, karşılaştığı takımlarla aralarında ciddi fark bulunan bu kulüplerin neye göre böyle bir çıkmaza itildiği bir muamma. TFF'ye göre bu kararla, denk takımların karşılaşması amaçlanıyor gibi görünse de, her Süper Lig ve 1. Lig takımının bu yaş gruplarının, 2. ve 3. Lig takımlarının bu gruplarından üstün olup olmadığı böyle bir karara dayandırılarak söylenemez. Geçtiğimiz yılki gelişim ligi sonuçlarına bakılırsa, bazı 2. ve 3. Lig takımlarının Süper Lig ve 1. Lig takımlarına karşı nasıl başarılı sonuçlar aldığı ortadadır" diye konuştu. Nalbantlar, "Düzenlemeye neden olarak da, bazı takımların gerekli koşulları sağlayamadığı ve bu yükün altından kalkamadıkları öne sürülmekte. Bir bakıma doğru olan bu duruma tüm kulüpleri dahil etmek ne kadar doğru, tartışma konusu" dedi.


"BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI"
Manisa Büyükşehir Belediyespor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Nalbantlar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Manisa Büyükşehir Belediyespor 3. Lig takımı olduğu için bu düzenlemeyle Gelişim Ligi dışında kaldı. Futbol altyapısına gerekli hassasiyeti göstererek tesisleşme adına önemli yatırımları olan, sporcusunun gelişimi için maddi manevi desteğini hıçbir şekilde esirgemeyen Manisa Büyükşehir Belediyespor Kulübü bu düzenlemeden ciddi şekilde etkilenecektir. Akhisar Belediyespor, Altınordu ve Manisaspor kulüpleriyle başabaş mücadele eden; katıldığı turnuvalarda Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Bursaspor takımlarıyla çekişmeli maçlar oynayan Manisa BBSK sporcularında çok büyük hayal kırıklığı yaratacaktır" dedi.

YOK SAYAMAZLAR
Nalbantlar son olarak, "Bir Altay Kulübü'nün, bir Bucaspor'un, bir Manisa Büyükşehir Belediyespor Kulübü'nün, Sakaryaspor'un, Sarıyer'in Gelişim Ligleri dışında kalması bu ligin amaç ve ilkelerine ters düştüğü açıkça görülmekte. Alınan karar bu liglerde yer alan kulüplerin düzenlediği futbol şenliklerini, turnuvaları ve yaz okullarını dahi etkileyecektir. Bu karar Türk futboluna, 2. Ve 3. Lig kulüplerine, sporla uğraşarak kötü alışkanlıklardan uzak kalan genç oyunculara ve büyük bir özveriyle bu oyuncuları yetiştiren antrenörlerin hayallerine ve geleceklerine vurulan ağır bir darbedir. Yanlıştan dönüldüğü takdirde kazanan Türk futbolu olacaktır" açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim