Manisa'da 31 engelli vatandaş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün faaliyetleri sayesinde hem spor yapıyor hem de sosyalleşiyor. Engelli aracıyla evlerinden alınan ve tecrübeli antrenörler eşliğinde eğitim alan engelliler arasından performans sporcuları da yetişiyor. Yüzme eğitimi alan engelli sporcuların arasından Sefa Yurtkölesi, Efecan Ötnü ve Deniz Ünsal Türkiye şampiyonlarında Manisa'yı başarıyla temsil etmeyi başardı. Bedensel engelli sporculardan Deniz Ünsal, geçtiğimiz yıllarda yapılan Türkiye Şampiyonlarında bugüne kadar 3 madalya elde etti. Hedefinin Türkiye Şampiyonluğu olduğunu belirten Ünsal, “Kendi çabamda Türkiye birincisi olacağım. Burada çok mutluyum. Onun için yarışmaların güzel olmasını bekliyorum” dedi.
SEFA HERKESE ÖRNEK OLDU
Bedensel engelli sporculardan Sefa Yurtkölesi ise azmiyle herkese örnek olmaya devam ediyor. Manisa Anadolu Teknik Lisesi Bilgisayar bölümü 3. sınıf öğrencisi olan Sefa 2 yıldır profesyonel olarak yüzüyor. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün Olimpik kapalı yüzme havuzunda engelliler için düzenlediği eğitimlere katılan engelli sporcu, 2 yılın sonunda 7 Türkiye şampiyonluğu kazandı. Yüzmenin kendisi için bir yaşam biçimi haline geldiğini kaydeden Yurtkölesi, “Yüzmeye yedi yaşından beri başladım. Fakat korkularımdan dolayı ilerleyememiştim. Normal dik bir şekilde yüzüyordum. Suya atlayamıyordum. Daha sonrasında da liseye başladıktan sonra Beden eğitimi hocam sayesinde engelli antrenörüm Şule Şenyoğurtçu Dalyan ile tanıştım. Sonrasında Şule hoca başarılı olacağımı söyledi. Başladık fakat bir korku vardı ilk önce. 3 kere bırakacağım dedim fakat ikna ettiler. Annem, Babam Abiminde bunda payı büyüktür antrenörüm şule hocayla birlikte. Bu işi yapacağımı söylediler. 2 buçuk 3 ay içerisinde de kendimi iyice geliştirdim ve Türkiye Şampiyonasına katıldım, orada 4 kulvarda yarıştım. 4 altın madalya aldım. Daha sonrasında da yene geçen Eylül ayında Türkiye Şampiyonası olmuştu. Orada da 3 kulvarda yarıştım ve Uluslar arası başarıyı da barajı geçip daha sonrasında Milli takıma da aday oldum. Şanslı hissediyorum kendimi böyle bir şeyde. Yaklaşık 2-3 yıl öncesinde bana deseler ki bir sporcu bir şey olacaksın inanmazdım fakat oldu. Bu uğurda devam etmeye çalışıyorum. İnşallah Olimpiyat şampiyonları Avrupa şampiyonası olmak üzere Uluslar arası şampiyonluklarda almak istiyorum” diye konuştu.
"MİLLİ SPORCULAR YETİŞTİRİYORUZ"
Engelli sporcuların yüzme antrenörü Şule Şenyoğurtçu Dalyan ise, yüzme sporunun engelliler için büyük bir önem arz ettiğini söyledi. Dalyan, “Tüm engel gruplarında yüzmenin çok büyük bir katkısı var. Hem rehabilitasyon açısından katkı sağlıyor. Aileler bu durumdan çok memnun. Biz onlara özgürlükte sağlıyoruz. Suyun içinde özgür oluyorlar. Burası onların sadece yüzmeyi öğrendikleri bir yer değil hayatlarını değiştirdikleri bir yer” dedi. Bedensel engelli 31 sporcuya eğitim verdikleri kaydeden yüzme antrenörü şunları söyledi: “Bedensel engelli sporcularımızın arasında Türkiye şampiyonu olan ve uluslar arası müsabakalara katılacak çocuklarımız yer almakta. Geçen sene Bedensel Engelliler Federasyonun yaptığı yarışmalarda üç sporcumuz çok iyi başarılar elde etti. Bunlardan bir tanesi Sefa Yurtkölesi. Toplam yedi tane Türkiye birinciliği aldı ve bu sene olacak olan Brezilya Uluslar arası müsabakalara katılma hakkı kazandı. Onun yanı sıra Deniz Ünsal Türkiye 2’nciliği, Türkiye 3’üncülüğü kazandı. Aynı şekilde oda Milli takım kadrosuna seçildi ve milli takım kamplarında bulundu. Efecan Ötnü’ de Türkiye 2’nciliği, Türkiye 3’üncülüğü kazandı iki tane. Öncelikle onları evlerden çıkartıyoruz. Ve bu da onlara özgür yaşam özgür bir alan sağlıyoruz. Antremanlarımız çok iyi gidiyor. Çocuklarımız çok azimli. Kendi safhalarında çok büyük başarılara ulaşıyorlar.” şeklinde kaydetti.
"AZİMLERİNİ HERKESE GÖSTERMEK İSTİYORUZ"
Engelli sporcularla özel olarak ilgilenen Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Özmekik ise Manisa'daki engelli vatandaşların yüzme, okçuluk, goalbol, teakwondo ve judo gibi farklı branşlarda spor yaptığını söyledi. Özmekik, “Engelli olmak hiçbir bireyin tercihi değildir fakat kişinin her türlü engeli aşması, birçok alanda başarılara imza atması, engelinden değil de yaptığı işlerden söz ettirmesi ise bir tercihtir. Engelli bireylere acımak yerine yaşama karşı gösterdikleri üstün çaba ve örnek alınacak insanlar olduğunu tüm topluma göstermemiz gerekiyor. Bizim İl Müdürlüğü olarak bu konuda yapabileceğimiz en güzel şey onların yeteneklerini ortaya çıkarmak, başarılarını alkışlamaktır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim