MİLLİ TAKIMDA FORMA GİYDİ

Sezona Alanyaspor'da başlayıp, son 3 haftasını Manisa BŞB ile geçiren Rasim Samet, başarılı performansıyla kısa sürede teknik heyet tarafından beğeni topladı. Milli takımlarda da forma giymeyi başaran Manisaspor altyapılı genç kaleci, hedeflerinden, kariyerinin başlarına ve önümüzdeki sezona kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Şu anda takımıyla kontratı olmayan 18 yaşındaki genç yıldız adayı Rasim Samet: "Çok iyi bir kulübün bünyesinde olduğumu biliyorum ve bu kulüpte kalmak, bana gösterilen güveni boş çıkartmamak, kendimi herkese kanıtlamak istiyorum." şeklinde konuştu.

10 YAŞINDA MANİSA'DA KEŞFEDİLDİ BURSASPOR'DA OYNADI MİLLİ TAKIMA DAVET EDİLDİ

Rasim Samet Gürbüz kimdir? Futbolculuğa nasıl adım attın, nerelerde oynadın ve Manisa Büyükşehir Belediyespor'a nasıl geldin?
Malatyalıyız, Manisa'da yaşıyoruz. Futbola okul takımında stoper oynayarak başladım. Sonra takımda bir takım değişiklikler oldu, kaleye geçirdi beni hoca da. 10 yaşındayken Manisaspor altyapısından izliyorlardı ve beni Manisaspor'a aldılar. 4-5 sene Manisaspor'da oynadım. 14 yaşıma geldiğimde beni Bursaspor'dan görmek istediler, gittim beğendiler ve U-14'te Bursaspor'a geçiş yaptım. İlk sene oraya alıştım ve altyapı seviyemi arttırdım. U-15'te daha iyi olduğumu hissediyordum. U-15 sezonunun ortasında milli takıma çağırıldım. Milli takımda ilk maçımda Romanya'ya karşı kötü bir maç geçirmeme rağmen hocalarım bana güvenmeye devam ettiler. U-16'da yeniden milli takıma çağırıldım. İlk maçı oynadık ancak ben yedekteydim, ikinci maçı ben oynayacaktım. Kar yağdı, iptal oldu maç. Orada da şanssızdım. U-16'da çok iyi bir sezon geçirdim. U-17'ye geçtiğimizde altyapı hocalarında değişiklik oldu ve beni oynatmamaya karar verdiler. Ben oynamadığım halde, beni yine de milli takıma aldılar. Daha sonraki süreçte nedense beni kulüp takımında oynatmıyorlardı. Ancak milli takımdan Özden hocam beni aradı: "Hazır mısın, oynayacak mısın?" şeklinde sordu ve hazır olduğumu belirttim. Ancak o süreçte istenmeyen olaylar yaşanmış ve beni çağırmamakta karar kılmışlar. Ben bana karşı olan tutumdan ve süre alamamamdan dolayı ayrılmak istedim. U-16'dan beri ayrılmak istiyordum ancak beni bırakmıyorlardı, ben ısrar ettim. Ayrıldım ve Manisa'ya döndüm. 
O dönemde Manisaspor altyapısında Tansu Yanık hocam vardı, beni çağırdı. Manisaspor'a döndüm. U-21'de başladım ancak maç oynayamadım, önümde daha tecrübeli olan Murat ağabey vardı. Ondan sonraki süreçte gelişimimi sürdürdüm ve bana A takımla sözleşme imzalayacağımı söylediler. Şanssızlığım bu dönemde yine kendini gösterdi, takım küme düştü. Daha sonra ayrıldım takımımdan. Bir süre boşta kaldıktan sonra menajerim Alanyaspor'dan istendiğimi söyledi, oraya gittim. Ondan önce birkaç yer daha çağırmıştı ancak Alanya'ya gittim. Orada Erhan Altın sağ olsun beni çok beğendi. Gittiğim ilk gün U-21'le idmana çıktım, ikinci gün hemen A takıma aldılar. A takımda herşey güzel giderken, bileğimde bir kırık oluştu, sözleşmem de yoktu ve yönetim beni istemedi. Yeni hoca Hüseyin Kalpar takımında genç oyuncuları istemediğini belirtince bu durum ortaya çıktı. Oradan ayrılınca İsmail Özer ve Cenk Ergün beni çağırdı. Planlarını anlattılar, çok hoşuma gitti. Bu senenin son 3 haftasında takımla beraber çalıştım. Yönetim benimle yeni sezonda sözleşme imzalayacağını söyledi. Yönetimde bir seçim durumu var ancak bunun benim sözleşme durumumu etkilemesini istemiyorum, inşallah Manisa Büyükşehir Belediyespor'da kalırım ve hak ettiğimi gösterebilirim. Şu anda beklemedeyim. 

KENDİNE GÜVENİYOR 

Çok genç yaşta bir kalecisin. Sence profesyonel düzeyde bir takımın kalesini devir alacak düzeyde misin?
Ben kendimi iyi görüyorum ve kendime güveniyorum. Yeterince çalışırsam ve hocalarımın güvenini sağlarsam neden olmasın? 
Kendinden beklentin nedir?
Kendime hep büyük hedefler koymaya çalıştım ancak karşıma hep engeller, şanssızlıklar çıktı. O yüzden planlarımın aksadığını düşünüyorum. Bazen ileriye adım atmak için, birkaç adım geriye gitmen gerekiyor. Bende şu an bu süreçte olduğuma inanıyorum ancak ileriye sıçrayacak şansı burada yakalayacağıma eminim.
Sence eksiklerin nedir?
Bence en büyük eksikliğim maç eksiği. Altyapıda Bursa'da önüme engeller konması, zaman zaman kesilmem benim yeterli maç kondisyonuna ulaşmamı hep engelledi. Çok maç eksiğim olduğunu kabul etmem gerekiyor ancak bu açığımı şans geldiğinde değerlendirebilmek adına bol idmanla kapatmaya çalışıyorum. Şimdi de Manisa Büyükşehir Belediyespor'da önümde bulunan tecrübeli ağabeylerimden formayı kapmam zor görünüyor olabilir. Ancak benim isteğim profesyonel sözleşmeyle takımımda 2. veya 3. kaleci konumunda A takım idmanlarına katılıp kendimi geliştirebilmek ve U-19 takımında forma giyerek de maç eksiğimi kapatmak olacak. Maç eksiğimin kapanması, edineceğim tecrübeyle önümüzdeki sezonların nasıl geçeceğini hem performansım, hem hocalarım söyleyecek. 

"HEDEFLERİM YÜKSEK, HEDEFİ YÜKSEK OLAN TAKIMDAYIM"

Şu anda 1. kalecisi çok kaliteli olan bir takımla berabersin. Eski hocan Tansu Yanık da Yunusemre Belediyespor'un başına geçti. Buradan veya alt liglerden başka takımlardan teklifler gelirse, buralarda oynamayı düşünür müsün?
Beni daha önce Manisa'dan Süper Amatör olsun, BAL Ligi olsun çok isteyenim olmuştu, hepsi sağ olsunlar. Bu senenin başında da teklifler olmuştu. Ben hedefimi yüksek tutup, profesyonel olmak istediğim için sıcak bakmadım. Benim beraber top oynadığım insanlar, benden bir tık aşağıda olanlar o seviyeleri gördüğü için bende bunun peşindeyim, ben neden ulaşamayayım? Bir şeyleri artık daha üst seviyeye ulaştırmaya çalışıyorum. Ben kendi eksiklerimi de, artılarımı da biliyorum. Ramazan hocayla beraber çalışınca daha da kendimin farkına vardım. İyi antrenörle çalıştığınız zaman, eksiklerinizi doğru belirlediğiniz zaman gelişiminiz hızlanıyor. Kat ettiğim ne kadar çok yol olsa da daha hocalarımdan öğrenerek kat edeceğim de çok yolum var. Tansu hocam da benim çok sevdiğim bir hocam, onun çalıştırdığı ve hedefleri yüksek olan bir takımda olabilirim. Tansu hocam derse giderim, başkası değil. Ancak önceliğim kesinlikle Manisa Büyükşehir Belediyespor. Çok iyi bir kulübün bünyesinde olduğumu biliyorum ve bu kulüpte kalmak, bana gösterilen güveni boş çıkartmamak ve kendimi herkese kanıtlamak istiyorum.
Yeni bir yönetim gelme olasılığı gözünü korkutuyor mu? 
Elbette. Beni Cenk Ergün buraya getirdi ve yeni gelebilecek bir yönetimin beni istememesine de saygı duymak zorundayım. Bana verilen sözleri transferi yapan yönetim verdi, seçilecek yönetimin olumsuz görüşlerine saygılıyım. Ancak gelme olasılığı olan yeni yönetimin de beni isteyeceğini düşünüyorum.
Daha genç bir oyuncusun, milli takımlarda da boy göstermiş bir kalecisin. Sence yeniden milli seviyeye ulaşabilir misin?
Evet, ulaşabilirim. Ancak maç eksiklerimle çok zor. Şu an göz önünde olmayan bir kaleci olduğumun bilincindeyim, bundan dolayı da hırsım artıyor. Benim milli takımlara gidebilmem için profesyonel seviyede maç görebilmem lazım. Şansım az olmasına karşın o kalitede olduğumu düşünüyorum. 

"HEDEFLERİM İÇİN ÇOK ÇALIŞACAĞIM"

18 yaşında bir kaleci olarak, kariyerinin sonunda nasıl bir noktada olacağını düşünüyorsun? Hedeflerini ne olarak belirtirsin?
Bu çok çalışma kadar, biraz da şansa da bağlı bir durum. Örneğin Ozan Tufan benim Bursa'dan çok sevdiğim bir ağabeyim. Mesela onun da maç eksiği çoktu, kadro bulamıyordu ancak 5-6 ayda öyle bir tempo yakaladı ki, kendini bu noktalarda buldu. Allah "Yürü ya kulum" dedi. Bu işler nasip. Bize de şans gülerse, nerelere gelebileceğimizi sadece Allah bilir. Kendimi şurada görüyorum diyemem. Hem azmedeceğim, çalışacağım hem de şansın bana gülmesini bekleyeceğim. 

"YÜZLERİNİ KARA ÇIKARTMAYACAĞIM"

Eksiklerini kapatmak için nasıl çalışmalar yapıyorsun?
Ben maç eksiğimin olduğu bilincinde olduğum için kendimi yeni sezona çok iyi hazırlamaya gayret ediyorum. Kişisel antrenörümle beraber her gün çalışmalarımı yapıyorum ve sezon sonunun tek günümü bile boş geçirmiyorum. Koşudan çıkıp, salona giriyorum. Oradan da parkura. Günüm 3 idmanla geçiyor. Sırf seneye daha iyi olabilmek, daha hazır olabilmek için. Takımımda 4-5 maç bana şans gelirse, bana şans verenlerin yüzünü kara çıkartmayayım diye. Hedefim yüksek, o yüzden çalışmam gerekiyor. 

RASİM SAMET'İN İDOLÜ 

Neden kalecilik?
Daha çocukken beton sahalarda yerlere atlardık, o topu kurtarabilmek için. Daha sonra futbola Manisaspor'da ciddi ciddi başlayınca bu işte başarılı olduğumu farkettim. Yeteneğimin olduğunu anladığımda kaleciliğe daha da sarıldım. Hocalarımın her birinin üzerimdeki emekleri sayesinde iyi bir kaleci olma yolunda ilerlediğime inanıyorum. 
Kendine idol olarak aldığın biri var mı?
Tek bir kişi, Cladio Bravo. Kendime çok benzetiyorum. Çok atletik ve becerikli bir kaleci ve bende bu meziyetlere sahip olduğumu düşünüyorum. 

"GALATASARAY KARŞILAŞMASINI UNUTMUYORUM"

Şu ana kadar en unutamadığın maç hangisi?
U-16'da Metin Oktay Tesisleri'nde Florya'da Galatasaray'la karşılaştım, Bursaspor formasıyla. Çok iyi hatırlıyorum, maçı Fatih Terim izlemişti. Karlı bir havaydı, harika bir maç geçirmiştim. 3-4 tane net pozisyon çıkarttığım bir mücadeleydi ve maçı da 1-0 almıştık. Oynadığım birçok iyi maç var ancak o maç şu ana kadar en unutamadığım maçımdı. 

Kaynak: Manisa HAYAT Gazetesi
Editör: TE Bilişim