Delikan: “Bizim gibi cebinden harcama yapanlara bu memlekette enayi veya çıkarcı diyorlar. Gençliğe kim hizmet ediyor? O koltuklarda oturanlar mı? Biz mi? Madem her şey kanunsa bu sadece Belediyesporlar için mi var? Bizim için yok mu? Bizde bu ülkenin spor kulübü değil miyiz? Bizde vergimizi veriyoruz” dedi.

RÖPORTAJ: MUSTAFA TATLI

Amatör futbolda kendi cebinden harcama yapan kulüplerin dramına sürekli şahit oluruz… Saha, servis, malzeme, kulüp binası gibi sorunlarla boğuşup dururlar. Belediyespor kulüplerinin sürekli gerisinde kalan bu mütevazı kulüplerin derdine maalesef çare bulan yok. Bir türlü istenilen düzeye gelemeyen Manisa amatörü için artık sabır taşı çatladı!.. Bizlerde bu soruna el attık ve Ulucamispor Başkanı Erhan Delikan’a kulak verdik. Sorularımıza içtenlikle yanıt veren Delikan, sarf ettiği sözlerle gündemi oldukça sarsacağa benziyor.

1-Başkan’ım, geçenlerde Kent Beton adlı firma, Büyükşehir Belediyespor’un altyapısına sponsor oldu. “Sporun ve sporcunun yanında olduklarının” altını çizdiler. Sizde onlarca sorunla boğuşuyorsunuz, bu hamleyi doğru buluyor musunuz?

ERHAN DELİKAN: Sporun ve sporcunun yanında olmak isteyen firmalar, öncelikle maddi gücü olmayan kulüplere sponsor olmalıdır. Güçlünün değil zayıfın yanında yer alırlarsa o zaman gerçek anlamda sporun ve sporcunun yanında olurlar. Mantıksız buluyorum. Ben bu anlaşmayı karşılıklı çıkar-menfaat ilişkisi olarak görüyorum. Karşılıklı iş alışverişi söz konusu. Çıkar menfaat oldu mu hemen sponsor oluyorlar. Kent Beton, madem bu kadar samimi, gelecek Ulucamispor’a sponsor olacak. Bunu sadece Kent Beton için değil hangi firma olursa olsun, gerçek ihtiyaç sahiplerine sponsor olmaları için söylüyorum. Bizden herhangi bir menfaatleri olmadığı için sponsor olmuyorlar. Biz sponsor arıyoruz ama bulamıyoruz.

2-Amatörlere her yıl geleneksel olarak malzeme yardımları yapılıyor, bu yardımlar yeterli mi?

ERHAN DELİKAN: Yardımlar yeterli değil. Geçen sezon Manisa Belediyesi’nin malzeme yardımında sözde iddia ettiler çok kaliteli malzemeler veriyoruz diye. Ama kramponlar bir antrenmanda açıldı. ASKF’ye şikayetimi bildirdim. Bir antrenmanda kramponun tabanı kırılır mı? Bu neden böyle oluyor? Çünkü malzemeye ihtiyacımız olduğu için hemen kullandığımız için malzemenin kaliteli olup olmadığı ortaya çıkıyor. İhtiyacı olmayan alıyor, kenara atıyor. Malzeme vermek yeterli değil. Servis sorunumuz var. Kendi cebimizden bir dünya harcama yaptık. Bunu kimlerin karşılaması lazım? Sosyal belediyecilik yaptıklarını iddia edenler karşılamalı. İlçe belediyeleri için de geçerli. Ben artık sözlere değil icraata bakıyorum. Seçim öncesi sözler veriliyor ama seçim sonrası unutuluyor.

3- Belediyeler kendi kulüplerine büyük yatırımlar yapıyor. Peki semt takımları neden öksüz bırakılıyor?

ERHAN DELİKAN: “Şehzadeler Belediyespor kurulsun, Yunusemre Belediyespor kurulsun” diyorlar. Ben buna çok karşıyım. Bu kulüplerin kurulması yine bize bir darbedir. Bizde bir Belediyesporuz. Birilerine rant kapısı açılıyor. Bence Belediyespor’a gerek yok. Her semt takımı Belediyespor’u temsil ediyor zaten. Yatırım yapılacaksa bu takımlara yapılmalı. Benim saham yok, antrenöre verecek param yok, tesisim yok, binam yok. Futbol oynamak isteyen bir insan, beni bulabilmesi için kulüp binama gelmeli. Kulüp binam olması gerekir. Bizi arayanlar kahve köşelerinde buluyor. 5-6 kategoride mücadele ediyoruz.

4-Bu dileklerinizi kendi adınıza değil de tüm Manisa amatörü adına diliyorsunuz değil mi? Yeni Manisaspor Başkanı Tuncay Tanrıverdi ile çok mücadele verdiniz. Neden sizden başka kimse çıkıp sorunları konuşmuyor?

ERHAN DELİKAN: Elbette ben bütün amatör futbol takımları adına bunu söylüyorum. Ama tabi konuşan yok ortada. Herkes susuyor. “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” zihniyeti var. Ama bir şey olduğunda bizden önce atlıyorlar. Bunun örneği 8 Eylül Stadı’dır. Bir sene boyunca stadı yıkmak isteyen dönemin il müdürüyle kavga ettik. Bu haklı mücadeleyi Yeni Manisaspor Başkanı Tuncay Tanrıverdi ve birkaç yürekli gazeteci arkadaş ile birlikte yaptık. Yeni Manisaspor Başkanı Tuncay abi, kendini feda etti spor için. Ama o da yıldı. Yeni Manisa ve bizim gibi kulüpler yarışa 5-0 geriden başlıyor. Koşmak istiyorum; ancak ayağımda prangalar var, koşamıyorum. Ötekinin ayağında markalı ayakkabı var. Bütün olanaklar var. Adalet mi bu? Nereye kadar götürebilirsiniz? Bizim gibi insanlara bu memlekette ‘enayi’ diyorlar. Bir kesim ‘enayi’ diyor diğer kesim ‘çıkarı olmazsa bu işi yapmaz’ diyor. Bizim gibi insanlar küstürülmemeli. İler ki dönemde bulamazsınız. En açık örneği Tuncay Tanrıverdi’dir. Maddi ve manevi yıprandı. Maddi olarak çok büyük fedakarlıklar yaptı.

5-Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun Manisa amatörüne hizmet noktasında yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

ERHAN DELİKAN: Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu yetersiz. Herkes bulunduğu konumu muhafaza etmeye çalışıyor. Etliye sütlüye karışmayan, kimseyle kötü olmayan bir düzen istemiyoruz. Nasıl düzelecek bu gidişat? Olan yine bize oluyor. Herkes bir hesap peşinde. Spormuş gençlikmiş bahane. Eleştiri götürdüğümüz insanların da söz hakkı var. Bize desinler ki ‘gel buraya kardeşim, sen şurdan şurdan nemalanıyorsun.’ Gelsinler bizimle muhatap olsunlar. Ben 20 yıldır futbolun içindeyim. En kötü her sezon cebimizden 5 bin TL para harcıyoruz. Gençliğe kim hizmet ediyor? O koltuklarda oturanlar mı? Biz mi?

6- Yüzlerce genci bünyenizde barındırıyorsunuz. Büyük maddi sıkıntılara rağmen bunu yapabilmek çok zor değil mi?

ERHAN DELİKAN: Samimi, karakterli, kişilikli insanlarla çalışıp işimizi yapmaya çalışıyoruz. Hiçbir menfaatimiz yok. Tek amacımız gençlere hizmet etmek. Karşılık beklemeden ücretsiz hizmet ediyoruz. Fedakarca davranıp cebimizden harcama yapıyoruz. Bizim herhangi bir çıkarımız yok. Bunu iddia eden varsa çıksın ortaya!..

7-Son olarak Manisa amatörünün geldiği nokta ortada. Kamuoyuna mesajınız nedir?

ERHAN DELİKAN: Manisa amatörü dip noktada. Herkes tutmuş bir köşe başını, ahbap çavuş ilişkisiyle nemalanıyor. İstediğiniz kadar kanunlar çıkarın, zihniyetler değişmediği sürece doğru hizmet edemezsiniz. Madem her şey kanunsa bu sadece Belediyesporlar için mi var? Bizim için yok mu? Bizde bu ülkenin spor kulübü değil miyiz? Bizde vergimizi veriyoruz. Aynı hakları istemiyoruz. Belediyespor’a yüzde 80’ini veriyorsanız, bize yüzde 20’sini verin. Onu da vermiyorlar. 

Editör: TE Bilişim