ÖZEL HABER: MUSTAFA TATLI

Antalya’nın ilçesi Alanya’da yapılan Brezilya Jiu Jutsu Dünya Şampiyonası’nda Manisalı eski milli judoculardan Onur Akgün de mücadele etti. Şampiyona’da iyi bir mücadele ortaya koyan Onur, Dünya 3.’sü olarak büyük bir başarıya imza attı ve göğsümüzü kabarttı. İlk maçında Azeri rakibini yenen ikinci maçında Rus rakibine şansız bir şekilde mağlup olan Onur Akgün, Ukraynalı sporcuyu yendikten sonra üçüncülük maçında İranlı rakibini dize getirip bronz madalyanın sahibi oldu.

“ŞİMDİKİ HEDEFİM AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU”

Manisa’nın judoda yetiştirdiği milli sporculardan biri olan ve Galatasaray’da antrenörlük yaptıktan sonra tekrar memleketine dönen Onur Akgün,  Brezilya Jiu Jitsu’da da gurur kaynağımız oldu. Bundan sonraki hedefinin Avrupa Şampiyonluğu olduğunu söyleyen Onur, “Ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğim için mutluyum. Avrupa şampiyonu olduktan sonra kendim gibi başarılı sporcular yetiştirmek istiyorum. Bu spordan öğrendiklerimi kendimi savunmak için yapıcı olarak kullanarak öğretiyi asla kötüye kullanmadan çevremdekilere yardım etmek istiyorum” diye konuştu.

JİU JİTSU NEDİR?

Bir savunma sanatı olan Brazilian Jiu Jitsu, Japon dövüş sanatları ustası Maeda’nın 1914 yılında Brezilya’ya yerleşmesi ve Carlos Gracie’ye bu sanatı öğretmesi sonrasında Gracie Ailesi tarafından geliştirilmiştir. Hem felsefesi hem de ruha ve fiziğe sağladığı faydaları nedeniyle ülkemizde de ilgi görmeye başlayan Brazilian Jiu Jitsu’da mücadele ağırlıkla yerde verilir. Her yaştan kadın ve erkeğin yapabileceği bir spor dalı olan Brazilian Jiu Jitsu turnuvalarında kilo ve kuşak kategorilerinin yanı sıra yaş kategorileri olup, bu kategoriler 55 yaş üstü kategorisine kadar çıkar. Bu stilde esas prensip rakibi yere düşürüp eklemlerini kilitleyerek ve eklemlerde doğal yönün tersi yönde baskı uygulayarak rakibi etkisiz hale getirmektir. Bu stili uygulamayı bilmeyen pek çok kick boks, karate, muay thai, taekwondo vb. ustası yere indikleri anda manasızca karşı koymaya çalıştıklarından hiç ummadıkları yenilgiler almıştır.

 

 

Editör: TE Bilişim