Manisa Altınokta Görme Engelliler Spor Kulübü’nün Türkiye Şampiyonu olan yüzücüsü Selami Pazar’ın,  her yıl yapılan Çanakkale ve İstanbul boğazı kıtalar arası yüzme yarışmalarına görme engelli olması nedeniyle alınmadığı kaydedildi, Ancak adı geçen yarışma için 1 zihinsel engelli 2 bedensel engelli sporcunun başvurunun kabul edilmesi, itirazları beraberinde getirdi


Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından her yıl düzenlenen Çanakkale ve İstanbul Boğazı Kıtalararası Yüzme Yarışmaları’nda çifte standart iddiası gündemi sarstı. 20 Temmuz’da yapılacak İstanbul yarışmaları öncesinde Manisa Altınokta Görme Engelliler Spor Kulübü’nün başarılı yüzücüsü Selami Pazar’ın başvurusunun Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından “görme engelli” olduğu gerekçesiyle kabul edilmediği ortaya çıktı. 
“HEM ANAYASA’YA HEM DE KANUNLARA AYKIRI”
Yarışmalara 1 zihinsel engelli 2 de bedensel engelli sporcunun davet edilmesi, tartışmaları beraberinde getirdi. Manisa Altınokta Görme Engelliler Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Pehlivan, bedensel engelli ve zihinsel engelli sporcuların müracaatlarının kabul edildiğini, Türkiye şampiyonu olmuş madalyalar kazanmış bir görme engelli sporcularının müracaatının kabul edilmemesinin hem anayasanın eşitlik ilkesine hem de 5378 sayılı engelliler kanunu olarak bilinen kanunlara aykırı olduğu olduğunu söyledi. Komitenin bu tutumunu protesto ettiklerini ve bu yanlışın bir an önce düzeltilmesini talep ettiklerinin altını çizen Pehlivan, “Güneydoğu gazisi olan görme engelli yüzücümüz Selami Pazar 200 metrede Türkiye Şampiyonu olmuş, yüzmenin çeşitli mesafelerinde dereceler almış, kendini Türkiye çapında kanıtlamış başarılı sporcularımızdan sadece birisidir. Kendisi profesyonel bir yüzücüdür. Müraacatımız, görme engelli olunması sebebiyle reddedilmiştir. Sporcumuzun görme engelli olması onun kıtalararası yüzmesine fiziki engel teşkil etmemektedir. Çünkü sporcumuz her gün yaptığı antrenmanda ortalama 3 kilometre yüzmekte ve boğazı karşıya geçerken de kendi antrenörün eskortluğu eşliğinde yüzeceği için hiçbir sorun yaşama ihtimalide bulunmamaktadır. Adı geçen ayrımcılığın ortadan kaldırılarak sporcumuzun mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim