MUSTAFA TATLI
Avrupa’da gurbetçi futbolcuların taramasını yapan Manisalı menajer Alper Akar ile Türk futbolunu konuştuk. 7 yıldan bu yana Almanya’da yaşayan ve çok sayıda futbolcunun menajerliğini yapan Akar, Türk futbolunun en büyük sorununun tesadüflere dayalı sistemden kaynaklandığını kaydetti.

“TÜRKİYE’YE 17-18 OYUNCU GETİRDİM”

Doğma büyüme Manisalı olduğunun altını çizerek sözlerine başlayan Alper Akar,  “5 yaşımdan beri Manisaspor sevdalısıyım. Deplasmanlara gittim. Sümerbankspor’da futbol oynadım, hakemlik yaptım. 7 yıl önce Almanya’ya yerleştim. Frankfurt ve Nurnberg arasında yaşıyorum. Avrupa’nın birçok ülkesinde gurbetçi tarıyorum. Belçika, Avusturya, Hollanda ile Almanya’nın dört bir yanından oyuncularım var. Hepsini izledim. Türkiye’ye daha önce 17-18 oyuncu getirdim. Barışspor adı altında bir Türk takımımız var, hem onun idari menajerliğini yapıyorum” dedi.

“BİZDEN DESTEK İSTENMELİ”

Manisa’da profesyonel liglerde mücadele eden takımların kendisiyle yeteri kadar ilgilenmediğini ifade eden Akar, “Daha önce defalarca oyuncu önermeme rağmen hiçbir yönetim benimle ilgilenmemişti. Şu ana kadar bir tek Mergen ilgilendi. Nitekim geçen sezon Onur Sağlam, denemeden sonra beğenildi. Manisaspor’dan bu transfer için delikli kuruş almadım. Manisaspor ve Büyükşehir Belediyespor yönetimlerine kırıldığım bir konu var. Herhalde benden başka Manisalı olup da benden başka menajerlik yapan yok. Futbolcular yeteri kadar izlenmiyor. Yetenekli oyuncular var elimizde. Bizden destek istenmeli. Türkiye’de birçok kulübün başkanı ve yöneticisi arayıp da benden destek isterken, memleketimden aynı ilgiyi göremiyorum” diye konuştu.

“FATİH KAMACI YÜZDE YÜZ DEĞERLENDİRİLMELİ”

Alper Akar, mevcut oyuncularından Fatih Kamacı’nın potansiyeliyle Manisaspor’da banko oynayabileceğini kaydederek, “Hollanda 2. Ligi’nde oynayan orta saha Fatih Kamacı, geçen sezon yaptığı asistler ve attığı gollerle Manisaspor’da banko oynayabilecek kapasitede bir oyuncu. Süper Lig’de bile oynayabilecek kapasitesi var. Yüzde yüz değerlendirilmesi gerekiyordu, çok geç kalındı. Kulübüyle sözleşme yaparken serbest kalır maddesini de koydurdum ki bir gün Manisaspor gelir ilgilenir diye! Söz konusu memleketim ise maddiyatı önemsemiyorum” dedi.

“ÇANTACI MENAJERLİĞİ ZARAR VERİYOR”

Manisa ve Türkiye’de çantacı menajerlerin olduğunu ifade eden Akar, “Çantacı menajerliği ülke futboluna zarar veriyor. Mesela futbolcumu benim dışımda 10 kişi bir kulübe öneriyorsa bu çanta menajerliğidir.  Futbolcu hakkında bilgisi olmadan, izlemeden yapılan önerilerle transferler yapılıyor. Nemalanmaya çalışan çantacı menajerler çoktur. Bu Avrupa’da böyle değil. Buna kesinlikle izin verilmiyor” şeklinde konuştu.

“BİR BAŞKANI VE HOCAYI TANIYORSANIZ…”

Alper Akar sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki sistem en başından yanlış. Avrupa’da futbol bilgisi olan başkanlık yapıyor, menajerlik yapıyor, yöneticilik, hocalık yapıyor. Türkiye’de bunun tam tersi yaşanıyor. Diploması olmayan hocalar var. Herkes her şeyi biliyor. Türkiye’de futbolu bilin bilmeyin, bir başkanı, yöneticiyi veya hocayı tanıyorsanız menajersinizdir. Dost ahbap ilişkisi, futbol bilgisinin çok önündedir. Scout ekibi maalesef yeteri düzeyde çalıştırılmıyor. Günü kurtaran hocalarımız var. Garanticiyiz.”

“EĞİTİM EKSİKLİĞİ VAR”

Avrupa’da futbolun 2 yaştan itibaren başladığına dikkat çeken Akar, “Altı bağlanan çocukların ligi vardır burada. Çocuklar daha bu yaştayken yeteneklerine göre tespit ediliyor. 8 yaşına doğru spor branşına göre yönlendirme yapılıyor. Eğer futbol yeteneği yoksa kesinlikle futbola yönlendirilmez. Müthiş tesisleşme var. Sadece benim bulunduğum bölgede onlarca futbol tesisi var. Kadın ligleri var. Okul ile futbolu bir arada götürülebiliyor. Eğitim eksikliği var. Avrupa’da futbolla birlikte eğitimi götürmezsen futbolcu olma ihtimalin yoktur. İzlanda Milli Takımı örneği var. Diş hekimi var, mühendis var. Her zaman iddia ettiğim bir şey var. Biz ülke olarak Avrupa’daki futbol kültürünü 10 sene geriden takip ediyoruz. Futbolu meslek halinde değil de tesadüflere dayalı bir hale getiriyoruz” dedi.

“UĞUR PAMUK İNŞALLAH KENDİSİNİ GELİŞTİRMİŞTİR”

Akar, son olarak Manisaspor’un Azerbaycan liginden yaptığı Uğur Pamuk transferine değinerek, “Uğur Pamuk, bundan 5 yıl önce 22 yaşındayken ilgilendiğim bir oyuncuydu. Profesyonel liglere önermiştim, sonra bir kopukluk oldu. Bana göre o dönemler Manisaspor’da oynayamazdı ancak kendini geliştirip üzerine bir şeyler koymuşsa şuan oynayabilir. Azerbaycan ligi, Türkiye ligine göre iyi bir lig değil. İnşallah kendini geliştirmiştir. Hayırlısı olsun” diye konuştu.
 

 
Editör: TE Bilişim