ÖZEL HABER: MUSTAFA TATLI

Manisaspor’un eski kaptanlarından Abdülkadir Kükrer’in uzun yıllar görev aldığı İzleme Komitesi’ndeki (scout) görevine son verildi. Ersun Yanal zamanından beri Arda Turan, Caner Erkin ve Selçuk İnan gibi birçok oyuncunun izlenip takıma kazandırılmasında rol oynayan Kükrer’in görevine son verilmesi camiada büyük yankı uyandırdı. Başarılı spor adamıyla, ayrılığın nedenleri ve scout biriminin nasıl ve ne şekilde olması gerektiğiyle ilgili konuştuk.

“PERSONELLERE ÇOK FAZLA ÜCRET ÖDENDİĞİNİ…”

Alınan kararın yönetim kurulu tasarrufu olduğunu belirten Abdülkadir Kükrer, yönetimin personel maaşlarındaki ücretleri düşürmek için böyle bir karar aldığını söyledi. Kükrer, “Bu yönetim kurulununun bir tasarrufudur. Sonuçta bizler orada profesyoneliz, çalışanlarız. Bizlerin üstünde olan bir yönetim kurulu var. Onların aldığı bir karardır. Bu kararları sorgulamak bizim işimiz değildir. Personellere çok fazla ücret ödediklerini ve bu ücretleri düşürmek için böyle bir tasarrufa gittiklerini, bundan sonra da tasarrufun devam edeceğini söylediler. Bizimle çalışmak istemeyenlere ‘bizi zorla çalıştır’ deme lüksüne sahip değiliz” diye konuştu.

“SCOUT’UN DOĞRU, SAĞLIKLI, SAYGIDEĞER ÇALIŞTIRILMASI GEREKİR”

Manisaspor’a altyapıda 1975 yılında futbolcu olarak giriş yaptığını kaydeden Kükrer, bu kulüpte sadece scout olarak değil futbolcu, takım kaptanlığı, altyapıda antrenör olarak görev yaptığını belirtti. Ersun Yanal dönemi olmak üzere scout ekibinde görev aldığını söyleyen Kükrer, bu birimde isimlerden çok sistemin doğru şekilde yaşatılmasının önemli olduğunu vurguladı. Kükrer şöyle devam etti: “Önemli olan scout biriminin doğru, sağlıklı ve saygıdeğer bir biçimde çalışmasıdır. Burada Abdülkadir çalışmış, Ahmet, Mehmet çalışmış çok önemli değil. Nasıl ki bir ülkenin çalışması için oksijen alması için ormanlar gerekliyse kulüplerin de doğru olarak yönetilmesi gerekli. Bence bir kulübün altyapı ve scout biriminin doğru bir şekilde önem vererek çalıştırılması gerekiyor.”

“DIŞARDA DA KALSAM MANİSASPORLUYUM”

Abdülkadir Kükrer, Manisaspor’un dışında kalsa da Manisasporlu olduğunun altını çizerek, “Ben Manisasporluyum. Manisaspor’da aşağı yukarı 40 yılımı geçirmiş biriyim. Manisaspor’un dışında da kalsam Manisasporluyum. Bu kulüple yollarımız ayrılsa da Manisaspor’un kötülüğünü isteyecek bir insan değilim. Bizim Manisasporluluğumuzu kimse sorgulayamaz. Bu ligden aşağıya düşmek şehrin aşağıya düşmesi demek. Elbette bu ayrılığın bizi üzmemesi mümkün değil. Yapacağımız ve yapmamız gerekenler daha vardı ama bundan sonra bu birimi desteklemeleri çok önemli” dedi.

“SELÇUK’LARI, ARDA’LARI, CANER’LERİ SCOUT İZLEDİ”

Son yıla baktığımız zaman altyapısından ve scoutundan gelen birçok ismin görülebildiğini ifade eden Kükrer, “Caner Erkin scout ve altyapı ortak ismi oldu. Selçuk İnan scout ekibinin izlediği isim. Ersun hoca zamanında alınan dünya kadar oyuncu var. Selçuk İnanlar, Burak Yılmazlar vardı. Arda Turan dahi Galatasaray’ın altyapısında ve genç milli takımlarda scout ekibinin izlenerek alındı. Metin Akan, Zafer Şakar, Ahmet İlhan Özek var. Bu sezon kadroda olan Ümit Yasin, İsmail Köse, Gökhan Sazdağı, Hakan Barış, Dimitrov var. Bunların örneklerini çoğaltabiliriz. Kim olursa olsun bu birimin hakkını vererek devam ettirilmesi önemli. Oraya hizmet eden kişilerin fikirlerine saygı duyulması ve söylediklerinin yüzde yüzü olmasa da belirli bir kesiminin değer görülmesi çok önemli. Manisaspor gibi kulüplerin kurtuluşu budur” dedi.

“25-26 DEĞİL DE KEŞKE 10 TANE ALSAYDIK”

Bu sezon yapılan transfer sayısına dikkat çeken Kükrer, “Manisaspor takımı bu sezon yanılmıyorsam 25-26 oyuncu aldı. Bu kadar oyuncu almak iş değil. Fransa atasözü var: ‘Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.’ Ucuz olup bu kadar alacağımıza keşke 10 tane alsaydık. Oynayan 11’in 4 tanesi zaten geçen sezondan kalan oyuncular. Ümit Yasin, Mikic, Hakan Turan ve İsmail Köse sayabiliriz. Yönetim, hoca, scout ve transfer komitesinin buradan birlikte uzlaşılarak transfer yapılması lazım. Doğru olan budur” şeklinde konuştu.

 

“TRANSFERDE KONSENSÜSÜ SAĞLAMAK LAZIM”

 

Türkiye’de transferlerin yapılış şekline yönelik soruyu da yanıtlayan Kükrer, “Transferler Türkiye’nin birçok yerinde yönetim ve hoca olarak yapılıyor. Böyle olması tartışılır. Bir tek izlemeye bırakılarak yapılması da tartışılır. Önemli olan bu konsensüsü sağlayıp bu tartışmadan çıkan ismi tespit etmek. Bu isim herkesin doğrusu olması lazım. Bugüne kadar olmadı. Avrupa’da birçok yerde oluyor. Yaptığın transferlerden yüzde yüz doğruluk payı olan hiçbir kulüp yok dünyada. Yüzde 10-20 de olmamalı. İzlediğin oyuncular da yanılma payın olabilir. İyi futbolcular izlenip transfer edilir ancak doğru planlama olmadığı için hata yapılabilir. Sneijder ve Drogba izlenerek alınan oyuncular değil. Onları herkes tanıyor. Önemli olan ismi ön plana çıkmayan oyuncuları kulübe kazandırmak” dedi.

Editör: TE Bilişim