Manisaspor yönetimi, ilk önce yapması gereken transfer yasağını kaldırma meselesini son 15 güne bıraktı.
Önce takım kurmayı tercih ettiler.
Sanırım bu bir yoğurt yiyiş meselesi.
Bu ligi bilen, potansiyeli olan yerli ve yabancı isimlere yöneldiler.
Bir baktık Novillo, bir baktık Göksu, bir baktık Berkay, bir baktık Bakaki.
Geçen sezonki kilit isimlere bu isimler eklenince, Mehmet Altıparmak’ın kontrolüyle bir takım inşa edilmeye başlandı.
Manisaspor’un en son PTT’den düştüğü sezon yapılan yanlışlar, dün gibi gözümün önünde.
Sezon başı kampında takımın hatları kopuktu, kimin nerde oynadığı belli değildi, 2-3 pası yapamayan bir takım vardı. Tecrübeli oyuncu transferine ihtiyacı olan bir takım vardı. 3. Lig ekibi Diyarbakır’dan 3 gol yerken, kaleye gidemezken, az çok takım, ligde neler yapacağını, nasıl kahır çektireceğinin sinyallerini veriyordu.
O dönem, yapılan yönetimsel ve teknik-taktiksel yanlışlar, “bu takım küme düşer” nidalarıyla 2. Lig’i boylatmıştı.
Ait olmadığımız yeri boylamıştık.
Neyse ki dönüşümüz uzun sürmedi.
Şimdi ise,
Her ne kadar maddi problemi bitmeyen bir Manisaspor olsa da,
Taraftarların gönlü rahat olsun, samimi söylüyorum,
gerçekten iyi bir Manisaspor takımı bizi bekliyor.
Manisaspor birçok takımdan önce kadrosunu kuran, kampa giden takımların başında geldi.
Davraz ve Kızılcahamam kamplarında Alanyaspor, Balıkesirspor galibiyetleri, Adana Demir beraberliği bize gelecek için ışık tutuyor aslında.
Hazırlık maçlarında elbette skor önemli değil ancak bu takımın kadro dizaynının, kolay teslim olmayacak türden, hücumu seven bir yapıda dizayn edildiğine eminim.
Önüne gelene fark atan, ligin bir numaralı şampiyon adayı Sivasspor’un zorlandığı bir takım, bol pozisyon verdiği bir takım, baya bir mesafe almış demektir.
Sevgili Manisaspor taraftarları endişeye kapılmasın.
Sadece 1 transferine 1 milyon TL’nin üzerinde transfer yapan takımların arasında makul rakamlarla oluşturulan bir takım var karşımızda.
En önemlisi ne yaptığını bilen.
Savunma hattı belli.
Orta sahası belli.
Kanatları ve hücumu belli.
Hocasının mentalitesi belli.
Camiaya verdiği sözler belli.
Manisaspor’un mevcut kadro potansiyelini şöyle bir ele alalım.
Kalede İsmail Şahmalı benim için soru işareti olan bir kaleci. Kurtuluş da öyle. Açıkçası ikisinin de ne yapacaklarını çok merak ediyorum.
Sağ bekte Göksu ve Kemal Cingirt olacak. Transferine en çok sevindiğim isimlerden biridir Göksu. Manisasporlu taraftarlar, onu Ankaragücü’ndeki harika performansından biliyor. Atom karınca misalidir. Güçlüdür, ataklara katkı yapar. Kemal de Göksu’dan her an formayı alabilecek kalitede bir oyuncu. Altyapıdan yetişen genç Kağan Miray da zamanla cesurca forma verilip oynatılırsa her ikisinden bile formayı alabilecek yetenekte.Abileri tökezlediği anda Kağan var. Bana göre sağ önde daha etkili bir oyuncu.
Stoperde Nuri, Erman, Dimov, Ümit Yasin. Dimov transferi soru işareti. Tıpkı Şahmalı gibi ne yapacağını kestiremiyorum. Nuri, Erman ve Ümit Yasin bu lig için yeterli oyuncular. Hocanın sistemine göre stoperlerin topu oyuna sokmalarındaki becerileri son derece önemli. Kaptan Nuri’nin yanında Erman olur, Ümit olur ama Dimov’u hoca daha iyi biliyor.
Sol bekte Berk Neziroğluları, çok sağlam bir oyuncu. Kolay kolay geçilmez, savunma disiplinine sadıktır, müthiş dayanıklılığı olan bir oyuncu ancak hocanın hücuma katkısı için isteklerini yapabilir mi? Bekleyip göreceğiz. Alternatifi yok. Oraya binlerce lira para verilip ikinci bir sol bek almaktansa gelişime açık oyuncular tercih edilmeli. Mesela Onur Sağlam, geçen sezon çok kritik maçlarda görev almış bir oyuncu. Aydın 1923 ve Ankaragücü deplasmanlarında büyük stresi kaldırmış bir oyuncu. Sözleşmesini feshedip TFF’ye gitmiş olabilir ancak yeniden değerlendirilebilirse Berk’in yanında alternatif olabilir. Adanaspor’dan 19 yaşındaki Atakan Ekiz için de olumlu referanslar var. Geçen sezon 1920 Maraş ve Adanaspor takımlarında 24 maçta 1 gol atmış bu oyuncu hem bu sezon hem de gelecek için düşünülebilir.
Ön liberoda Metin dayanıklılık testinin birincisi. Geçen sezonki performansını referans alırsak bu sene hücumda daha çok gözükecek gibi. Geçen sezondan daha iyi bir Metin olacağına inanıyorum. Abartmıyorum, bu sene Metin’i daha dikkatli izleyin. Berkay Samancı ise transferine sevindiğim oyunculardan biri. Onun baskı anındaki soğukkanlılığını çok beğeniyorum. Yüksek pas yüzdesi olan, orta alandaki baskıyı çekip çevirebilecek, ligi bilen tecrübeli bir isim. Zaten Altınordu gibi bir takımda son iki sezonda banko oynamış bir oyuncunun kalitesiz olduğundan söz edilemez. Savaş Yılmaz ve Hakan Turan da her an o bölgede etki yapabilecek oyuncular. Ancak bu 4 oyuncunun da benzer tipte özellikleri var. Savunma yönleri tamam ama biraz daha hücumsal yönlerini geliştirebilirse ekstra goller görebiliriz. Çünkü artık savunmacı ön libero kavramı günümüz futbolunda giderek tükeniyor.
Hücumda ne ararsan var. Hızlı olanı, çabuk olanı, güçlü olanı, pivot olanı. Malzeme bol yani. Kimi koysan dağıtır, alır götürür, rakibin savunmasını delik deşik eder. Burası en çok beklentili olduğum bölge. Mertan, Novillo, Bahattin, Konde, Bakaki, Ozan Sol, Uğur Pamuk, Ömer Buğdaycı, Asım, Gökdeniz, Orhun. Maşallah! Bu isimlerden hiç ummadığımız isimler bile 18 dışında kalabilir. Öyle bir rekabet söz konusu. Şu anda bana göre hepsinin önünde olan Mertan var. Son 4 hazırlık maçında 3’ünde gol atan Mertan, bu sene Mehmet hocayla fark yaratmaya aday. Bu isimlerden birer 10 numara çıkarılabilir mi? Denenmeye değer.
10 numaradaNenad olmadı. Aslında bu hücumcuların arkasındaNenad olsaymış ne iyi olurmuş. Atsın topu stoperle beklerin arasına, ya da kontrada atsın bir uzun top,hızlı oyuncular gitsin, işi bitirsin. Transferde adı geçen Mehdi Taouil de ideal bir isim. Mehdi orta alanda topu alıp mesafe kat etmeyi seven bir oyuncu. Süper Lig’de uzun süre oynamış bir oyuncu olan Mehdi, o bölgedeki eksikliği kapatmaya aday. Alper Mete çok yetenekli ancak o bölge için bu lig için hemen oyuna atılacak zamanda değil. Bu oyuncuyu yıldız adayı olarak görenler, geçen sene ciddi puan farkı ile lider olunmasına rağmen bile şans vermedi. Geçen seneden oynatılmamış olsaydı bu sene için somut bir şeyler yazabilirdik. Manisaspor, bu bölgeye kesinlikle ama kesinlikle transfer yapmalıdır. Yoksa gole gitmek zorlaşabilir.
Gördünüz değil mi?
Size bir çırpıda kimin ne yapabileceğini sayabildim.
Neredeyse 11’i sayacağım.
Kafana göre yap kadroyu.
İşte bu, gelecek adına çok önemli bir veri.
Transferlerin yapıldığı ilk günden bu yana mevcut yönetimin kendisinden beklenmeyen transfer doğrularına imza attığını belirtmiştim.
Mergen artık takım kurma konusunda tecrübelendi.
Mehmet hocanın etkisi de çok büyük tabi.
Bu takım, ekonomik konularda anormal hatalar yapılmadığı sürece bana göre ligde kalır.
Oyuncunun parasında uzun süre aksama olmazsa,
Geçen seneki gibi oyuncular oyalanmazsa,
Ligde kalmayı cebine koy.
Süper Lig’le ilgili kimse hayalci olmasın.
3-4 sezon bu ligde kalıcı olmak önemli.
Süper Lig için tüm dişlilerin çalışması gerekli.
Tüm şehrin istemesi gerekli.
Gelelim, transfer yasağı meselesine.
Manisaspor transfer yasağını kaldıracak mı?
Yok yok aksini düşünmek bile istemiyorum.
Bu yönetim, transfer yasağını kaldıracak parayı buldu.
Herhalde yukarıda bahsettiğim bu güzelim takıma kıymazlar.
Herhalde transfer yasağını kaldıramamazlık gibi bir aptallığa düşmezler!