Manisa’nın Soma İlçesi Cenkyeri Mahallesinde gerçekleştirilen Tarla Okulunu yerinde ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticilerle bir araya gelerek, zeytin bahçesinde uygulamalı eğitimlere katıldı. Eğitimde Soma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız, Belediye Başkan Yardımcısı Sabır Tuna, Ziraat Odası Genel Sekreteri Fethi Özay hazır bulundular
Eğitimlerin öncesinde bir konuşma yapan Soma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya, “Tarla okulumuzda şuan 43 tane öğrencimiz bulunmaktadır. Martın 3’ünde bu okul başladı ve program dahilinde; zeytinin dikiminden yetiştiriciliğine, gübrelemesinden budamasına hastalık ve zararlılarla mücadelesine kadar eğitimlerimiz devam ediyor. Eğitimlerin daha etkili olması bakımından bizzat üretim yerinde eğitimlerimizi vermeyi düşündük. Genel kapsamda amacımız, zeytin konusunda çiftçimizi bilinçlendirerek ürün verimini ve kalitesini artırmaktır” dedi.
Zeytinciliğin gelişmesi ve sağlıklı ürünlerin üretilmesi için çeşitli projeler uygulamakta olduklarını belirten Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi üreticilere hitaben yaptığı konuşmada; “İlimizde uyguladığımız Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi ve bunun yanında Çiftçi Tarla Okulu çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Tarla Okulu Projelerimizden bir tanesi de Soma İlçesi Cenkyeri mahallemizde devam etmektedir. Zeytin konusunda Manisa’da 6 ilçemizde 8 çiftçi tarla okulu ile birlikte 183 üreticimize çeşitli konularda dersler vermekteyiz. Uyguladığımız yöntem ise çiftçimizi kendi tarlasında, kendi ürünü üzerinde, bütün aşamalarıyla beraber hastalıklardan gübrelemesine, sulamasına kadar akla gelen her konuda eğitmek. Bununla birlikte entegre mücadele yöntemlerini bilfiil göstererek, uygulamalı olarak öğretmek ve en önemlisi de çiftçimizi kendi tarlasının uzmanı yapmak. Bu konudaki çalışmalarımız 2013 yılı itibariyle ilimizde pilot olarak başlamış şu anda ise 5 değişik konuda 29 çiftçi tarla okulunda 571 öğrenci ile devam etmektedir. Buradaki asıl amacımız sağlıklı ürünler yetiştirmek ve sürdürülebilir tarımı sağlamak. İleriki dönemlerde 2023 vizyonu olarak ilimizde ekonomik anlamda olan her ürünün en az yüzde ellisinde çiftçi tarla okuluyla beraber çiftçimizi eğitmek ve bu ürünlerde entegre mücadele yöntemlerini çiftçimize öğretmek. Bunun için gerekli çalışmalarımızı şimdiden başlattık. Zeytinde Entegre Mücadele 4 ilçemizde 16 köyde 70 çiftçi ile 3 bin 919 dekar alanda yürütülmektedir. Entegre mücadelede kimyasal mücadele en son çaredir. İlaçlamaya kadar diğer mücadele yöntemleri kullanılacak, zararlı ekonomik zarar eşiğinin üzerine çıktıysa ilaçlamaya karar verilecek ve ilaçlamalarda doğa ile dost, faydalıları öldürmeyen kimyasal ilaçlar tercih edilecektir” şeklinde konuştu.
Üreticilerin konulara iştiraklerinin çok güzel olduğuna değinen İl Müdürü Çebi, “Bizleri çok iyi dinliyorlar ve konuları takip ediyorlar. Geldiğimiz nokta itibariyle ilimizde şuan itibariyle zeytin sineği konusunda bir ilan vermiş değiliz. Geçen yıl itibariyle ise dört kez ilan verilmiştik. Her geçen gün çalışmalarımız hızlı bir şekilde artmaktadır. İl Müdürlüğü olarak, çiftçilerimizi bilinçlendirmeye, yeni teknikler ve teknolojilerle beraber çiftçilerimizi desteklemeye her zaman devam edeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Osman Sarı ve Ziraat Mühendisi Öner Demir’in, zeytin sineği konusunda çiftçilere ayrıntılı olarak verdikleri bilgilerin sonrasında, zeytin bahçelerinde uygulamalı eğitime geçildi.

Editör: TE Bilişim