Soma’nın Karacakaş Mahallesi’nde zeytin, hastalık ve zararlıları hakkında bilgilendirme toplantısı yapan İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanları Ziraat Mühendisi Öner Demir, Erdal Deniz ve Zafer Ülgen, çiftçilere konu hakkında bilgi vererek, gerekli uyarılarda bulundu.
Toplantıda sunum yapan Ziraat Mühendisi Öner Demir, zeytin dal kanseri ve halkalı leke hastalıklarına karşı çiftçileri uyararak, konunun önemine dikkat çekti. Son yıllarda Karacakaş köyü ve civarlarında yaygınlaşmaya başlayan zeytin karakoşnili hastalığı hakkında çiftçilere bilgi veren Demir, bu zararlıya karşı mücadelenin çok önemli olduğunu vurguladı.
BİLGİLENDİRMELER DEVAM EDECEK
2015 yılı çalışmaları kapsamında zeytin üreticilerini, hastalık ve zararlılarına karşı bilgilendirmeye devam ettiklerini belirten Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise, bu gibi toplantıların çok önemli olduğuna değinerek, hastalık hakkında bilgi verdi.
Çebi, “Zeytin karakoşnili hastalığı, çeşitli zararlılara karşı yoğun ilaçlamaların yapıldığı ve Gemlik sofralık zeytini üreten, Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesinin bazı İl ve İlçelerinde görülmektedir. Zeytin karakoşnili, hastalığın larva ve ergin dönemlerinde ağacın özsuyunu emerek beslenir ve aynı zamanda salgıladığı tatlı maddeler bütün ağacı sarar. Bu tatlı madde üzerinde, saprofit funguslar ürer ve karaballık hastalığı meydana gelir. Bir yandan özsuyun emilmesi, diğer yandan karaballığın fotosenteze engel olması, ağaçları zayıflatır ve verimde azalma meydana getirir. Koşnilin yoğunluğu arttıkça, yaprak ve meyve dökümleri ile dallarda kurumalar başlar. Böyle zamanlarda, ürün kaybı yüzde 60-70 oranına kadar çıkar. Daha sonraki yıllarda ağaçlar hiç meyve vermez ve çalı toplulukları görülmeye başlanır” dedi.
Zararlılarla mücadelede kültürel yöntemlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Çebi, “Öncelikle ağaçlar esaslı bir budamaya tabii tutulur. Budama artıkları yapraklara varıncaya kadar toplanarak yakılır. Budanan zeytinlikler hem güneşe hem de hava akımlarına karşı açılmış olur. Bu da hastalığın yeniden çoğalmasına bir derece mani olur. Doğal düşmanlar, zararlıyı yüzde 50’nin üzerinde kontrol altına alabiliyorsa böyle bahçelerde kimyasal mücadele uygulanmamalıdır. Eğer doğal düşmanlar zararlıyı baskı altına alacak yoğunlukta değil ise kara koşnile zararlısına karşı yaz ilaçlaması yapılır. Yaz mücadelesi iki uygulama olup aktif larva çıkışına göre saptanır. Yaz mücadelesi için İlçe Müdürlüklerimizin takip ve ilanlarına göre ilaçlama yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
Son olarak üreticilerin gerekli önlemleri zamanında almaları halinde endişe edilecek bir durumun olmadığını vurgulayan Çebi şunları söyledi:
“Düzenlemiş olduğumuz bu gibi bilgilendirme toplantılarına katılım her geçen gün artmaktadır. Bu da üreticilerimizin bilinçlenme konusunda ne kadar istekli olduğunu göstermektedir. İl ve İlçe Müdürlükleri olarak üreticilerimize her konuda teknik desteği sağlayarak, daha iyi üretim yapmalarını sağlıyoruz. Tüm çiftçilerimize zararsız bir yıl diliyorum. Ürününüz bol kazancınız bereketli olsun.”

Editör: TE Bilişim