Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesinde Soma Kolin Termik Santralinin temel atma törenine katıldı. Törene Bakan Yıldız'ın yanı sıra Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Bahadır Tunaboylu, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş, AK Parti Manisa Milletvekili ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Kolin Yatırımcı Firma Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu ve şantiyede görevli işçiler katıldı. Törende konuşan Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş, "510 megavatlık santral 3 buçuk milyar kilowat saatlik bir üretim gerçekleştirecek. Bu yatırımla hem Soma hem de ülke ekonomisi kalkınacak” dedi.
Kolin Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu ise yerli kömüre dayalı özel sektörün yaptığı bu büyüklükteki ilk termik santrali kurduklarını belirterek, 2017 yılının ocak ayında hizmete alınmasını hedeflediklerini söyledi. Yırca köyü yakınındaki 1.6 milyar dolar tutarındaki Kolin Termik Santrali’nin temelini atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, termik santrallerin önemine dikkat çekti.
Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 3,5-4ünü Soma’nın karşıladığını açıklayan Yıldız, şunları söyledi: "Bu yeni santral doğalgaz ithalatımızı önlemek açısından da önemli olacak. 400 milyon dolarlık yani yaklaşık 1 katrilyonluk daha az doğalgaz ithal etmiş olacağız."
"ELLER KÖMÜRDEN YAKSIN TÜRKİYE'YE GELİNCE KİRLİ OLSUN"
Bazı ülkelerin Türkiye'nin kömürden elektrik üretmesine karşı olduğu vurgusunu yapan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "ABD'de üretilen kömür miktarı yüzde 45 civarında. Biz de böyle bir algı yoktur. Ama ABD'de dahil kömürden elektrik üretiminin neredeyse üretimin yarısını karşılıyor. Dünyada bütün ülkelere baktığımızda 2035 yılında Uluslararası Enerji Ajanslarının tahminlerine göre, dünya enerji üretiminin yüzde 35'ini kömürden karşılayacak. Şimdi bütün eller kömürden yaksın Türkiye'ye gelince kömür kirli olsun. Mahallenin delisi biz miyiz yav? Başkaları kömürden elektrik üretecek Türkiye üretmeyecek."
"17 ARALIK'TA ENERJİ SEKTÖRÜNDE OYUN OYNANDI"
17 Aralık operasyonlarının önemli bir kısmının enerji sektöründe oynandığını dile getiren Yıldız, şunları söyledi: "17 Aralık'tan sonra Türkiye'de oynanmak istenen oyunların önemli bir kısmı enerji sektöründe oynanıyor. Ama halkımız vatandaşımız bilsin ki AK Parti hükümetleri olarak biz bu oyunlara düşmüyoruz. Hem enerji sektöründe hem de siyasi olarak. Bunu çok fazla önemsiyorum. Biz hedefimizin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yüzüncü yılı 2023 yılında Sayın Başbakanımızın verdiği hedef bütün yerli kömür kaynaklarını kullanmak. Türkiye'nin siyasi istikrarını bozmaya çalışanlara rağmen Türkiye'de yatırım yapmak aslında o tür bir yapıya meydan okumadır. Türkiye'nin siyasi istikrarına olan güvendir."
"BOZDUĞUMUZDAN BEŞ KATINI GERİ KAZANDIRACAĞIZ"
Kömür işletmelerinin zeytin ağaçlarının bulunduğu alanda yapılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Deniyor ki siz zeytin ağaçlarını mahvettiniz. Ben arkadaşlarıma diyorum ki, zeytin ağaçlarını kaç adetten aldık şu an kaç adete ulaştırdık. Biz kömür çıkarttığımızda zeytin ağaçlarını azaltmış mı olduk yoksa çoğaltmış mı oluyoruz. Türkiye'de 91 milyon zeytin ağacı vardı. Şu anda 161 milyon zeytin ağacı var. Biz bir iş yapacağız, kömürden enerji üreteceğiz ama zeytin ağaçlarını bozmayacağız tarım arazilerini bozmayacağız çevreyi kirletmeyeceğiz. Bozduğumuzdan en az 5 katını çevreye geri kazandıracağız. Buradaki zeytin ağaçlarının biri bozulmuşsa ki bu mümkündür kamu da özel sektörde bozduğunu geri kazandıracaktır."
Bakan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: "İyi niyetle ve yakıcı bir gayretle çalışıyoruz. Başbakanım ve diğer arkadaşlarım 16 Aralık'a kadar iyi niyetliydi de 17 Aralık'tan sonra mı kötü niyetli oldular. Böyle bir şey kabul edilebilir mi? Bu sahada bulunan bütün vatandaşlar için söylüyorum. Her birimiz bu ülkede borçlu doğduk. Amacımız her doğan çocuğumuza iyi şeyler bırakmak ve onların alacaklı doğmalarını sağlamaktır."
Konuşmaların ardından Bakan Yıldız ve beraberindekiler Yırca Köyü Kolin Termik Santrali'nin butonuna bastı.

Editör: TE Bilişim