Soma’nın ilk termik santrali olan 1950’li yıllarda yapılan A Santrali yeni adıyla Soma Arge Termik Santrali, yıllar sonra yapılan yenileme çalışmalarının ardından deneme amacıyla devreye alındı.

2X22 megavat gücündeki Elektrik Üretim A.Ş’ye bağlı santralde yeni teknolojiler deneyen Soma Arge Termik Santral ekibi, yıllar sonra ilk denemeden memnun kaldı. Sırayla iki ünitenin de 5-10 dakikalığına devreye alındığı ve santralin sorunsuz çalıştığı belirtilirken, şimdilik kazana su alındığı mazotla ateşlenen kazanın aynı sistemle çalışıp çalışmadığı kontrol edilirken önümüzdeki haftaya da kısa süreliğine kömürle test edileceği vurgulandı.

Soma Arge Termik Santral Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, termik santrallerin ilk devreye alındığında yakıttan kaynaklı çıkan siyah dumanın önüne geçmek için çalışılan plazma yakma teknolojisinin kazana montajının yapıldığı belirtilirken önümüzdeki günlerde bu görüntünün ortadan kalkması için testlerin santralin çalışma süreleri arttırılarak devam edeceği belirtildi.


A Santralinde amacın üretim yapmak olmadığına vurgu yapılırken Elektrik Üretim A.Ş’ye bağlı olan Soma Arge Termik Santral Müdürlüğü’nün üzerinde çalıştığı 4 projenin ve yeni projelerin bu santral üzerinde deneneceği kaydedildi.

Editör: TE Bilişim