Soma Maden Faciası’nın üzerinden 2 yıl geçti. Geçen süre zarfında Manisa Büyükşehir Belediyesi şehit madenci ailelerine desteğini esirgemedi. Büyükşehir Belediyesi ve şehit ailelerinin istişareleri sonucu yapılan Şehitlik Anıtı ve Kaidesi facianın 2. yıldönümünde madenci mezarlığına yerleştirildi.  Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, şehitlik anıtını ve kaidesini inceleyerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, “Öncelikle 2 yıl önce hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Tabi bizlere düşen görevler var. Nihayetinde o insanlar emekleriyle şehit oldular. Büyükşehir Belediyesi olarak şehit yakınlarının ve ailelerinin acılarını ne kadar dindirir bilemeyiz ama en azından manevi şahsiyetine duyduğumuz saygıyı da ifade edecek şekilde şehitlik anıtını ve kaidesini yaptık” diye konuştu.
‘Şehitlik Anıtı, Ailelerin Madencileri Nasıl Beklediklerini Gösteriyor’
Anıt için yanan kömür figüründen ailelerin talepleri doğrultusunda vazgeçtiklerini vurgulayan Genel Sekreter Halil Memiş, “301 maden şehidimizin anısına bir anıt çalışması yapmıştık. Geçen yılki anma törenine yetiştirmeyi hedeflediğimiz yanan kömür figürünü, ailelerin acılarımızı depreştirir talebi üzerine iptal etmiştik. Sonrasında da ailelerin de onayıyla birlikte Şehitlik Anıtı’nı yaptık. Şehitlik Anıtı ve Kaidesi; anne ve babaların, eş ve çocuklarının madende çalışan eşlerini, babalarını ve evlatlarını nasıl heyecanla, endişeyle beklediklerini gösteriyor. Madencilerin madenlerde yıllardan beri yaşanan iş güvencesi ve teknoloji eksikliği gibi sorunlar nedeniyle madene gönderdikleri evlatlarını, eşlerini, babalarını nasıl endişeyle beklediklerini gösteriyor” dedi.
Şehitlik Anıtı Soma Faciasının Unutulmamasını Sağlayacak
Büyükşehir Belediyesi olarak şehit madenci ailelerine sözleri olduğunun altını çizen Halil Memiş, “Büyükşehir Belediyesi olarak bizim madenci ailelerine bir sözümüz var. Biz onları unutmadık, unutmayacağız. Şehitlik anıtı ve kaidesi onları ifade ediyor. Ayrıca kaide üzerinde yer alan 301 led ışıklandırma da her bir şehit işçimizi temsil ediyor. Kaidenin ortasında yer alan lazer ışığı ile de buranın her gece işareti verilecek. Bu da unutulmamasını sağlayacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Halil Memiş Katılımın Azlığına Dikkat Çekti
Halil Memiş, “Bugün bu alana baktığımız zaman geçen yıla göre üzülmemek mümkün değil. Görevini yerine getirmek için gelen protokol üyeleri ve aileler dışında az bir insan topluluğundan başkasını göremedim. Korkarım ki bir dahaki sene katılım daha da az olacaktır. Biz, unutmamak ve unutturmamak için elimizden geleni yapacağız. Tekrar şehit madenci ailelerine başsağlığı diliyorum” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim