Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamada ölen işçi sayısının 282'ye yükseldiğini belirtti. Yıldız, 160 işçinin cenazesinin ailelerine teslim edildiğini dile getirdi.  Bakan Yıldız, “Can kaybının daha da artmasından endişeliyiz. Milli yas ilan edilmiştir. Bu sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu. Türkiye’deki şuana kara yaşanmış en yüksek kayba doğru gidiyoruz. Şu anda 160 tane işçi kardeşimizin cenazelerini ailelerine teslim ettik. Otopsiler devam ediyor. Bütün bu işlemlesin hızlandırılması için uğraşıyoruz. Dün MHP, BDP CHP’den milletvekilleri taziyelerini sundu. Kendilerine gösterdikleri nezaketten dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
“Bütün bu işlemler bittikten sonra gerek adli ve idari soruşturmaların yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın” diyen Bakan Yıldız, “İçerde herhangi bir grizu patlaması ve darp olmadı. Karbonmonoksitten zehirlenmesinden işçi kardeşlerimizin hayatını kaybettiğini görüyoruz. Ölümlü vakaların daha da arttığınız görüyoruz bunu üzülerek söylüyoruz” dedi.

“İŞÇİ KARDEŞLERİMİZ ÇIKTIKÇA BU RAKAMLARI SİZİNLE PAYLAŞACAĞIM”
İçeride kaç işçinin olduğu konusunda Bakan Yıldız, “Tahmini bir rakam var bunu sizlere paylaşmaktan bilerek kaçınıyorum. O sayı bize özel sektörün verdiği sayı. İşçi kardeşlerimiz çıktıkça bu rakamları sizinle paylaşacağım” diye konuştu.
Yangının bir ara söner gibi olduğunu ancak dalgalı bir seyir izlediğini belirten Yıldız, “Yangın yolu üzerinde olanlar var. Hiçbir işçi kardeşimizin yanarak vefat ettiğini görmedik. Yangından daha uzakta olduğunu tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.
Arama kurtarma ekiplerinin eksi - 484 koduna kadar gittiğini söyleyen Bakan Yıldız, “Arama ekiplerinin de sağlının düşünerek son derece dikkatli davranıyoruz. 500’e yakın kurtarma ekibinin de sağlığını düşünerek bu çalışmayı yapıyoruz” dedi.
Yaralılardan 4’ünün ağır olmaktan çıktığının ve şuan 57 işçinin hastanelerde tedavi gördüğünü belirten Bakan Yıldız, onların da durumunun iyi olduğu haberini aldıklarını söyledi.

TRAFO PATLADI
Eynez köyü Karanlıkdere mevkiindeki Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait linyit madeninde elektrik trafosu patladı. - 150 metre kotunda meydana gelen patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle yüzlerce madenci ocakta mahsur kaldı. Olayın ardından madenin bulunduğu bölgeye çok sayıda ambulans gönderildi. 

OKSİJEN POMPALANIYOR
Vardiya değişikliği sırasında yaşanan olayda mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Yangın nedeniyle madende elektriklerin kesilirken, müdahalede güçlük çekiliyor. Azalan oksijen seviyesini dengelemek için ocağa oksijen de pompalanıyor.

Gelen son bilgilere göre, mahsur kalan bazı işçilerin, madenden çıkarılmaya başlandığı bildirildi. Kurtarılan işçilerin madenin girişine yakın noktada bulunanlar olduğu da belirtildi. 

"ÖLÜMLER GAZ ZEHİRLENMESİ SONUCU BOĞULMA"

Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak, "Hastanemize 7 işçi getirildi, bunlardan 3'ü hayatını kaybetti. Ölümler, tamamıyle gaz zehirlenmesi sonucu boğulma ile gerçekleşti." dedi.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

İLK ACI HABERİ SOMA KAYMAKAMI VERDİ
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 1'inin hayatını kaybettiğini söylemişti.

Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi. Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevk edildi. Bir tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" demişti.

"MADEN İÇİNE TEMİZ HAVA POMPALANIYOR"

Maden İş Sendikası Ege Bölge Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, yaptığı açıklamada, yangın sonrası dumanın maden ocağına yayıldığını, içeride bulunan işçilerin dumandan etkilenmesinden endişe edildiğini ifade etti.
Henüz kaç işçinin maden içinde bulunduğunun bilinmediğini söyleyen Küçükgençay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yokettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var, yeterli kalmayabilir" dedi.

3 İŞ MÜFETTİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Soma'daki maden ocağında çıkan yangının ardından İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettişine inceleme görevi verildi. Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitmek üzere Bursa'dan hareket etti.

Editör: TE Bilişim