Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez Maden Ocağı’nda 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve Türkiye’yi yasa boğan Soma faciasında 301 işçinin hayatını kaybetmesinin üzerinden bir yıl geçti. Facianın yıl dönümünde ülke genelinde çeşitli anma programları düzenlenirken bir destek de akademi dünyasından geldi. Nişantaşı Üniversitesi, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında tüm bölümlerinde iş sağlığı ve güvenliği dersi vererek öğrencilerde bu konuda bir bilinç oluşturmayı hedefliyor. İş sağlığı ve güvenliği konusundaki temel felsefenin düzeltmek değil, önlemek olduğuna dikkat çeken Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Burak Kılanç, önümüzdeki eğitim döneminden itibaren Nişantaşı Üniversitesi çatısı altındaki tüm bölümlerde iş sağlığı ve güvenliği derslerinin verileceğini söyledi. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili denetim ve mevzuatların önlemeyle ilgisi olması gerektiğini vurgulayan Kılanç, “Bir kaza olduktan ve canlar gittikten sonra, işletmeye yüksek cezaların uygulanmasının çok da bir faydası yok. Kazanın olmaması için sıkı denetimler uygulamak daha faydalı olacaktır. Bu konuda toplumun A’dan Z’ye ve 7’den 70’e eğitilmesi gerekir. Burada da Yükseköğretim Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı’na büyük görevler düşüyor. Üniversite olarak güzel bir uygulama başlattık. Nişantaşı Üniversitesi olarak 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında tüm öğrencilerimize iş sağlığı ve güvenliği dersini vereceğiz” dedi.
5 LİSANS 59 ÖNLİSANS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ
Şu anda 5 üniversitede lisans, 59 üniversitede ise önlisans seviyesinde iş sağlığı ve güvenliği bölümü olduğunu belirten Burak Kılanç, “Milli Eğitim Bakanlığı, daha anasınıfından başlayarak ilköğretim ve ortaöğretim seviyesinde zorunlu ya da seçmeli derslerle iş sağlığı ve güvenliğinin temel kavramlarını anlatmalı. Hatta TEOG’da ve YGS’de bununla ilgili sorular çıkmalı. Bu noktada YÖK’e de görevler düşüyor. Meclis 2547 sayılı kanunun 5. maddesinde yapılacak bir değişiklikle ya da üniversite senatolarının alacağı bir kararla tüm öğrencilerin alabileceği seçmeli ya da zorunlu dersler müfredata eklenebilir” diye konuştu.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda halkın büyük bir çoğunluğunun bilgi sahibi olmadığını ve bu noktada eğitim kurumlarına büyük görevler düştüğünü hatırlatan Kılanç, “Öğrenciler, iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almalı. Çünkü bu öğrenciler, mezun olup sonra iş yerine gittiklerinde doğru olmayan bir şeyle karşılaştıklarında, onları doğruya çekmeye çalışırlar ya da kişisel haklarının ne olduğunu bildiklerinden bir hak arayışına girerler. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği konusunda gençlerimizin daha ilkokuldan başlayarak bilinçlendirilmesi, gelecekte Soma gibi çok içimizi yakan faciaların yaşanmaması adına bir güvence olacaktır” dedi.
Nişantaşı Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Başkanı Öğr. Gör. Kağan Cenk Mızrak ise, Soma faciasının ardından iş sağlığı ve güvenliği bölümünün daha önemli hale geldiğini söyledi. Çalışma hayatındaki herkesin iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Mızrak, “İş sağlığı ve güvenliği dersi sadece iş sağlığı ve güvenliği bölümünde değil, tüm bölümlerde önplana çıkmaya başladı. İnsan hayatı çok önemli ve insanlar çalışırken her zaman güvende olmak ister. İş sağlığı ve güvenliği de çalışma hayatındaki insanların güvenliğiyle ilgileniyor. Öncelikle çalışma hayatındaki herkesin iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmesi, değişen yönetmeliklerle ilgili güncel bilgilendirmelerin yapılması gerekiyor ve çalışma hayatındaki uygulamaların anlatılması gerekiyor. Artık iş sağlığı ve güvenliğinin gerçeklerini görmeliyiz ve her yaştan insanın öğrenmesi için çabalamalıyız” dedi.

Editör: TE Bilişim