Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te yaşanan ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 45 sanıklı davaya bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi eksiklikler nedeniyle reddetti. İddianame savcılığa iade edildi.

BARO BAŞKANI: BU HALİYLE KABUL EDİLMEYECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTIK

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, ''Bu haliyle dosyanın kabul edilmeyeceğini daha önce açıklamıştık.'' dedi.

İlk edinilen bilgilere göre iddianamenin reddedilme sebepleri arasında müştekilerin tamamının dinlenmemiş olması, sensörlerle ilgili TÜBİTAK raporunun ulaşmadan iddianamenin hazırlanmış olması, sanıklar ve fiiller arası irtibat kurulmamış olması yer alıyor.

İddianamenin eksikleri giderilip Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden sunulacak.

Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, tutuklu 8 şüpheli "eksiklikleri görmezden gelip üretimi durdurmayarak işçilerin hayatlarını tehlikeye attıkları ve ne pahasına olursa olsun iş yerinin faaliyetlerinin kesintisiz devam ettirdikleri" gerekçesiyle suçlanıyordu. 

İDDİANAMEDEN

Tutuklu şüphelilerin 301 kez 20 ile 25 yıl, 161 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının talep edildiği fezlekede, tutuksuz şüphelilerin de 2 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyordu.

İddianamede, olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna göre kusurlu bulundukları belirtilen kamu görevlilerinin, bu kişilerin soruşturulmasının izne tabi olması nedeniyle bu dosyadan ayrılarak soruşturmanın ayrıca yürütüldüğü de belirtilmişti.

Editör: TE Bilişim