Manisa'nın Akhisar ilçesi merkez Reşatbey Mahallesi'nde bulunan kültür salonunun tadilat sonrası Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine dönüştürülen salonun çevresinde Akhisar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince güvenlik çemberi oluşturuldu. Dava öncesi Sosyal Haklar Derneği öncülüğünde davaya katılımcı ailelerin de bulunacağı grubun tren istasyonu önünde toplanıp 167 Sokak Şehit Murat Öztürk Caddesi üzerinden mahkeme salonu önüne kadar yürüyüş yapması bekleniyor.
Davanın yarın sonuçlanmasını ya da bitmesini beklemediklerini belirten mağdur ailelerin müdahil avukatı ve Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, “301 işçimizin şehit olduğu faciadan dolayı 2015 yılında yargılama olayı başlamıştı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı, o günden bugüne mahkeme başkanı bizzat davayı yürütmüştü ancak son kararla mahkeme başkanı da değişti. 19’uncu duruşma yarın yeni heyetle başlamış olacak. Dava zaten sonuçlanma aşamasına gelmişti, çünkü müdahil tarafın şehit olan madenci yakınlarını ve avukatların beyanları alınmış ve savcının esas hakkındaki beyanını hazırlaması kalmıştı. Davanın savcısı da 3 duruşmadır, esas hakkındaki beyanını açıklamıyordu. Yarın ki duruşmada bunu bekliyoruz, yeni heyetle birlikte savcılığın artık sanıklarla ilgili hangi maddelerden nasıl cezalandırılması gerektiğini içerir talebini açıklamasını bekliyoruz. Sonrasında tabi ki sanık vekillerin savunmaları alınacak, buna karşı son savunmaları alınacak. Süreç bu şekilde devam edecek. 19’uncu duruşmada davanın bitmesini beklemiyoruz, sanık vekilleri hazırlıklı olmadıklarını savcının esas hakkındaki beyanının mütalaasını yeni öğrendiklerini buna karşın hazırlık yapacaklarını belirteceklerdir. Bu anlamda herhalde 2 gün içerisinde dava başka bir duruşmaya ertelenir diye bekliyoruz. Mahkeme başkanı sanık vekillerin savunmalarını hazırlamak üzere başka bir güne duruşmayı erteleyecektir. Yarın bitmesini ya da sonuçlanmasını beklemiyoruz” dedi.

6'sı tutuklu 51 sanık yargılanıyor
Soma Davası 2 buçuk yıldan fazladır sürüyor. Davada 6’sı tutuklu 8 kişi için "Olası kastla öldürme" suçundan 301 kez ve 20 ila 25 yıl, "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 ila 6 yıl arası hapis cezası isteniyor. Tutuksuz yargılanan 45 kişi hakkında ise "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 ila 15 yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Davanın sanıkları ise şu isimlerden oluşuyor: 
"Tutuklu 6 sanık; Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik." 
Tutuksuz 45 sanığın isimleri ise şöyle: 
"Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin patronu Alp Gürkan, Yönetim Kurulu Üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç, Maden Mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, Emniyet Teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal."



 

Editör: TE Bilişim