Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, "5. duruşmayı yapmış olmamıza rağmen sanıklar lehine hiç bir değişimin olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ceza duruşması başladı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 5’inci duruşmanın 8’inci oturumunda sanıkların ve avukatların taleplerinin dinlenilmesine devam ediliyor. Maden faciasına ilişkin görülen davanın 8. duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan, maden mühendisi iki tutuklu sanık Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık hakkında tahliye istemesiyle ilgili Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan açıklamalarda bulundu.

"SANIKLAR LEHİNE BİR DEĞİŞİM YOK"

Sekizi tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanıklarla ilgili bir değişimin olmadığını ve sanıklar lehine durumun daha da kötüye gittiğini iddia eden Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, şöyle konuştu:

"Aslında tutuklu sanıkların tutukluluğun devamının kaldırılmasıyla ilgili olarak 5. duruşmayı yapmış olmamıza rağmen sanıklar lehine hiç bir değişimin olmadığını düşünüyoruz. Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmanın başladığı günden bu güne kadar. Dosya içerisinde toplanan delillerden dinlenen tanıklardan aslında sanıkların mevcut konumunun ağırlaşarak devam ettiğini görüyoruz. Toplanan bütün deliller sanıkların aleyhine ve sanıkların suçluluk konumunu artıracak şekilde. Bu anlamda tahliyeyi gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyoruz."

"DELİLLER MAHKEMEYE GÖNDERİLMİYOR"

Mahkemenin taleplerine karşın Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından mahkemeye istenen delillerin ulaştırılmadığını ve delillerin karartıldığını savunan Arslan, şunları söyledi:

"Mahkeme hakimi sabah oturumunda dosyaya hangi belgelerin geldiğini okurken Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’den hiç bir belgenin mahkemeye ibraz edilmediğini görüyoruz. Soma Kömür İşletmeleri tüm istenen belgelerle ilgili ya mahkeme tarafından el konulduğunu ya da belgelerin nerede olduğunu bilmediğini kaybolmuş olabileceğini yanabileceğini bu nedenle ulaşamadıklarını belirtmekte. Fakat sanık vekilleri tarafından savunma dilekçelerinin ekinde sunulan delillerde buradaki delillerin bir çoğunda gaz bakımından gaz maskelerinin zimmete alınmasından yangın söndürme cihazlarının tutanaklardan ve eğitim videolarına kadar bir çok belgenin mahkemeye sanık vekilleri tarafından sunulduğunu görüyoruz. Bu da göstermektedir ki aslında toplanması gereken delil, mahkeme tarafından istenen deliller Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’ye sunulmamakta ama kendilerince sanık lehine olduğu düşünülen belgeler ise mahkemeye sunulmakta."

DELİLLERİN KARARTILDIĞI İDDİASI

Bütün delillerin gönderilmesine rağmen mahkemenin istediği belgelerin halen mahkemeye ulaştırılmamasını ’delillerin karartılması’ şeklinde yorumlayan Arslan, "Delillerin toplanması engellenmekte. Delillerin karartılması devam edilmekte ve aslında bu yönüyle bile sanıkların tahliyesinin yapılmasının ne kadar sakıncalı olacağını göstermekte. Biz, savcılık makamının bu talebi reddiyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamı konusunda beyanlarımızı sayın mahkemeye bildirmiş oluyoruz. Tabi öğleden sonraki aşamada bu sanıkların savunmalarını taleplerini ve sanık vekillerinin taleplerini aldıktan sonra bu konuda bir karar verecek" dedi.

Editör: TE Bilişim