Soma’da 13 Mayıs 2014'te 301 maden işçisinin şehit olduğu faciayla ilgili olarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6’sı tutuklu, 46’sı tutuksuz sanıklı Soma ceza davasının sekizinci duruşması birinci celsesinin öğleden sonraki bölümüne tutuklu sanıkların talebinin alınmasıyla devam edildi. Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, duruşmada mahkemeye taleplerini iletti. İki yılı aşkındır tutuklu olduğunu ve her defasında mahkemenin tutuklunun haline karar verdiğini hatırlatan Can Gürkan,
“Hakkımızdaki iddianame çok ağır. Savcılık yangın var diyor. Ancak bu konuda iddia var, delil yok. Delil olmadığını Savcı da söylüyor. Bu zamana kadar Mahkeme Başkanı olarak sizden gerekçe almayacağımı öğrendim. Talep de etmeyeceğim. Bu olayda organize yanıltma olabileceğine dair çok önemli deliller var. Burada kömür yangını olmadığı belli. Otopsi sonuçları ise kömür yangını diyor.Kömür yangını olmadığını biz biliyorduk. Şimdi bilimde kanıtladı.” dedi.
Maden Tetkik Arama (MTA)’nın raporlarının geldiğini ve raporun mahkeme dosyasına girdiğini dile getiren Gürkan; “Önemli bir noktadayız. Mahkeme Başkanı olarak sizin vereceğiniz bu dava için çok önemli. Sizin vereceğiniz hukuki karar çok önemli. Burada kömür yangını olup, olmadığına karar verdiniz mi? Bir ay sonra kömür yangını bir rapor gelirse, karanınız tekrar değişecek mi? MTA’dan kömür yangını olmadığını dair raporda geldi. Aradan iki yıl geçti ve biz iki yılı aşkın süredir bilirkişinin kömür yangını iddiasıyla içeride yatıyoruz. Bu yüzden bu davayı kaygı ve üzüntü verici oyarak takip edeceğiz. Onun için Mahkeme Başkanı olarak sizin fikriniz burada önemli. MTA raporu dosyaya girdi. Sizin vicdani olarak vereceğiniz karara diyecek bir şey yok. Ben mahkemeden tutuksuzluk halimi talep ediyorum. Mahkemeden tutuksuz olarak yargılanmayı talep ediyorum. Çünkü bu olayı enine, boyuna her detayını araştırmak istiyorum.” diye konuştu.
 
GENEL MÜDÜR DOĞRU’DA TAHLİYE İSTEDİ
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru da Can Gürkan’ın söylediklerine aynen katıldığını söyledi.
İki yıldan beri kömür yangını olduğu iddiasıyla içeride yattıklarını dile getiren Doğru, “Mahkeme Başkanı olarak sizde gittiniz gördünüz. Ben kömürün yanmadığını baştan beri söyledim. Haklı çıktığımı da gördük. Mahkemeden tahliyemi talep ediyorum.” şeklinde konuştu.

 
Editör: TE Bilişim