CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel “Türkiye’nin en büyük, dünyanın sayılı büyük iş cinayetlerinden biri olan Soma maden faciasının adli soruşturması kamuoyunu rahatsız eden bir ataletle ilerliyor. Facianın üzerinden 6 ay geçti ve fezleke yeni hazırlandı. Ayrıca, bilirkişi raporu hazırlandığı halde ilgili mercilerce, önce Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi siyasi sonuç doğurur gerekçesiyle bekletildi, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ise içeriğinin Türkiye’yi AİHM’de zora sokacağı ve yine siyasi sonuçlarının da olacağı gerekçesiyle oyalandı, 5 Eylül günü resmen kayda sokulmasına rağmen, 17 Eylül’e kadar gizlendi, nihayetinde girişimlerimiz sonucu soru önergesinden saatler sonra dosyasına havale edildi” dedi.

BAKANLAR KENDİNİ KURTARDI

Özel faciadan sonra bürokratların suçlu oldukları halde kendilerini kurtarma çabasına girdiklerinin belirterek, “Bu iklimde ve baskı ortamında, cesaretle kaleme alındığını düşündüğümüz bilirkişi raporunda bile maalesef olayın en asli failleri hükümet olduğu görülüyor. Bu kişiler Soma için adalet yolculuğunun bilirkişi aşamasında kendilerini kurtarmıştır. Şimdi de, fezleke aşamasında Maden İşleri Genel Müdürü’nden, TKİ Yönetim Kurulu Başkanı’na, TKİ bürokratlarından, ocağın projelerini inceleyen, denetleyen ve onay veren MİGEM elemanlarına, son 2 yılda ocağın denetimini yapan ÇSGB İş Teftiş Kurulu İş Müfettişleri’ne verilecek izinlerin beklenildiği gerekçesiyle, söz konusu bürokratlar dosyadan çıkarıldı. Aylardır söz konusu müfettişlerin soruşturma izinleri bekleniyor. Kim neden, nasıl, niçin ve hangi “ricalar” üzerine bu soruşturma izinlerini vermiyor. Dosyaya şimdiden çok sayıda gölge düştü.”

SUÇU YIKACAKLAR

öZEL, “Şu anda da Soma için adalet arayışı işveren ve işveren vekilleri üzerinden devam ediyor. Bu hususu olayın ilk başından beri ısrarla söylüyoruz. Her ne kadar 301 kez ağırlaştırılmış müebbet talebi ile fezleke yazılmış olsa da CEO, Genel Müdür ve birkaç yönetici dışında diplomalı işçi olarak nitelendirebileceğimiz maden mühendisleri ve teknikerlerin üzerine tüm sorumluluk yıkılmış durumda. Ancak biz olayın asıl faillerinin yargılanması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim