Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasının ardından bir dram daha ortaya çıktı. Ailesine bakabilmek için madende çalışmaya başlayan 27 yaşındaki Hayrullah Baygül, maden faciasında hayatını kaybetti. Baygül’ün 20 yaşındaki eşi Zemine Baygül ise acı haberi Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’nde yatan bebeği Enes’in yanında aldı. Maden kazasını duyduğu gibi eşinin hayatını kaybettiğini anlayan anne Baygül, bebeğinin başucuna “Eşimi madende kaybettim. Bebeğim önce Allah’a sonra doktorlara emanet ediyorum” yazarak eşine koştu. Eşinin ölüm haberiyle yıkılan Zemine Baygül, bebeğinin sağlık masraflarını karşılayamadığını ve yardım beklediğini belirtirken, mutlu aileden geriye fotoğraflar ve bebekleriyle çekildikleri görüntüler kaldı.

“PARA BİRİKTİRİRKEN KAZA GEÇİRDİ”
Eşinin kendilerine daya iyi bakabilmek için madende çalışmaya başladığını kaydeden Zemine Baygül, “4 yıldır evliyiz. Eşim 3 yıldır madende çalışıyordu. Çalışacak başka bir iş yoktu bu yüzden Soma’ya geldik. Geldiğimizde Enes’e hamileydim. Enes de 11 aylık olduğunda hastalandı. Teşhisi henüz konmadı. Solunum cihazına bağlı ve bilinci kapalı. Özel bir hastaneye götüremedik. Eşim çalışırken para biriktirip özel hastaneye götürürüz diye düşünmüştük ama biriktirirken eşim kaza geçirdi” dedi. Oğlu Enes’in cihazlarla yaşadığını ve bu yüzden 300 lira elektrik faturası geldiğini söyleyen Baygül, oğlu nöbet geçirdiği zaman kullanması gereken ilaçları alamadığı için sıkıntı yaşadığını ifade etti.

“İŞE GÜLEREK GİTTİ”
Eşiyle en sonra facianın yaşandığı günün sabahı görüştüğünü anlatan Baygül, eşini son görüşünü şu sözlerle ifade etti: 
“Salı günü sabah görüşmüştüm. Sonra da bir daha görmedim. Ailesine o hafta çok durgun gelmiş ama işe giderken gülerek gitti. Normalde uykulu giderdi o gün hemen uyandı gitti. Sonra oğlumu hastaneye götürdüm. Hastanede maden kazası olduğunu duyunca sürekli ölü sayısı yükseliyordu. Emindim kötü bir şeyler olduğuna. Doktorlarla konuştum, ‘Gidebilirsiniz’ dediler. Sonra bebeğimin başına notu bıraktım. Gittikten bir gün sonra da eşimin öldüğünü öğrendim. Oğlumun çok masrafı oluyor. Şu an karşılayamam. Sadece eşimin maaşıyla geçiniyorduk. İdare ediyorduk ama şu an zor durumdayım.”

“BİLSEYDİM YAŞAM ÇANTASINI BEN ALIRDIM”
301 kişinin cansız bedeninin çıktığı madende ihmallerin çok olduğunu savunan Baygül, “Herkes konuşuyor. ‘Yaşam odası olsa yaşardı’ diyorlar. Neden baştan yapmadınız? Yaşam çantaları 2 saat oksijen veriyormuş. Bilsem ben alırdım. O kadar insanın hayatı söndü” diye konuştu. Eşinin madendeki durum hakkında hiç konuşmadığını, hep sessiz kaldığını söyleyen Baygül, 4 yıl evli kalabildiği eşinin oğlu Enes’i çok sevdiğini belirterek, “İlk zamanlar madende çalışmasını istemiyordum. Sonra Enes’in hastalığı çıkınca kabul ettim. Çok severdi Enes’i çok ilgi gösterirdi. Hep bana teselli verirdi. 'Olan oldu, yapacak bir şey yok' diyordu” dedi.

OĞLUYLA OYNARKEN GÖRÜNTÜ ÇEKMİŞTİ
27 yaşındayken hayata veda eden Hayrullah Baygül’ün bebeği ile oynarken çektikleri görüntüler ve eşiyle nişan merasiminde çekilen görüntüleri ise yürekleri dağladı. Oğlunun sağlıklıyken görüntülerini çeken Hayrullah Baygül’ün oğluna müzik çalması ve onunla oynaması da hatıra olarak kaldı.

Editör: TE Bilişim