Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, facianın yaşandığı maden ocağıyla ilgili olarak son gelişmeleri bildirdi. Dün gece 15 madenciye ulaşıldığını ve ölü sayısının 299'a ulaşıldığını söyleyen Bakan Yıldız, "13 işçimiz ailesine teslim edilmek üzere işlemleri bir yandan yapılıyor. 3-4 saat içerisinde büyük bir bölümü; hepsi olmasa da DNA testleri yapılıyor. Ondan dolayı 4-5 işçimiz biraz daha gecikebilir. Hedefimiz bugün itibariyle ailelerine teslim etmek. Şu anda en fazla yer altında 3 işçimizin olabileceğini arkadaşlarımızla değerlendirdik. Arama faaliyetlerine devam edilecek" dedi.

"MADEN DENETİME VE KONTROLE MUHTAÇ"
Maden ocağında önceki yangından farklı bir bölgede yeni bir yangının başladığını sözlerine ekleyen Bakan Yıldız, "Ocağın içerisinde çıkan yangında bağımsız olarak bir yerde lokal olarak tekrar yangın başladı. Önceki yangınla ilintili olmayan ama metan seviyesinin yükselmiş olmasından dolayı bunu önemsiyoruz Tabi üretim yapılmadığı taktirde bunu madencilerimiz bilirler bu yangınların çıkabileceğidir. Ocak şu anda hem denetlenmeye muhtaç hem de kontrole muhtaç. Ocağı kendi halinde bırakamayız. Şu anda önemli kararlar da vermek durumundayız. İşçi kardeşlerimizi hızlı bir şekilde çıkartmamız lazım. Ancak bir yandan da kamuoyuyla paylaştığımız denetim işlemlerinin de sürdürülmesi lazım. En önemlisi bu denetimleri sıhhatli bir şekilde yapılması gerekiyor. O yüzden arkadaşlarımızla basın toplantısından sonra değerlendirme yapıp kararlarımızı uygulamaya geçireceğiz" şeklinde konuştu. İşçilerin çıkarılmasının ardından denetimlerin başlayacağını söyleyen Bakan Yıldız, yeni yangının yaklaşık 1 saat önce başladığını dile getirdi.

"DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKEN NE VARSA YAPILACAK"
Maden ocağında yaşam odalarının zorunlu hale getirilip getirilmeyeceği sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Bu sıra dışı ve hepimizi derinden yaralayan önemli bir kazadır. Bu kazadır yalnızca bir kurumumuza değil yapıyla alakalı tekrar değerlendirmemiz gereken bir yanı olacak. Değerlendirilmesi gereken ne varsa alternatif ne varsa gereken yapılacaktır." şeklinde cevapladı. Savcıların madendeki incelemeleriyle ilgili sorulan bir soru üzerine ise Bakan Yıldız, "Henüz bana gelen bir konu yok. Mutlaka onlar bir değerlendirmeler yaptılar. Fakat o değerlendirmeler sonucunda tamamladılar mı? Devam edecekler mi? Bunu kendileriyle konuşmamız gerekiyor. Bunu da kamuoyuyla paylaşırız. Savcıyla beraber bilirkişiyle beraber girilen ocakta çalışmanın sonuna varıp varmadıklarını da kendisiyle görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim