Kırkağaç Devlet Hastanesinde verilen eğitime sağlık çalışanları ve doktorlar katıldı.
CBÜ Psikiyatri Kliniğinden Prof.Dr Mehmet Murat ve Doç.Dr. Erol Ozan tarafından toplantıda, afetten etkilenen sağlık çalışanlarına travma eğitimi verildi. Yaklaşık bir saat süren eğitimden memnun kalan sağlık çalışanları, Prof.Dr. Mehmet Murat’a yaşadıklarını anlattı.
Eğitim sonrası bir açıklama yapan Prof.Dr Mehmet Murat, “Bölge olarak uluslararası bir afet yaşadık. Maden kazası çok sayıda maden işçimizin kaybına yol açtı. Türkiye olarak biz bu tür afetlere çok sık rastlayan bir ülkeyiz. Depremler, heyelanlar, patlamalar gibi. Dolayısıyla hem bakanlık düzeyinde hem afetzedelere yardım için oldukça donanımlı durumdayız. Bu kazadan sonra da öyle oldu" dedi.
Olayın ardından ilgili bakanlıklar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın devreye girdiğini anlatan Murat, şunları söyledi: "En üst düzeyde kaza yerine geldiler. Yörenin de diğer resmi kurumlarıyla ve Sağlık Bakanlığının yerel kadrolarıyla birlikte afet bölgesine ve afetzedelere yardım için çok ciddi bir devrim başladı. Biz bu sürecin eğitim tarafındayız.
Yörede çalışacak psikolog ve psikososyal destek profesyonellerine Manisa’da tam gün süren bir eğitim verdik. Sonra cenazelerin bulunduğu bölgelerde görev yapan aile hekimlerine, böyle bir afetten sonra ailelerde ne tür ruhsal rahatsızlıklar meydana gelir, onlara nasıl destek sağlayacaklar onlara bu konuda eğitim verdik. Bu afetlerden sonra travmatize olan ve ruhsal örselenme yaşayan gruplar sadece afeti bizzat yaşayan ve aileleri değildir. Arama kurtarma ekipleri, güvenlik kuvvetleri, bölgede çalışan diğer yardım kuvvetleri, hastanelerde ya da alanda çalışan sağlık gönüllüleri, afet ve afetle ilgili bütün ruhsal ve fiziksel yaralanmalara, sağlık problemlerine bizzat şahit olan bu kesimlere de eğitim vermek gerekiyor. Daha sağlıklı durabilmeleri ve olayı birinci derecede yaşayanlara yardımcı olabilmeleri için."
Murat, o nedenle Kırkağaç ve Soma Devlet hastanelerinin acil servisinde çalışan, olayın ilk gününden bugüne kadar ve daha sonra afetzedelere ve ailelerine sağlık hizmeti verecek olan gruplara neyle karşılaşacakları, nasıl bunlarla baş edebilecekleri, nasıl en iyi yardımı yapabilecekleri ile ilgili eğitim vermek için burada olduklarını söyledi. 
Kırkağaç Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü İlknur Tokgöz de eğitim vermek üzere Kırkağaç’a gelen Prof.Dr. Mehmet Murat ile Doç.Dr Erol Ozan’a teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim