SOMA'DA YİNE ZEYTİNLİKLER KESİLDİ
 Şirket 17 Eylül gece yarısı da yine hukuksuz bir biçimde alana girerek iş makineleriyle ağaçları kesmiş, köylüler de o günden sonra zeytinlikleri korumak için alanda nöbet tutmaya başlamıştı. Dün yeniden ağaç kesiminin olduğunu öğrenen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, incelemeler yapmak üzere bölgeye intikal etti. CHP’li Özgür Özel, köylüleri dinledikten ve bölgeyi inceledikten sonra, köylüleri de yanına alarak Kolin Şirketi’ne gitti.

 

2 GÜN İÇİNDE TÜM ZEYTİN AĞAÇLARI YOK OLACAK

Kolin’in Soma’nın Yırca köyünde zeytinlik alana termik santral kurmak için sürdürdüğü operasyonda dün 500’e yakın ağaç daha kesildi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bölgeyi incelemek için gittiği Yırca köyünde köy muhtarı Mustafa Akın ve Greenpeace üyelerinden bilgi aldı, kesilen ağaçları tek tek inceledi. Köylüler, CHP’li Özel’e şirketin iki gün içinde zeytinliklerin kesimini tamamen bitireceğini, hukuksuzluklarla mücadele ettiklerini aktardı. “Engel olamazsak buradaki tüm zeytinleri kesecekler” diyen köylüler, şirketin zeytini kesip, bunun cezasına da razı olduğunu da söyledi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan CHP’li Özgür Özel;

HEM DOĞA HEM DE HUKUK KATLEDİLİYOR

“Burada sadece doğa katliamı yok, aynı zamanda hukuk katliamı var. Bu bölgede köylülerin 8 yaşından tutun da 80 yaşına kadar zeytin ağaçları var. Onlar da bu ağaçlara, buralara evladına bakar gibi bakmış. Adeta nakış gibi işlemiş burayı. Şimdi buraya 2. termik santral yapımına karar verdiler ve bu karardan sonra hızlı bir şekilde kamulaştırma yaptılar. Bu kamulaştırma hukuki değil, tartışılır durumda ve Danıştay 6. Dairede köylülerin itirazları devam ediyor.”

ZEYTİNLER BU KEZ TESTERE İLE KESİLİYOR

“Bundan 1 ay önce de buraya dozerlerle gelmişlerdi ve köylüler o zaman bunu engellemişti. Köylüler o günden sonra buraya nöbetçi koydular. Şimdi ise Kolin, akıl almaz şekilde elinde elektrikli testere olan işçileri buraya getiriyor, koşarak kesip kaçıyorlar. Nöbet tutan köylüler yetişene kadar genç yaşlı demeden, zeytin toplanmış toplanmamış demeden kesiyorlar. Muhtarımız, köylülerimiz, Greenpeace mücadele veriyor. Biz de gelip gidiyoruz. Bütün ağaçlar yerde ve herkes mücadele veriyor. Ama bu Kolin Şirketi biliyorsunuz beşli havuz şirketinden bir tanesi ve bütün ihaleleri bunlar alıyorlar. AKP Hükümeti bunları farklı kolluyor kayırıyor. Bu yüzden burada hukuk ayaklar altında şu anda.”

BİZİM VİCDANIMIZ RAZI DEĞİL!

“Köylü kardeşlerimiz ekmeklerinin peşinde. Şirket o kadar güçlü ki, zeytin yasası var ve jandarma geliyor, tutanak tutuyor. Onlar ise bu zeytinleri kesip bunun cezasını ödemeye razı.

Oysa bizim vicdanımız razı değil. Köylüler buraya termik santral yapılmasını ve o santralin külünde boğulmak istemiyorlar. Ama devlet alışkın. Somada da öyle yaptı, burada da aynısı. Ağlayana bağırana çağırına ağzına para sokmaya çalışıyorlar, susturmaya çalışıyorlar. Buradaki insanlar para değil zeytinlerini istiyorlar. Akrabalarını, komşularını istiyorlar. Bu Yırca köyü bir yerlere sürgün gitsin istemiyorlar.

KÖYLÜLER ŞİRKETLE ANLAŞTI HABERLERİ ASILSIZ

Sürekli açıklamalar yapılıyor “Köylüler şirketle anlaştı” diye. Soralım buradaki köylülere. Anlaşan yok! Bu haberler asılız. İnsanlar zeytinlerini vermeye rıza göstermezse sen bu zeytini kesemezsin, onun toprağını alamazsın Danıştay’daki davaları beklemiyorlar ve hukuk ayaklar altında. Biz Yırcalılar ile dayanışma içindeyiz. Bu zeytinlikler onların evladı. Çocuklarını nasıl seviyorlarsa, ağaçlarını da öyle seviyorlar. Her şey para demek değil.”

ZEYTİNLERİ KESEN KOLİN’E İADE-İ ZİYARET

Bölgedeki incelemelerinin ardından, köylülerle birlikte mağdur olan köylülerin haklarını savunmak için şirkete giden CHP’li Özgür Özel köy yerindeki zeytinlik alanların hukuksuz bir şekilde kesilemeyeceğini anlattı. CHP’li Özel yetkililerle görüşerek dava “devam ederken kesmeniz suçtur bir tane daha zeytin keserseniz tamamen sorumlu olarak sizleri ilan ederiz.” Dedi. Özgür Özel yaptığı açıklamada;

DİRENİŞİMİZ SÜRÜYOR

“Köylü arkadaşlarla en iyi savunma hücumdur dedik ve durup onların kesim için gelmesini beklemek yerine gidip biz bulalım onları, bir soralım dedik. Şirkete vardığımızda güvenlikçilerle girersin giremezsin diye tartışırken köylüler kapıdaki güvenlikçiyi teşhis ettiler, onun da kesime geldiğini söylediler. Ben de 'Sen mi kestin?' diye sordum 'Ben kesmedim ama geldim oraya' dedi. Biz de jandarmaya durumu bildirdik. Talimatı kimden aldığını söyleyen biri var denildi. Jandarma da onları gözaltına aldı. Bunların amacı şu: gizlice yavaş yavaş zeytinleri kesip sonra da “ortada zeytin kalmadı zaten” diyecekler, işi bitirecekler. Bunu amaçlıyorlar. Ama direnişimiz sürüyor.”

KOLİNE’E İADE-İ ZİYARET

Konuyla ilgili twitter hesabından da paylaşımda bulunan CHP’li Özel köylülerle birlikte geçtikleri köprünün de fotoğrafını ekleyerek şunları söyledi:

“Bugün YIRCA'daki zeytin katliamı canlarına tak eden köylülerimizle birlikte KOLİN AŞ'ye iade-i ziyarete gittik.

Biz bugün YIRCA'lılarla bir köprüden geçip, zeytinlerini kesenlerden hesap sormaya gittik. Günah-Köprü-Hesap ANLAYANA!”

Editör: TE Bilişim