Zafer Mahallesi Belkent Sitesi sakinleriyle sohbet eden MHP’li AKÇAY Samsacı ve Karamanlı mahallelerinde vatandaşlarla sohbet edip partisinin politikaları ve seçim taahhütleri hakkında bilgi verdi.

MHP’li AKÇAY’a Soma ilçe başkanı Vedat Erdem ve yönetim kurulu üyeleri, kadın kolları başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, Manisa Büyükşehir Soma Koordinatörü Oğuz Belgül, MHP Soma Belediye  Meclis Üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.

MHP Manisa milletvekili Erkan Akçay Soma programı kapsamında madencilerle de bir araya geldi. Özel bir maden ocağını ziyaret ederek mesai sonrası otobüslere binmek üzere bekleyen madencilere hitap eden MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen maden faciasında 301 madencimiz hayatını kaybetmiştir. Öncelikle bu faciada hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet ailelerine baş sağlığı diliyorum. Umarın gerekli önlemler alınır ve bu facia madencilik tarihi açısından bir milat olur.” dedi.

Madencilerle olan buluşmasında sektörün zorluklarına da değinen MHP’li AKÇAY madenciliğin Türkiye’nin gelişmekte olan sanayi kollarından birisi olduğunu belirtti. Akçay konuşmasında “2007 seçimlerinden sonra madencilerimizin her türlü sorununun çözümü için çalıştık. 2010 yılında madencilerimizle birlikte yer altına girerek madencilerin ne kadar zor şartlar altında çalıştığını gördüm. Daha sonra 13 Mayıs faciasından sonra mecliste kurulan araştırma komisyonunda görev alarak madencilerimizin ve madencilik sektörünün sorunlarını gördüm. Madencilerimizin sorunlarını biliyorum. Milliyetçi Hareket Partisi olarak her zaman madencilerimizin yanında olduk. Bundan sonra da sorunların çözümü için çalışmalarıma devam edeceğim.” dedi.

“MADENLER OLMAZSA SOMA OLMAZ”

 Akçay konuşmasında madenciliğin Soma için önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirterek madenler olmazsa Soma ekonomisinin ayakta duramayacağını belirtti. Akçay konuşmasına şöyle devam etti: “   Madenler olmazsa Soma olmaz. Soma esnafı da madenler dolayısıyla maden işçilerine bağlıdır. Madencilerimizin sorunlarını Soma’nın sorunlarından ayrı düşünmemiz imkansızdır. Bu sorunları biliyoruz. Mecliste torba kanun görüşmelerinde madencilerin lehine her düzenlemeyi kabul ettik, kendi önerilerimizi de sunduk. Soma maden kazası araştırma komisyonunda madencilerin yararına her türlü çabayı gösterdim. Aralık ayında işten çıkarılan 2.831 madencinin kıdem tazminatının verilmesi için kanun teklifi ve önerge verdim. Bu madencilerimiz için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AKP grup başkan vekilleriyle görüşmeler yaptık. Yine 2012 yılında Uyar Madencilik tarafından işten çıkarılan madencilerin kıdem tazminatı ve maaş alacaklarının TKİ tarafından ödenmesine yönelik kanun teklifi ve önerge verdim ancak AKP bu teklifimi kabul etmemişti. Meclisten çıkan son torba kanunda ise Aralık ayında işten çıkarılan madencilerimizin kıdem tazminatının verilesi için yasal düzenleme yapılırken madenciler için yaptığımız çalışmaların sonucunu da aldık. Ancak bu kıdem tazminatları halen verilmemiştir. Soma’da madencilerimizin mağduriyetleri devam etmektedir.”

Somada yeraltına bulunan kömür rezervlerinin emniyetli bir şekilde açılarak ekonomiye kazanılması gerektiğini söyledi.

“AKP MADENCİLİK POLİTİKASINDA YÖNETİM VE DENETİM BİLİNCİNİ KAYBETMİŞTİR”

Madenciliğin Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olabileceğini belirten MHP’li AKÇAY bunun için başta Soma olmak üzere tüm yer altı maden ocaklarında kömür rezervlerinin emniyetli bir şekilde açılarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin yeni bir madencilik politikasına ihtiyacı olduğunu belirten AKÇAY konuşmasına şöyle devam etti: “AKP madencilik politikasında yönetim ve denetim bilincini kaybetmiştir. Madencilik sektörü madencilerimiz olmadan ilerleyemez. Önceliğimiz insan olacaktır. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesiyle hareket edeceğiz. Biz Somalı madencilerin sesi olmaya devam edeceğiz.”

 

 

Editör: TE Bilişim