Gürkan; "Hemen buraya geldim.canım yanıyor, içim yanıyor. Bunların bir çoğunun büyük bir ihtimalle babaları benim yanımda çalışarak emekli, olmuş insanlar. Bu zamana kadar hiç bir şeyden onları ayırmadım.konuşmam ve hafızam konusunda hakikaten bir bulanıklık içerisindeyim. Iki üç gün sonra bir basın açıklaması yapacaktım ama daha fazla kimseyi bekletmek istemedim. Sağlığım elvermese de karşınıza çıktım. Hafızam konusunda konsantre olup sizlere cevap veremiyorum" dedi.

Gürkan, Soruların cevaplanması konusunda Maden şirketinin Genel Müdürü Ramazan Doğru'ya söz verdi. Doğru;

"Bu kaza bizim 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz anayolda meydana geldi. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma oldu. Havamızda aşırı bir hız var burada. Buradan meydana gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi sonucunda. Korlar çabuk bir şekilde yangını şiddetlendirdi.

Yangının trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Trafo yangının başladığı yerden çok uzakta.

Bana ilk gelen bilgi ocakta trafo patladı göz gözü görmüyor dediler. Kimse bunu bilemiyordu. Bu bilgi yanlış. Bizim trafomuz yangının başladığı yerden çok uzakta. Trafoyla alakası yok. Şu an trafo sağlam. 

Madencilikte bir yerde yangın çıkabilir. Sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Gün içinde de oluyor. Biz yangınla boğuştuğumuz yerde. Karbondioksit değerlerine göre yangın var diyoruz. Hemen kapatırız orayı. Biz üç defa tam mekanize şeyleri gömdük.  Her hangi bir yangın çıkarsa bir burayı barajlıyoruz. İçerisine külle beraber subasıyoruz. Ve yangınlar böyle sönüyor."

Maden'in işletme Müdürü Akın Çelik; "Yoğun duman, arkadaşlarımızın görüş mesefesini kapattı.

Olayın sıkıntısı duman görüş mesafesi sıfır'a düştü. Olay bu. Sıkıntı bu biz hala kazanın neden kaynaklandığını bilmiyoruz. Hiç bir ihmalimiz yok. Biz hepimiz canla başla çalıştık" dedi.  

Çelik;

Öncelikle çalışan kardeşlerim arkadaşlarım beraber ekmek yediğimiz insanları kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Sabahları hep toplanıyorduk. Şimdi ben 20 yıldır bu işi yapıyorum. 15 yıl iş güvenliğinde çalıştım. Yangın madencilikte olur. Bu teknik bir olaydır. Bir yangın nasıl olur bunu biliriz. Bunu bir fiil yapan mühendislerim var. Kurtarmanın her aşamasında buradaydım. Madencilikte yangın basitte söndürülebilir. Yangın olan bölgeyi külle doldurmaktır. Biz 20 milyon liralık malzemeyi 3 defa gömdük. 

Ocağın temiz hava girişi orası. Metan gazı yok. Metan gazıyla ilgili ocağın hava dönüşlerinde olur. Her noktaya hava gidiyor. Metan gazı sensörleri vardır. Burada çalışan arkadaşlarımız için portif cihazlar var. Her noktayı ölçebiliriz. Biz de bunu araştırıyoruz. Şimdiye kadar görmedik böyle bir şey. Biz insanlar için üç gündür uyumuyouz. Ben de yer altındayım.

Önceliğimiz insanları çıkarmak. Bütün ocaktaki kablolar yanmaz. Çok yangın gördüm 20 yılda 1 arkadaşımı bırakmadım. Öncelik insanları çıkarmaktı. Kendi hayatımızı tehlikeye atarak yaptık bunları. 500 kişilik kaçış odamız var. Bu bizim bölgemizden uzaklaştı. Kaçış odaları küçüktür. Daha büyük yerler yapmamız gerekiyor. Olay 3-5 dakika içinde gerçekleşti. Yüksek bir gaz hemen 5 dakikada doldurdu ortalığı. Toplam yer altında 787 kişi vardı. Çıkış noktası ile gazın çıkışı 5 dakikayı buldu.

Oksijen maskeleri işçilerin çoğunda vardı. O maskelerin çoğu kontrol ediliyor. Gramaj tartımı su tartımı yapılıyor.

Çok kısa bir sürede duman her yeri kapladı. Görüş mesafesi 1 metreye düştü. Yoğun duman işçilerin yollarını kapattı. Sıkıntı buradan kaynaklandı. 

Biz kazanın neden gerçekleştiğini bilmiyoruz. Sıkıntıyı bilmiyoruz. Hiçbir ihmalimiz yok bu olayda. Canla başla çalıştık. 20 yıldır madenciyim." 

 

Editör: TE Bilişim