Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin tüm ilçe belediyelerine işbirliği elini uzattığını belirten Genel Sekreter Yardımcısı Uzun, Soma ilçe belediyesi ile vatandaşların refahını yükseltecek çalışmalar gerçekleştirmek istediklerini ancak işbirliğinde yol alınamadığını söyledi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Fuat Uzun, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“02 Şubat 2016 tarihinde çeşitli yerel gazetelerde Soma Mezbahası ile ilgili bazı siyasi parti temsilcilerinin yapmış olduğu açıklamalarda Büyükşehir Belediyemize yönelik suçlayıcı ithamlara karşı halkımızın bilgilendirilmesi ve konuya açıklık getirmek adına yapılan haberimiz Soma İlçe Belediye Başkanımız Hasan Ergene tarafından 16 Şubat 2016 tarihinde yerel basında tekrar gündeme taşınarak mezbaha üzerinden Büyükşehir Belediyesi olduğumuzdan bugüne kadar yapılan tüm hizmetleri yok sayarak açıklamalarda bulunması bizleri üzmüştür.

‘Mezbaha, Soma Belediyesi’ndeyken İşletme Onay Belgesi Alamadı’

6360 Sayılı Yasa ile Büyükşehir Belediyemize devir edilen mezbaha tesisleri, 40 yıldır işletildiği dönemde yürürlükte olan kanun ve alt mevzuatı çerçevesinde işletilmesinde sakınca olmadığı ilgili kurumlarınca denetlenerek günümüze kadar hizmet vermiştir. Ancak; 13 Haziran 2010 tarih, 27610 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve uygulama yönetmeliklerinde istenilen ve tamamlanması zorunluluk arz eden bina, altyapı ve söz konusu mezbahaların ekipman şartlarını karşılamadığı takdirde yasal mevzuat çerçevesinde süre uzatımı sonunda kapatılacak olan Soma Mezbahası’nda, ilçe belediyesince iyileştirme yapılmış olmasına rağmen yetkili merci tarafından yerinde yapılan resmi kontrol sonucu faaliyetine devam etmesi için gerekli olan “İşletme Onay Belgesi’ni” alamamıştır.

‘Mezbahaların Kiraya Verilmesi, Büyükşehir Meclisi’nde Oy Birliği ile Kararlaştırıldı’

20 Ağustos 2014 tarihinde devir alınan ve şartları taşımadığı takdirde 31 Aralık 2014 tarihinde kapatılacak olan Soma, Salihli, Alaşehir, Demirci, Sarıgöl mezbahalarımızda hizmetin devam etmesi adına bu kısıtlı süreçte gerekli çalışmalar yapılarak Plan ve Bütçe Komisyonu ile Tarım Hayvancılık ve Orman Komisyonlarında görüşülerek Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14 Ekim 2014 tarih ve 307 sayılı kararında, “Mezbahaların 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale edilmek suretiyle modernizasyon ve iyileştirme maliyetlerinde yüklenici tarafından karşılanması şartıyla kiraya verebileceğini, bu kapsamda söz konusu mezbahalarda yapılacak modernizasyon ve iyileştirme maliyetleri göz önünde bulundurularak en az 5 en çok 10 yıl süre ile işlettirilmek üzere kiraya verilebilmesi için Belediye Encümenine yetki verilmesine OY BİRLİĞİ ile karar verilmiştir” denilerek mezbahalar kiraya verilmiştir.

‘Salihli ve Alaşehir Mezbahaları Yasal Şartları Sağladı’

Karar doğrultusunda ihalesi yapılan Salihli ve Alaşehir mezbahalarının işletmesini alan kiracılarımız modernizasyon şartlarını sağlayıp İşletme Onay Belgelerini alarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Ama ne yazık ki yüzde 80 yapılanmasının tamamlandığı iddia edilen Soma Mezbahasını kiralayan işletmeci, şartları sağlayamadığını bildirerek sözleşmesini tek taraflı olarak fesih etmiştir.

Gelinen noktada Büyükşehir Belediyesi olarak hizmetlerin önemine ve ivediliğine binaen Soma Mezbahası ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

‘Büyükşehir, Somalı Vatandaşın Yanında’

Sayın Ergene’nin üstüne basarak yapmış olduğu  “Bütün yatırımlar MHP’li belediyelere paralarda AK partili belediyelerden çıkıyor” açıklaması son derece yanlış ve üzücüdür.

Manisa’da yaşayan tüm halkımız, ayrım gözetmeksizin Büyükşehir Belediyesinin yapmakla yükümlü olduğu yol, su, eğitim, sosyal donatı, yaşam ve eğlence hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir.

Bu doğrultuda Soma ilçemizde yaşayan Türkiye’mizi yasa boğan 301 Soma Maden Şehitlerimizin anısına, ailelerinin acılarını bir nebze azaltmak ve şehitlerimizi gelecek nesillerimizin de anmaları adına tamamladığımız Soma Maden Şehitliği ve Anıtı, Soma Turgutalp Şehitliği Restorasyonu, mezarlık düzenleme çalışmaları, defin hizmetleri ve gasilhane tadilatı hizmetleri veriyoruz.

‘Sosyal Belediyecilikte Vatandaşın Yanındayız’

 Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde geleceğimizin mirasçıları çocuklarımızın ve gençlerimizin daha iyi eğitim almaları adına MABEM binalarımız, geçimine destek vermek adına ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için Gıda Bankası, halkın refah içinde yaşaması ve seyahat özgürlüğü adına Toplu Ulaşım Hizmetleri, insan sağlığının göz ardı edilmediği Haşere ile Mücadele çalışmaları ekip ve ekipmanları ile tamamlanmış hizmetlerimiz vardır. Köylerimizdeki boyama çalışmaları, Haydi Kadınlar Manisa’ya projemiz ve sosyal yardımlaşma desteklerimiz ile vatandaşlarımızın her zaman yanındayız.

‘Çocuklarımızın Geleceğine Siyaseti Karıştırmayalım’

Manisa il genelinde hayata geçirdiğimiz Çocuk Kültür ve Sanat Merkezi projemiz için hala daha Soma Belediyesi ile bir işbirliği sağlayamadık. Büyükşehir Belediyemiz, çocuklarımızın ve ailelerinin rahat ulaşım sağlayacağı, yeşillikler içinde, güvenli ve öğrenci popülasyonunun yoğun olduğu Soma merkezdeki 3 parktan birinde Çocuk Kültür ve Sanat Merkezi açmak için girişimlerde bulundu. Nitekim çocuklarımıza ücretsiz hizmet verdiğimiz merkezimizi kurmak için girişimlerimiz sonuçsuz kalmakla birlikte merkezimiz için gerekli şartları sağlamayan ücra ve tenha bir alanda yer gösterildi. Çocuklarımızı siyasetin dışında tutarak sosyal belediyecilik anlayışımız çerçevesinde çalışmalarımızı yürütmeliyiz. Böylece ülkemizin geleceğini emin ellere teslim edebiliriz.

‘Soma’da Onlarca Yatırımımız Var’

Manisa Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyesinin maalesef tamamlayamadığı hizmetleri de ele alarak vatandaşlarımızın kullanımına sunuyor. Soma Bölgesel Isıtma sisteminde sona yaklaştık. Projenin bitiminde Soma’ya yaklaşık 46 milyonluk bir yatırım yapmış olacağız. Bölgesel ısıtma sistemini bir an önce hayata geçirerek ilçenin kirli havasından vatandaşlarımızı kurtaracağız.

Yine Soma Belediyesi’nden bizim sorumluluğumuza geçen Atıksu Arıtma Tesisi’nin inşaat çalışmaları başladı. 2017 yılının ilk aylarında bitirilmesi planlanan tesisimizin tamamlanmasıyla birlikte Soma’nın atıksuları çevreye zararlı unsur olmaktan uzaklaştırılacak. Atıksu Arıtma Tesisi için Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından AB hibe fonları ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibe fonlarından yararlanılarak 5 milyon 950 bin 93 Avro harcanacaktır.

Soma’da vatandaşlarımız için sürekli hizmet geliştirmeye ve yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Yavuz Sultan Selim Caddesi ve Otogar yapım işlerimiz devam etmektedir. Soma’nın ayrıca yoğun ağır vasıta trafiği olmasından dolayı sorumluluk alanlarımız içerisindeki Adnan Menderes Caddesi, General Emin Sezgin Caddesi ve Şehit Piyade Er Kenan Cantürk Caddesi başta olmak üzere mahalle (köy) yollarımız da dahil olmak üzere tüm cadde ve sokaklarımızda bakım onarım ve yol genişletme çalışmaları yürütüyoruz.

Soma İstasyon Meydanı Park Alanı ve Atatürk Caddesi Yol Bakımı ve Onarımı çalışmalarına da yakın zamanda başlayacağız. Ayrıca 2016 asfalt programımızda Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün talimatları ile Soma’da 134 kilometre asfalt çalışması gerçekleştireceğiz. Asfaltlama çalışmalarımıza ek olarak 120 bin metrekare de parke taşı döşemesi yapacağız.

‘Kavga Değil, İşbirliği İstiyoruz’

Proje ekiplerimiz her geçen gün vatandaşlarımızın refahı ve mutluluğu için ilçelerimize yeni projeler üretmektedir. Vatandaşlarımızın huzuru için Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak kavga değil işbirliği istiyoruz. Biz, hiçbir zaman ilçe belediyemizi yapamadığı işlerden dolayı suçlamadık. Hatta bitiremediği çalışmaları yaptığımız halde suçlayıcı ifadelerde de bulunmadık. Halkımızın huzuru, Manisamızın geleceği için tüm ilçelerimizden işbirliği istiyor, projelerini bizlerle paylaşmasını bekliyoruz.

 

Editör: TE Bilişim