CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in bilgi edinme başvurusu üzerine Maden-İş Sendikası’nınşirketle protokol imzalayarak tazminatların 23 taksitte ödenmesine onay verdiği ortaya çıkmıştı.

Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu’ndan (TMSF) CHP’li Özel’e verilen cevapta, geçen yıl 301 işçinin faciada hayatını kaybettiği Soma Madeni’nde çalışan işçilerin tazminatları için Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ile Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın bir protokol imzaladığını, işçilerin Ekim 2015’ten başlamak üzere alacaklarını 23 taksitte alacakları duyurulmuştu.

TMSF, işçilerin toplam 34,19 milyon TL alacağı olduğunu açıklamıştı.

O günden bu yana tazminatlarını alamayan işçilerin protokolüne ilişkin skandal belgeyi bugün Özgür Özel TBMM’de düzenlediği basın toplantısında kamuoyunun bilgisine sundu.

Özel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yarın Soma duruşmasında ara karar verilmesinin beklendiğini ancak yeni Soma'ların yaşanmasına engel olacak bir arpa boyu yol alınmadığını belirtti.

Duruşmaya toplumun ilgisinin giderek azaldığını, son duruşmada salonun üçte birinin dolu olduğunu ifade eden Özel, "Eğer bu yalnız bırakma devam ederse, tahliyelerin devam etmesi kaçınılmazdır. Ailelerde, tutuksuz sanık kalmayıncaya kadar tahliyelerin süreceği, sonunda ailelerin ve ölenlerin suçlanacağı gibi bir kanaat var" diye konuştu.

İKTİDARIN KONTROLÜNDE SENDİKA İLE KURULAN KUMPAS ORTADA

Somalı işçilerin tazminatlarının sadece yüzde beşinin ödendiğini ve verilen sözlerin uçup gittiğini anlatan Özel, sözlerine şöyle devam etti:

"İşçilerin geri kalan tazminatlarının, şirket mallarının TMSF tarafından satılarak ödenmesine ilişkin kanun çıktı. Ancak sendika ile şirket arasında yapılan tazminatların ödenmesine ilişkin anlaşma gereği, TMSF bu görevini yerine getiremedi. Şirket ile Maden İş Sendikası arasında yapılan anlaşma gereği şimdiye kadar ödenmesi gereken 7 trilyonluk taksit de ödenmedi. Herhangi bir müeyyide de yok. Sendika ile gizli anlaşma yapıldı. İşte belgesi burada! Bunlar organize işler. İktidarın kontrolündeki sendikayla kurulan kumpas ortada."

BU PROTOKOLÜ İMZALAYANLAR HESAP VERECEKLER

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ortaya çıkan bu protokolü eleştirirken, “Seçimlerden önce AKP tazminatların ödeneceği sözünü vermişti. Bu söze güvenen işçiler faizle borç aldılar, kimisi de mevcut borçlarını imzalayacağına dair taahhüt bile imzaladı. Sonra başvurularımız sonucunda bu protokolü ortaya çıkardık. Protokolle birlikte işçilere Ekim 2015’ten itibaren taksitle tazminatlarının ödeneceği anlaşıldı. O gün bugündür hala daha işçilere tazminatları ödenmedi. Ödenmediği gibi bizi sendika bu protokole yok dedi. İşte belgesi burada. Protokolü yeniden bilgi edinme yoluyla temin ettik. Bu protokolü imzalayanlar işçiyi patrona sattılar! Bu protokolü imzalayanlar elbet bir gün hesap vereceklerdir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim