Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4’üncü duruşmanın 5’inci oturumunda devam eden Soma faciasının ceza davasında 2 kişi ifadelerini değiştirerek şikayetlerini geri aldı.


Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ceza davası, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. Ceza davasında 4’üncü duruşmanın 5’inci oturumunda mağdur sıfatıyla dinlenen madende bant işçisi olarak görev yapan Hüseyin Beki, mahkemede olay günün yaşananları anlattı. Beki, "Duman çıktıktan sonra hepimiz toplandık. Top atımı sırasında bantçılar olarak bandı durdurduk. Dinamit atımı bittikten sonra bant çalıştı. Bandı çalıştırırken bir sorun olmadı. Zaten bir sorun olduğunda ilk biz müdahale ediyoruz" dedi. Yangının fark edilmesinden sonra yaşananları anlatan Beki, "Bizim ekipteki ya da tarama ekibinden biri telefona gitti. Dumanın boyutu belliydi. Hemen haber vermemiz gerekiyordu. Kimin haber verdiğini bilmiyorum. Yukarıdan ilk Erkan bey geldi. Su tutmaya başladı. Dumanın 4’üncü banttan geldiği belliydi" şeklinde ifade etti. Dumanı ilk gördüklerinde panik hali yaşamadıklarını ifadesine ekleyen Beki, ardından temiz havaya doğru yürüdüklerini söyledi. Temiz havaya çıktıklarında maskelerini taktıklarını dile getiren Beki, "Maskeleri taktıktan sonra daha kötü olduk ve çıkarttık" diye konuştu. İfadesinin ardından Mahkeme Başkanı’nın sorularını yanıtlayan Beki’nin daha önce Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadeyle çelişkili ifadeler verdiği dikkat çekti. Olayın ardından Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadesinde olay günü top atımı sırasında emniyetçinin olmadığını yönünde ifade veren Beki, mahkemede ifadesini değiştirerek olay günü top atımı sırasında emniyetçinin orada olduğunu iddia etti.


İfadesinin sonunda şikayetçi olmadığını söyleyen Beki’ye mahkemede bulunan madenci yakınları tepki gösterdi.


Mahkemede şikayetini geri alan diğer bir tanık ise madende bant işçisi olarak çalışan Fikri Yıldırım oldu. Olay günü yaşadıklarını mahkemede anlatan Yıldırım, olay anında zaman zaman aptal aptal güldüklerini, kimisin ağlamaktan gözlerinin kan çanağına döndüğünü söyledi. Yıldırım, "Arkadaşlarla konuşuyorduk. İşimizi bitirmiştik. Birden duman geldi. Herkes ’Kaçın, kaçın!" diye bağırıştı. Kaçmaya başladık" dedi. Yıldırım’ın Cumhuriyet Savcılığı’nda verdiği ifadede şikayetçi olurken mahkemede "Ekmeklerini yedim. Allah razı olsun." diyerek şikayetini geri çekti.


Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden ceza davasının 4’üncü duruşmasının 5’inci oturumu sonra ererken, 6’ıncı oturumunda tanık ve mağdurların dinlenilmesine yarın devam edilecek.

Editör: TE Bilişim