Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve ilçe psikolojisinin yanında ekonomisini sarsan maden faciasının üzerinden geçen bir yıla rağmen Soma esnafı bir türlü nefes alamadı. Facianın ardından çok sayıda esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığı ilçede Esnaf Odası Başkanı Ali Ayan ve sivil toplum kuruluşları başkanlarının can suyu taleplerine de şu ana kadar bir yanıt gelmedi.

ESNAF ZOR DURUMDA
Soma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Ayan, esnafın yaşadığı sıkıntıları anlattı.
Başkan Ayan, 13 Mayıs'ta yaşanan maden kazası sonrası Soma'da ticari hayatın normale dönemediğine dikkat çekerek, "Geçen yıl esnafa yönelik ertelenen esnaf kredilerinin ödemesi başlamış ancak ödemeler yapılamamaktadır. Kamyoncular parasını alamadı, ortağına dağıtamadı. Madenlerde üretim yok, santral özelleşiyor, kamyonlar çalışmıyor. Sanayi sitesi işsiz, neredeyse siftah yapamadan dükkanı kapatıyorlar. İşçiler çalışmıyor, esnaf işsiz, pazar yeri esnafı işsiz. Esnafın kredi kartları geçen 1 yıl içinde ödenmez duruma geldi. Öte yandan KOSGEB ödemeleri başladı. Esnaf zor durumda, Esnaf Kefalet Kooperatifi kredilerinin ertelenmesi için büyük bir beklenti var. Kaymakam, belediye başkanı, tüm Manisa Milletvekilleri, hükümetimiz ve başbakanımızdan acil yardım bekliyoruz" dedi.

DÜZELMESİNİ BEKLİYORUZ
Soma’da esnaflık yapan Nuray Sarıyer, Soma'da meydana gelen faciadan sonra işlerinde büyük azalma olduğunu belirterek, eskisi gibi Soma'da para dönmediğini esnaf olarak büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.
Soma'da yıllardır esnaflık yaptığını belirten Hüseyin Çetin de, 30 yıldır Soma'da esnaflık yaptığını en zor dönemlerini yaşadıklarını kaydetti.

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI KAVRUK; "UĞRAŞ VERİYORUZ"
Ak Parti Soma İlçe Başkanı Şeref Kavruk, esnafın sorunlarını bildiklerini belirterek seçim öncesinde Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'e konuyu aktardıklarını belirtti. Recai Berber'in ilgili bakanlıklarla görüştüğünü dile getiren Kavruk, esnafın kredi ötelemesinin yapılabilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

"KARAELMAS ŞEHRİ BORÇ BATAĞINDA"
MHP Soma İlçe Başkanı Vedat Erdem de esnafın yaşadığı sıkıntıya değindi. Soma'da esnafın yüzde 80'inin ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Geçen yıl ilçemizde yaşanan maden faciasından sonra ilçe esnafımız hala toparlanamamıştır. Ne yazık ki enerji kenti Soma sadece yüzde 80’i kömüre dayalı geliri olması nedeniyle bir yıldan beri ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Binlerce maden işçisi, işsiz kalmış tazminatları ödenmemiştir. Maden faciası sonrası kamyoncular, otobüsçüler, sanayiciler buna bağlı zincirleme olarak bütün Soma esnafı etkilendi. Bu konu da esnaf odaları, ticaret odası, sivil toplum kuruluşları ilçemizde yaşanan ekonomik sıkıntının boyutlarını sürekli dile getirmişlerdir. Kazanç olmayan yerde borçların da ödenmeyeceği muhakkaktır. Geçen yıl Bakanlar Kurulu tarafından esnaf kredi borçları ertelenmiştir ancak geçen bir yıl zaman dilimi içerisinde ilçemiz de yaşanan ekonomik krize herhangi bir önlem alınmamıştır." 
Ülkemizin yüzde 25 yakacak kömürünü temin eden ve aynı zamanda yüzde 7 oranında enerji üretimine katkı sağlayan kara elmas şehrinin borç batağında olduğunu anlatan Erdem, sözlerini şöyle tamamladı: 
"Bu durum artık görmezden gelinmemeli. Esnaf kredileri tekrar yapılandırılmalı ve ötelenmelidir. Buradan iktidar partisine ve onların temsilcilerine sesleniyoruz. Esnafın borçlarını ödeyecek yeteri kadar kazancı yoktur. Kredi borçlarının ivedi şekilde ertelenmesi gerekmektedir. Borçların takibe düşmesi halinde esnafın kredi sicilleri bozulmaktadır. Banka kredileriyle gününü kurtaran esnafımızın sicilinin bozulduğu zaman ticari hayatının biteceğinin gerçeği gözardı edilmemelidir. MHP olarak bu konunun peşini bırakmayacağız. Soma halkına ve esnaf kardeşlerimize duyurulur." 

Editör: TE Bilişim