İstiridye mantarı yetiştiriciliğiyle ilgili 1 yıl yaptığı araştırmalar sonucu eşi Mesude Baş ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma Desteklemeleri kapsamında Genç Çiftçi programına proje sunan Mustafa Baş'ın projesi kabul edildi. Baş çifti, aldıkları 30 bin TL'lik devlet hibesiyle Avdan Mahallesi'nde kurdukları tesiste ilk ürünlerini aldı. 
İstiridye mantarı ile ilgili birçok araştırmalar yaptığını dile getiren Mustafa Baş, tesisin 100 metrekarelik alandan oluştuğunu belirterek, "Yaklaşık 1 komposun başlaması ve toplanacak hale gelmesi 2 ayı buluyor. Yani 60 günde başlangıç ve bitiş oluyor. Yılda 6 defa ürün alınıyor. Bu tesisten yılda yaklaşık 4 ila 5 ton arası ürün alacağım. İstiridye mantarımız kompost denilen çuvala benzer alanın içinde çeşitli materyaller var. Saman, darı küspesi, pamuk küspesi ve kayın talaşının karışımıyla elde edilen bir üründür" dedi.

“İstiridye mantarının protein değerlerinin kırmızı et ile eşdeğer olduğu sonucunu gördük”
İzmir Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu Mantarcılık Programı tarafından tesisten numune alındığını söyleyen Baş, "Tesis kurulduktan sonra İzmir Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu Mantarcılık Programından numuneler aldılar. İstiridye mantarının protein değerlerinin kırmızı et ile eşdeğer olduğu sonucunu gördük. İstiridye mantarı yetiştiriciliğini herkese öneriyorum. Bu konuda da tecrübelerimi paylaşırım" diye konuştu.
İşlerini daha büyütmeyi planladığını söyleyen Baş, "İşimi daha da büyütmeyi planlıyorum. İstiridye mantarının kompostunun yetiştirilmesiyle alakalı çalışmalarımız var. Burada Soma İlçe Tarım Müdürlüğünün destekleri çok büyük. Hedef 2017 yılına kadar tesisin alanını 300 metrekarelere kadar çıkarmak. Şu ana kadar 45 bin liralık yatırım yaptım" şeklinde konuştu.
Talebi karşılamakta zorlandığını dile getiren Mustafa Baş, ilk ürünlerinden sonra aşırı talep yaşadığını belirterek, "Kilogramı 7 lira ile 10 lira arasında değişiyor. Büyük alışveriş marketleri de talepte bulundu" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim