Manisa'nın Soma ilçesinde madenci bir babanın ve ev hanımı bir annenin 3 çocuğundan en büyüğü olan Hayati İriç'in, Van'ın Başkele Sultançayır Jandarma Karakolu'nda vatani görevini yaparken kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesinin ardından 7 yıl geçti. İriç'in devlet töreniyle memleketi Ordu'ya defnedildiğini söyleyen ailesi, çocuklarının askerde yaşamını yitirmesine rağmen ne bir maaş ne de devletten bir destek alamadıklarını iddia etti. 
Manisa'nın Soma ilçesinde yaşayan madenden emekli baba Yüksel İriç ve anne Sakine İriç 9 aylık askerken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden oğulları Hayati İriç'in ardından hiçbir devlet yardımı almadıklarını söyleyerek yetkililere seslendi. 15 Şubat 2009 tarihinde oğlu Hayati İriç'in askeriyenin gazinosunda kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini söyleyen acılı baba Yüksel İriç, "Oğlum 9 aylık asker iken 'vefat etti' dediler. 3 çocuğumdan en büyüğüydü. Oğlum vefat ettikten sonra geldiler. Devlet töreniyle memleketimiz Ordu'nun Korgan ilçesinde toprağa verdik. Her yere dilekçeler yazdık başvurularımızı yaptık. Oğlum kalp krizi sonucu sandalyede vefat ettiği için hanımına askeriyeden bir miktar destek verdiler. Başka da bir şey yapamayacaklarını söylediler. Oğlum vefat ettiğinden bu yana anne ve babası olarak büyüklerimizden hiçbir yardım ya da destek göremedik. Çocuğum 88/2 tertip Van Başkele Sultançayır Karakolu'nda hayatını kaybetti. Olay meydana geldiğinde oğlum evliydi ve çocuk bekliyordu. Olaydan sonra çocuğu da anne karnında yaşamını yitirdi. Eşi de baba evine döndü. Biz de anne baba olarak mağdur durumda kaldık. Tamam oğlum kalp krizi geçirdi ama askeriyede oldu olay. Bir iş yerinde çalışırken iş kazası yapan her hakkını alırken benim oğlum askerken yaşamını yitirdiği için hiçbir hakkımız yok muydu? Babası ya da annesi olarak ne bize ne de eşine hiçbir maaş bağlanmadı" dedi.

"OĞLUMUN KALP KRİZİ SONUCU ÖLDÜĞÜNE İNANAMIYORUM"
Anne Sakine İriç ise oğlunun kalp krizi sonucu sandalyede öldüğüne de inanamadığını belirterek, "Hiçbir hastalığı ya da bir şeyi yoktu. Askerken 'kalp krizi geçirdi oğlunuz vefat etti' dediler. Dünyamız yıkıldı. Yaptığımız başvurularda askeriye kendisi vefat ettiği için maaş bağlanamayacağı söylendi. Elimiz ayağımız kırıldı kaldık öyle. Devlet büyüklerimizden bir yardım bekliyoruz" diye konuştu.

"GENELKURMAY ŞEHİT SAYMADI, HİÇBİR HAK ELDE EDEMEDİK"
Genelkurmay Başkanlığı tarafından ailenin yaptığı başvurulara, kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Hayati İriç'in vefat edişinin şehitlik yönergesi kapsamında olmadığı yazısı geldi. Ailenin maaş bağlanması için başvurduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Vazife Malullüğü Tespit Komisyonu ise Hayati İriç'in ölümünün vazifesinin neden ve etkisiyle meydana gelmediğine karar verdiğinden vazife malullüğü hükümlerinin uygulanmasına imkan bulunmadığı kararını vermesi nedeniyle maaş ya da diğer şehitlik haklarından faydalanamayacağı belirtildi.
Editör: TE Bilişim