Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği, 162 işçinin yaralandığı maden faciasına ilişkin yürütülen 6'sı tutuklu 46 sanıklı Soma davasının 10. duruşması devam ediyor. Bugün mahkemeye sunulan yeni bilirkişi raporunun okunmasının ardından, sanık, mağdur ve sanık avukatlarının bilirkişi raporu hakkındaki görüşleri alındı. Mahkeme başkanından izin isteyerek ikinci bir söz alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, raporda kendisiyle ilgili olarak atılan suçlamalara cevap verdi. Gürkan, “Ben raporda yer aldığı gibi ‘yatırım yapılmadı’ suçlamalarını asla kabul etmiyorum. Hangi yatırımı yapmamışım, bana söylensin. Ben mühendis değilim. Bana gelen talepler ne ise onu inceler ve karşılarım. Bu olayın aydınlatılmasının tek yolu bir test merkezinin oluşturulmasıdır. Bu merkezde metan gazı, kömür ve diğer tüm değişkenler kullanılarak bilimsel deneyler yapılmalı. Bu merkez için gerekirse bizde şirket olarak destek sağlayabiliriz. Bu sadece Soma için değil, Türkiye’deki madencilik sektörü için yararlı olacaktır. Bu test merkezinde üniversiteler, TÜBİTAK ve bilim adamları görev alsın. Cezaevinde yatmak ya da ölmek artık pek bir şey ifade etmiyor benim için. Ne olursa olsun ben burada ne olduğunu öğrenmek için her şeyi yapmaya hazırım” dedi.
Yine tutuklu sanıklardan Ertan Ersoy da bilirkişi raporuna itiraz ederek, suçlamalarla ilgili somut delillerin ortaya çıkmadığını savundu. Ersoy, “Bu olayın çözülebilmesi için yer üstünde ocağın bire bir maketinin yapılması ve bilimsel deneylerle olayın aydınlatılması somut verileri bize verecektir. Bilirkişi raporu tamamen kurgudur. Burada bir şeyler dönüyor. Kimsenin ifadesi birbiriyle tutmuyor. Bilirkişi heyeti mahkemedeki ifadelerin hiç birini okumamış. Olayın ardından verilen savcılık ifadelerine göre değerlendirmelerde bulunmuş.” diye konuştu.
Madenci ailelerin avukatları raporu olumlu bulurken, sanık avukatları ise yeni raporu eksik ve hatalı buldu. Sanık avukatları, yeni bilirkişi raporunda facianın nedenin önceki bilirkişi raporunda yer alan kömürün yanması sebebiyle olmadığı, metan gazı kaynaklı bir yangın nedeniyle yaşandığının vurgulandığını belirterek, yeni bilirkişi raporuyla birlikte önceki bilirkişi raporunun tamamen yanlış olarak hazırlandığının ispat edildiğini iddia etti. Avukatlar, yeni bilirkişi raporunda da büyük hata ve yanlışların olduğunu öne sürdü. Yeni bilirkişi raporunda facianın oluş sebebinin metan gazından kaynaklandığı ibarelerinin de kesinlikle doğruyu yansıtmadığını kaydeden sanık avukatları, raporda bilimsel dayanağın olmadığını ifade ettiler.
Editör: TE Bilişim