Soma’da 13 Mayıs tarihinde 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili olarak Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonrası hazırlanan fezlekenin, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabulünün ardından oluşturulan iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.

15 gün içerisinde başlayacak yargılamada 8'i tutuklu 45 şüpheli yargılanacak. Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, iddianame hakkında açıklamalarda bulunarak, daha önceden Manisa Barosu tarafından Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında verilen suç duyurusunun Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verildiğini söyledi.

TELEFONLARI DİNLENSİN

Akhisar Sulh Ceza Mahkemesine itiraz dilekçesi verdiklerini kaydeden Balkız, Gürkan’ın telefon trafiğinin incelenmesini talep ettiklerini söyledi. Zeynel Balkız, Akhisar’a Soma maden kazasının iddianamesi dün gelmiş. Bugün iddianamede neler var, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelen fezlekeyle bir farkı var mı, yeni bir şey var mı ? diye geldik. Konunun incelemesini bugün yapmış . Gördüğümüz şudur ki; Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen fezlekenin çok kısa değişikliklerle, birkaç paragrafta oynamalarla aynen iddianame dönüştürüldüğü ve ağır ceza mahkemesine sunulduğunu gördük. İddianame ile ilgili söyleyeceğim şudur; 45 şüpheli iddianamede yer almaktadır. Bu 45 kişi iddianamede i3 petek içerisinde yer almıştır. Bunların ilk 8’i ilk peteğe alınmıştır. Bunlar ‘olası kast suçu’ ile suçlanan şüpheliler. Bunlar tehlikeyi gördükleri, bildikleri ve böyle bir facianın olabileceğini tahmin ettikleri halde ısrarla üretim, düşünerek hareket ettikleri düşünülmüştür. Olası kast suçuyla TCK’nın 81. madde gereği 301 kez ceza isteniyor. Arkasından 21. maddenin tatbikiyle her bir şehit için 20 ile 25 yıl arası ağır ceza isteniyor. İkinci bir madde daha var. Burada yer alan ikinci petekte, hem şirket yöneticisi hem madenin içerisinde bizzat çalışan 8 kişilik grup bu peteğe yerleştirilmiş. Bunlar madenden çalışırken tehlikeyi ve işaretleri gördükleri halde bundan bir şey çıkmaz anlayışıyla üretimi sürdürdükleri ve gerekli tedbirleri almadıkları nedeniyle bilinçli taksir suçuyla suçlanıyorlar. Her biri 2 yıldan 15’ yıla kadar arkasından 3’te bir arttırılmasıya 32 aydan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamedeki 17 numaradan 45 numaraya kadar devam eden 3. petekteki grup tedbirsizlik ve dikkatsizlikle suçlanıyorlar. Bizim iddianamede gördüğümüz eksiklik şudur; burada iddianamenin son kısmında 45 kişinin unvanları yazılmıştır. Bunların içerisinde 7-8 tane ELİ çalışanlar var. Bunun dışında da sensör görevlileri, kontrol mühendisleri ve madenin yöneticileri var. Bizim asıl itiraz ettiğimiz şudur; bir iddianame düzenlenirken her bir sanığın kendi sorumluluk alanı, görevi ve bu olayın meydana gelmesine sebep olan olaylar zinciri içerisinde, hangi ihmali hangi eylemin olduğu, çok açık ortaya konarak ve aralarındaki illiyet bağıda tesis edilerek, her bir sanık için ayrı bir tarif ile istenen cezanın şahsileştirilmesi gerekir. Biz iddianamede bu açıklığı göremiyoruz. Ne 8 kişi birbirinin aynı suçu işlenmiş kabul edilebilir, ne arkadan gelen 8 kişi aynı nitelikleri taşıyabiliceği ne de 29 kişi aynı nitelikte sayılabiliceğini söyleyebiliriz. Biz Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinin bu iddianameyi tekrar savcılığa geri göndereceğini tahmin ediyoruz. Biz savunmayız. Manisa Barosu olarak adil bir yargılama olması için hukukun üstünlüğünü sağlamak durumundayız. Fezlekenin geri gönderilmesini bekliyoruz.” dedi.

ALP GÜRKAN’IN ‘TAKİPSİZLİK’ KARARINA İTİRAZ
Baro Başkanı Zeynel Balkız, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında daha önceden Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdikleri suç duyurusuna ‘takipsizlik’ kararı çıktığını ve bu konuda Akhisar Sulh Ceza Mahkmesine itiraz dilekçesi sunduklarını söyledi. Balkız, “Ben daha önce şikayette bulunduğum bu şirketin çatı kuruluşu olan Soma Holdingleri A.Ş ‘nin Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında suç duyurusunda bunmuştum. Bunun sebebi buradaki Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi, Soma Holdingin bir şirketidir. Soma Holding bu şirketlerin çatı kuruluşudur Dolayısıyla Alp Gürkan Soma Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla buradaki bütün eylemelerde sorumsuz tutulması mümkün değildir. Bizim şikayetimizle Alp Gürkan’ın soruşturmadan çıkarılarak takipsizlik karar verilmesini ardından, bugün sulh ceza hakemsine itirazımızı bildirdik. Alp Gürkan’ın telefon görüşmeleri temin edilmesi istenseydi, bu işletmenin emrini veren çalıştıran ve bizzat yöneten kişinin Alp Gürkan olduğu görülecektir. Biz bu eksikliğin giderilmesi için bugünkü dilekçemizde Alp Gürkan ile şirketin yüksek derecedeki yetkilileri ile telefon görüşmelerini celbini talep ettik. Bu itirazımız Akhisar Sulh Ceza Mahkemesi’nde değerlendirilecektir. Emri veren kişinin Alp Gürkan olduğunu herkes bilmektedir. İtirazın değerlendirerek mahkemenin olumlu bir karar vereceğini düşünmekteyiz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim